Logo regiozakenwaterland.nl
E.T.B. Cas Sombroek is nooit gestopt met groeien
E.T.B. Cas Sombroek is nooit gestopt met groeien ((Foto: aangeleverd))

Als Cas en Gaartje nu nog eens …..

Bijna 75 jaar terug begonnen Cas en Gaartje Sombroek een winkeltje met Philips gloeilampen en elektrische apparaten. Technologische ontwikkelingen volgden zich in razend tempo op wat resulteerde in een voortdurende uitbreiding van het assortiment en de diensten.

Eigenlijk is E.T.B. Cas Sombroek nooit gestopt met groeien. Daarom werd in 2010 de keuze gemaakt om het huidige kantoorpand aan de Julianaweg 204 'op de groei' in eigen beheer te bouwen. In dit pand zijn de nieuwste technieken binnen ons vakgebied toegepast. Daarnaast dient het ook als showroom. De leiding van E.T.B. Cas Sombroek is sinds 2004 in handen van algemeen directeur Marco Sombroek, kleinzoon van oprichter Cas Sombroek.

In september bezochten de techniekdocenten (SG De Triade, SG Gerrit Rietveld, Horizoncollege) Sombroek. Tijdens zijn welkomstwoordje vertelde directeur Marco Sombroek dat er zo'n 120 medewerkers in dienst zijn bij Sombroek en dat er daarnaast gebruik gemaakt wordt van een vaste kern van 20-30 ZZP-ers. Het overgrote deel van de medewerkers is opgeleid binnen de onderneming.

Het werkgebied van Cas Sombroek is zo ongeveer de hele randstad. Ook in de wereld van de elektrotechniek staan de ontwikkelingen niet stil. Integendeel! Sombroek heeft de recente crisisjaren aangegrepen om de onderneming toekomstbestendig te maken. Nu de economie weer goede tijden doormaakt is Cas Sombroek voorbereid op alle mogelijke opdrachten. Opmerkelijk is dat naast het pure ETB werk er vandaag de dag relatief veel omzet wordt gehaald met de verkoop van en het installeren van beveiligingsinstallaties en – opmerkelijk – met parkeersystemen en oplaadstations. Deze laatste tak van sport is inmiddels goed voor ca 25% van de omzet.

Directeur Sombroek stelde de vraag "waarom er geen meisjes zijn die kiezen voor een loopbaan in de installatietechniek?" Grote ogen, verbaasde blikken bij de leraren. Een antwoord kwam er echter niet. Sombroek doet een oproep om eraan bij te dragen dat juist meisjes gaan kiezen voor de techniek. Juist binnen het vakgebied van ETB Cas Sombroek is er voor 'de meiden' een goede boterham te verdienen.

De grote groep deelnemers aan het bedrijfsbezoek (niet eerder was er zo veel belangstelling) werd in drie groepen rondgeleid door Edwin Tol, Rob Kwakman, Jerry Tuyp, Jaap Tol en Rene Keuken.

In het meer dan fraaie bedrijfspand aan de Julianaweg zijn niet alleen de afdelingen als calculatie, technisch tekenen en administratie ondergebracht, maar is ook het eigen opleidingscentrum, de Sombroek Academy, gevestigd; de bedrijfsschool met gekwalificeerde docenten. In het moderne klaslokaal zette opleider Rob Kwakman uiteen hoe de bedrijfsopleiding in de praktijk werkt. De Sombroek Academy werkt nauw samen met het NOVA-college in Beverwijk. De werknemers/leerlingen worden binnen het bedrijf c.q. op de Sombroek Academy opgeleid tot niveau III. Dit jaar telt de Academy ruim 15 leerlingen. Zij zijn allen in dienst van Sombroek en zullen ook na de voltooiing van de opleiding aldaar vrijwel zeker allemaal werkzaam blijven. Een fraai staaltje van ondernemerschap dat blijkt geeft over de grenzen van vandaag en morgen heen te kijken.

ETB Cas Sombroek in Volendam is in de loop van bijna 75 jaar uitgegroeid tot een speler van formaat. Stel je toch eens voor dat Cas en Gaartje nog eens effe om een hoekje zouden kunnen kijken.

Meer berichten