Logo regiozakenwaterland.nl
Ellen Metgod wil de vereniging dolgraag nieuw leven inblazen.
Ellen Metgod wil de vereniging dolgraag nieuw leven inblazen. ((Foto: aangeleverd))

Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer gooit roer drastisch om

Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer (BVL) en Regio Zaken Waterland hebben de goede samenwerking van jaren geleden nieuw leven ingeblazen. Destijds publiceerde het magazine over zaken die direct en indirect met de BVL en diens leden te maken hadden, maar door verschillende oorzaken kwam daar de klad in. Ellen Metgod, de huidige voorzitter van de BVL, heeft de draad opgepakt. En hoe!

Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer is ruim 42 jaar geleden gestart met als doel de samenwerking tussen gemeente en bedrijven binnen Landsmeer te vergemakkelijken. Bij elk nieuw aangetreden bestuur is dit iets meer op de achtergrond geraakt. Gaandeweg en vanwege verschillende omstandigheden hebben de winkeliers zich afgescheiden van de BVL.

Ellen Metgod over een van de oorzaken: "De winkeliers hebben belang bij bijvoorbeeld een goede sinterklaasintocht en dergelijke. Het contact tussen gemeente en BVL loopt de laatste jaren stroef waardoor veel leden teleurgesteld zijn in de samenwerking. Initiatieven van leden worden op individuele basis geregeld afgeschoten door de politiek. Gesprekken met gemeente op BVL-niveau vindt niet meer op structurele basis plaats, onder andere door de politieke agenda en wisseling van politieke ambtsdragers en hun betrokkenheid binnen het dorp. "

Borrelclub

In de loop der jaren is de BVL meer een ondernemersplatform geworden waar leden elkaar maandelijks onder het genot van een drankje treffen. Ellen Metgod: "De BVL is hierdoor een borrelclub geworden, zo worden we immers in het dorp gekscherend genoemd."

Wil de BVL niet doodbloeden, dan moet volgens de voorzitter het roer drastisch om. Hiervoor heeft het bestuur een aantal zaken ingezet. Metgod somt er een aantal op.

Wat krijgen de leden

Zoals: nieuwe/aspirant leden worden hartelijk ontvangen en krijgen bij binnenkomst aandacht. Wat doe je, waar kunnen we je mee helpen? In de statuten is opgenomen dat de BVL een ondernemersvereniging is voor ondernemers in Landsmeer en omstreken. Juist aan dit laatste wordt nu meer aandacht besteedt. Het is niet langer een must dat de ondernemer of werkt of woont in Landsmeer. Zeker gezien de discussie over de bestuurlijke toekomst is dit een speerpunt. Inzet coach. De BVL bestaat (er zijn nog steeds een aantal leden van het eerste uur) uit veel kennis. Oudere (niet alleen in leeftijd) kunnen startende ondernemers helpen. Eens in de 2 maanden heeft een startende ondernemer contact met een coach. Samen bespreken ze de ins en outs waar de startende ondernemer tegenaan loopt.

De BVL organiseert eens in de maand een evenement gevolgd door een netwerkborrel. De activiteit varieert per maand. Onlangs nog werd een panelgesprek met de politiek gehouden en een scootertocht door Landsmeer en omgeving. Er zijn ook vergaande plannen om een plenair met Michiel Witteveen te organiseren. Witteveen is de nieuwe eigenaar van de Blokkerwinkels. Verder staat een workshop Wet Arbeidsmarkt in Balans (vernieuwing arbeidsrecht wat elke ondernemer met personeel moet weten) op de agenda en wordt gekeken om face-reading in te zetten bij teambuilding en of sollicitaties. Ihkv Internationale vrouwendag speciaal voor leden en echtgenote van leden. Jaarlijks benefiet tijdens haringparty. Als je lid wordt van BVL ben je automatisch lid van MKB-Nederland. Kortingen bij BVL leden: leden voor leden. Om contact en lokale inkoop te stimuleren.

"Met deze aanpak willen we weer een ondernemingsvereniging worden met evenementen waar je graag bij wilt zijn; die leuk en/of interessant zijn."

Ondernemersgezin

De huidige BVL-voorzitter komt uit een ondernemersgezin. "Van mijn vader heb ik één ding goed in mijn oren geknoopt, namelijk dat domme mensen in principe niet bestaan. Domme mensen zijn alleen zij die voldoende hersenen en kennis hebben en er niets mee doen. Dat opgesteld bij het feit dat alle mensen gelijk zijn, maakt dat ik mij altijd inzet voor de zwakkeren in de samenleving", aldus Metgod.

Na een jarenlange carrière binnen de gemeente Amsterdam op het gebied van personeelszaken (P&O), startte Ellen met haar bedrijf h.r.met BV. Ik had reorganisaties en privatiseringen begeleid en was manager van de afdeling Personeel en Organisatie geweest. Ik kwam erachter dat ik net zo goed manager van een koekjesfabriek kon zijn. Dit was niet waarvoor ik jarenlang in de avonduren naar school was geweest."

h.r.met helpt MKB-ondernemers (geen interim maar veelal op afroepbasis) bij het reilen en zeilen van het hebben van personeel. Verder begeleidt Ellen Metgod werknemers die in conflict zijn met de werkgever. Daarnaast adviseert en traint ze geregeld ondernemingsraden.

Hoelang mag ik nog?

Ze ervaart haar werk als het leukste dat er bestaat. "Ik kom nog dagelijks mensen tegen die die hun werk niet leuk vinden. Een uitspraak van 'hoelang moet je nog?'' vind ik vreselijk en is niet op mij van toepassing. Bij mij leeft meer, hoelang willen mensen mijn advies nog en dus "hoelang MAG ik nog". Ik zie mijn werk niet als werk. Als ik genoeg geld had zou ik het gratis doen.", zegt de BVL-voorzitter tot slot.

Meer berichten