Logo regiozakenwaterland.nl

Fascinerend ondernemend

Nooit krijg ik er genoeg van! De talloze malen dat ik contact mag hebben met ondernemers zijn vrijwel steeds weer feestjes. Ondernemen is veel meer dan proberen geld te verdienen. Ondernemen is creatief bezig zijn, onderscheidend zijn, omdenken, van de nood een deugd maken, kansen zien en kansen benutten. Ik geef het toe: het zijn open deuren. Maar toch, toch ben ik telkens weer onder de indruk van de inventiviteit en creativiteit die ondernemers aan de dag leggen. Jaloersmakend soms.

Als u dit leest ligt het festivalseizoen alweer achter ons. Festivals, fascinerend ondernemend! Ons land kent jaarlijks meer dan duizend festivals en is daarmee wereldwijde koploper. Ook in onze regio wemelt het van de festivals. Klaphek, Reuring, Electronic Picnic, Back to the future en nog veel meer. Duizenden bezoekers genieten van muziek van de meest uiteenlopende soorten en van andere creatieve of kunstzinnige optredens. Je staat er niet altijd bij stil, maar juist die festivals blijken zich tot een prima verdienmodel te hebben ontwikkeld. Immers, een festival organiseren is een vak. En die expertise kun je exploiteren. Het regelen van de logistieke aangelegenheden dwingt tot overleg met overheden. Vergunningen, hekken, tenten, toiletten, stromend water, horeca, techniek, beveiliging, licht en geluid. Allerlei zaken die noodzakelijk zijn en die je ook nodig hebt bij andere grote evenementen en op plekken waar veel mensen komen. Expertise die ook elders goed bruikbaar is. Inmiddels zijn er ondernemers die hun expertise exploiteren én … exporteren. Zelfs tot in vluchtelingenkampen. Fascinerend vind ik het. Wie had kunnen bedenken dat de festivallogistiek een exportproduct is geworden?

Maar ook dichtbij zijn er goede kansen om festivals uit te bouwen. Het economisch bureau van ABNAmro meldt dat steeds meer buitenlandse bezoekers de weg naar Nederlandse festivals weten te vinden. Dat leidt tot een groeiende vraag naar overnachtingsmogelijkheden nabij de festivals. Jonge mensen zien festivals veelal als een volwaardige vakantie. Bezoekers van het festival Zwarte Cross konden zelfs logeren in het 'Grasnapolsky'; ruimte tenten met vooraf opgemaakte luchtbedden. Bedenk het maar. Op de Nederlandse festivals is de totaalbeleving goed ontwikkeld. Mooie decors, goede line-ups, en de faciliteiten zijn tot in de puntjes geregeld. Kortom, festivals trekken steeds meer en steeds breder publiek. Een ontwikkeling om de komende maanden over na te denken. Wie weet welke kansen zich ook in onze regio aandienen.

Wat zal de 2e helft van het jaar ons brengen? De wereld is volop in beweging en de onzekerheden worden niet minder. Ook dichtbij huis doen zich tal van ontwikkelingen voor die ondernemers raken. Zoals het fusieproces Beemster-Purmerend, de beraadslagingen in de gemeenten Waterland en Landsmeer over de bestuurlijke toekomst. Wat gaat het nieuwe College van Gedeputeerde Staten ons brengen? Hoe lang laat de onderdoorgang bij Broek in Waterland nog op zich wachten? Wat gaat de studie van Edam-Volendam, Waterland en Purmerend naar de toekomst van de Purmer opleveren? Wie het weet mag het zeggen. Voor de ondernemersverenigingen in het algemeen en voor VOWA in het bijzonder geldt dat juist de regionale, provinciale en landelijke ontwikkelingen nauwlettend worden gevolgd en dat waar nodig en mogelijk VOWA haar stem zal verheffen. Het ondernemersbelang is immers gediend met een actieve en oplettende belangbehartiger. Het ondernemen laat VOWA graag aan de ondernemers zelf over.

Piet Hein Debets

Meer berichten