Tom's Modelauto's: Een wereldbedrijf in miniaturen

Algemeen
Tom van der Scheun
Tom van der Scheun (Foto: Els Broers)

Onlangs opende Tom's Modelauto's op een nieuwe locatie. De verhuizing van de Amperestraat naar een meer dan dubbele bedrijfsruimte aan de Voltastraat 51 in de Baanstee leidt een nieuwe fase in voor dit Purmerendse bedrijf (importeur, exporteur en producent) waarachter een wereldwijde handel blijkt schuil te gaan. "We gaan enerzijds nog meer richting verzendhuis, maar anderzijds met de grote showroom ons ook beter richten op de particulier," zegt eigenaar Tom van der Scheun. Voor alle klanten en relaties is er op 26 en 27 oktober een Open Huis met leuke (kinder)activiteiten. Iedereen is van harte welkom.

De verbouwing van de voormalige locatie van Caravan Centrum Waterland nam een maand of vier in beslag. Het is grondig aangepakt met onder andere 910 zonnepanelen op het dak die het bedrijf geheel zelfvoorzienend maken. Het pand huisvest een eigen fotostudio om auto's en verpakking te fotograferen, een magazijn van 3800 m2, en een showroom/afhaalpunt van 650 m2. Het is er efficient en overzichtelijk werken. "We zijn toch voornamelijk 'dozenschuivers'," geeft Van der Scheun aan. "Goede order picking is daarbij heel belangrijk." Dat is wel noodzakelijk met zo'n 10.000 artikelen, die Van der Scheun in de nabije toekomst wil uitbreiden naar 15.000.

Multinational

Van der Scheun begon zijn bedrijf in 1992, in een winkeltje in de schuur. Na een aanloop als beheerder bij een benzinepomp in Middenbeemster waar hij zijn eerste autootjes verkocht en vandaar naar veel autobeurzen in heel Europa. Met een kantoor/magazijn in Nederland, een kantoor in Hongkong, een eigen bedrijf in de Verenigde Staten en export over de hele wereld heeft Tom van der Scheun een indrukwekkende multinational neergezet. Tom's Modelauto's b.v. omvat drie bedrijven: Toms.nl, the Diecast CompanY en Agri Collectables. In totaal werken er wereldwijd 42 mensen, waarvan 12 in Purmerend inclusief Tom en zijn vrouw Wendy. Alleen al in China zitten tien mensen voor de kwaliteitsbewaking en productie.

Eigen productie

De liefhebber zal watertandend ronddwalen in de showroom met alle mogelijke modelauto's die je kunt bedenken. Van dinky toys tot de A-team Chevrolet Corvette, van bijzondere collectables tot op afstand bestuurbare modellen, Hotwheels, de nieuwste Ford Transit, The Fast & the Furious etc. Met de overname van Greenlight in de Verenigde Staten zes jaar geleden heeft Tom's een netwerk aan distributeurs over de hele wereld. Via dit bedrijf produceert Tom's miniaturen zoals veel filmauto's, waarvoor Greenlight beschikt over zo'n 80 licenties in de VS. Van der Scheun: "We produceren verder ook onder de merknaam AT-Collections modellen in de schaal 1:32 (landbouw)schaal, zoals de nieuwste Nooteboom of shovels van Volvo. Maar ook veel in opdracht van autoproducenten zoals de 2016 en 2019 Ford Transit Custom, in zes kleuren. De zwarte heb ik zelf dus ik heb deze ook maar mijn eigen nummerbord gegeven", grijnst hij.

Liefhebbers

In de showroom kunnen zowel particulieren als zakelijke klanten de producten bekijken. "Het zal voornamelijk een 'mannenwinkel' zijn maar wij zien steeds vaker vrouwen een bouwdoos of cadeau kopen,"" zegt Van der Scheun. "En ze komen natuurlijk ook voor hun kinderen langs in dit vierde kwartaal. Veel kinderen beginnen met de Hotwheels en Matchbox en groeien dan in de jaren met ons mee. Er zijn veel liefhebbers die hier komen, we hebben klanten die al 40 of 50 jaar verzamelen. Mijn oudste klant is in de tachtig, hij komt nog regelmatig even kijken." Voor wie ook graag een kijkje wil nemen in deze wondere wereld van modelauto's; zet het weekend van 26 en 27 oktober in de agenda. Van 10.00 tot 17.00 uur Open Huis bij Tom's Modelauto's!

Tom van der Scheun
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00