Logo regiozakenwaterland.nl
Er zijn voldoende aanvullingen voor in het relatiegeschenk.
Er zijn voldoende aanvullingen voor in het relatiegeschenk. ((Foto: aangeleverd ))

Henk Bart van Wijnimport J. Bart: "Alternatieven voor alcohol komen er steeds meer"

Ga met Henk Bart, eigenaar/directeur van Wijnimport J. Bart, een boom opzetten over wijn en je bent zomaar enkele uren verder. Logisch, zeker gezien de ervaring, know how en liefde die hij voor zijn vak heeft. Henk Bart praat en ademt wijn. Maar wel altijd met de restrictie 'met mate'. Het zou een legitieme reden kunnen zijn voor het feit dat wijn niet door zijn aderen stroomt, want dat gaat de nuchtere Bart nou net een brug te ver.

Wijnimport J. Bart, gevestigd in het Unesco Werelderfgoed Fort Benoorden Purmerend in Zuidoostbeemster en op het Food Center in Amsterdam, is in 1964 opgericht door Joop Bart. Oudste zoon Henk is sinds 1979 werkzaam in het bedrijf en leidt het bedrijf al enkele tientallen jaren. Bart staat bekend als een autoriteit, importeert momenteel meer dan 860 kwaliteitswijnen en distillaten van 225 producenten uit 17 klassieke en nieuwe wijnlanden en levert door heel Nederland exclusief aan de horeca met eigen vervoer.

De genoemde jaartallen betekenen dat er dit jaar dubbel feest is. Het bedrijf bestaat 55 jaar en Henk is 40 jaar aan de familieonderneming. Het is in beide gevallen gevierd op een manier die Henk Bart voorstaat, namelijk bescheiden. "Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg", is de stelregel die ook uit de mond van zijn vader had kunnen komen. Trouwens, ook zoon Jeffrey (in- en verkoop) en dochter Milou (pr- en marketing) werken in het bedrijf. Het lijkt er dus sterk op dat de periode na Henk Bart is veilig gesteld.

Er is echter nog een plausibele reden waarom Regio Zaken een bezoekje brengt aan Fort Benoorden Purmerend. Op zondag 29 en maandag 30 september zijn er wijnproeverijen; op de eerste dag voor business to business-cliënten en op de maandag de 30e speciaal voor de horeca. Deze dagen worden bijpassende hapjes geserveerd en zijn leveranciers van leuke, lekkere en eerlijke producten zoals kaas (Cono), noten, worst en gerookte zalm aanwezig om het de bezoekers makkelijker te maken in aanvulling op het relatiegeschenk. De meer dan 160 wijnen die te proeven zijn, waaronder die van de 12 aanwezige wijnboeren uit alle hoeken van de wereld, zijn trouwens niet verkrijgbaar in winkels. Hierdoor kan er echt een uniek geschenk samengesteld worden. Immers, hoe dan zitten we over pakweg drie maanden middenin de feestmaand, de relatiegeschenkenmaand bij uitstek.

Stijl van de keuken
Goede wijn behoeft geen krans en kwaliteit verloochent zich niet. Beide gezegdes gaan op als je over Wijnimport J. Bart praat. Het is geen toeval dat het bedrijf een team van 10 wijnadviseurs in dienst heeft, stuk voor stuk met minimaal een afgeronde Vinoloog opleiding. De tien weten exact waar ze over praten, gaan zich niet te buiten aan verkooppraatjes en geven een goed, gedegen en eerlijk advies. Henk Bart: "Als belangrijke horecaleverancier zijn het geven van goede wijn- en spijsadviezen noodzakelijk. Adviezen op het gebied van wijn en spijs gaat verder dan alleen een wijn met een gerecht combineren. We houden ook rekening met de stijl van de keuken en de prijsstelling van het restaurant."

Er komt nog bij dat van alle in totaal ruim 860 wijnen een uitgebreide wijnomschrijving aanwezig is. Deze worden opgesteld met informatie van de producent door een wijnadviseur die gespecialiseerd is in een bepaald gebied of de producent onlangs nog bezocht heeft. Daarom zijn de wijnomschrijving zeer volledig en up-to-date. Deze kennis wordt ook gedeeld met de brigade in de restaurants en de vele ROC en Hogere Hotelscholen waar al vele jaren mee samengewerkt wordt.

Alternatieven voor wijn
Bij binnenkomst op het terrein van Wijnimport J. Bart valt onmiddellijk het bord met 'Een maaltijd zonder wijn is als een dag zonder zon' op. In het gesprek nuanceert Henk de tekst enigszins. Want ondanks de blijvend grote vraag naar mooie wijnen van ambachtelijke wijnboeren neemt hij de laatste jaren een duidelijke trend waar, namelijk die van wijn zonder alcohol. "Ik praat eigenlijk liever over alternatieven voor wijn. Als ik een voorbeeld mag noemen: wij doen zaken met het bedrijf Kohl, die appelsappen uit de bergen van Zuid-Tirol, in dit geval het gebied bij Bolzano, maakt. Thomas Kohl maakt appelsappen uit oude appelsoorten. Dit zijn appelsappen met een hoge zuurgraad, die uitstekend combineren met bepaalde gerechten. De sappen zijn ongefilterd en worden gebotteld zonder toevoegingen van conserveringsmiddelen en suiker. Puur natuur dus en uitermate geschikt voor veganisten. Doordat de sappen worden verrijkt met andere lokale natuurlijke aroma's krijg je appelsappen met frisse zuren, pure smaken en met lengte. Ze worden geschonken in de topgastronomie, ook bij gerechten".

Alternatieven voor alcohol als leuke aanvulling van relatiegeschenken ziet Henk ook steeds vaker voorbij komen. "Er wordt volop geëxperimenteerd. Zo is er een Deense mousserende wijn waar de alcohol uit is gehaald en een combinatie van thee en appelsap is toegevoegd. Je ziet het in veel variaties, ook biologisch en biodynamisch. Op deze manier zie je dat klassiek en bio steeds meer naar elkaar toe groeien; er ontstaat veel meer respect voor de natuur, er zijn volop alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen. Ik verwacht dat ze over tien jaar in elkaar over vloeien", aldus Bart.

Foodcenter Amsterdam
Wijnimport J. Bart is sinds 1988 ook gevestigd op het Food Center Amsterdam. Tot volle tevredenheid van Henk. "Er zijn daar volop ontwikkelingen gaande en ik weet dat er de komende jaren heel mooie dingen op stapel staan. Het Foodcenter leent zich logistiek gezien uitstekend voor het hebben van een vestiging. "We zitten dichtbij onze klanten. En vanaf pakweg 2022 wordt het allemaal nog veel beter, want het wordt straks een toplocatie", weet Henk als een van de bedenkers aan de tafel met plannen.

Wat maakt Wijnimport J. Bart uniek? "We kopen direct bij de producent wat een duidelijk prijsvoordeel oplevert voor onze klanten. Daarnaast kennen we onze klanten persoonlijk; we hebben zelfs Vinologen onder onze chauffeurs. Zij weten exact welke wijnen ze komen bezorgen en begeleiden dit dan ook. Goede service en advies is zeer belangrijk. We kijken niet alleen naar volumes en zitten kort op de bal."

Belangstellenden voor de wijnproeverij kunnen meer lezen over en zich aanmelden via de site www.wijnimportbart.nl. Een mail sturen kan ook: pr@wijnimportbart.nl

Meer berichten