Als Cas en Gaartje nu nog eens …..

Algemeen
E.T.B. Cas Sombroek is nooit gestopt met groeien
E.T.B. Cas Sombroek is nooit gestopt met groeien (Foto: aangeleverd)

Bijna 75 jaar terug begonnen Cas en Gaartje Sombroek een winkeltje met Philips gloeilampen en elektrische apparaten. Technologische ontwikkelingen volgden zich in razend tempo op wat resulteerde in een voortdurende uitbreiding van het assortiment en de diensten.

Eigenlijk is E.T.B. Cas Sombroek nooit gestopt met groeien. Daarom werd in 2010 de keuze gemaakt om het huidige kantoorpand aan de Julianaweg 204 'op de groei' in eigen beheer te bouwen. In dit pand zijn de nieuwste technieken binnen ons vakgebied toegepast. Daarnaast dient het ook als showroom. De leiding van E.T.B. Cas Sombroek is sinds 2004 in handen van algemeen directeur Marco Sombroek, kleinzoon van oprichter Cas Sombroek.

In september bezochten de techniekdocenten (SG De Triade, SG Gerrit Rietveld, Horizoncollege) Sombroek. Tijdens zijn welkomstwoordje vertelde directeur Marco Sombroek dat er zo'n 120 medewerkers in dienst zijn bij Sombroek en dat er daarnaast gebruik gemaakt wordt van een vaste kern van 20-30 ZZP-ers. Het overgrote deel van de medewerkers is opgeleid binnen de onderneming.

Het werkgebied van Cas Sombroek is zo ongeveer de hele randstad. Ook in de wereld van de elektrotechniek staan de ontwikkelingen niet stil. Integendeel! Sombroek heeft de recente crisisjaren aangegrepen om de onderneming toekomstbestendig te maken. Nu de economie weer goede tijden doormaakt is Cas Sombroek voorbereid op alle mogelijke opdrachten. Opmerkelijk is dat naast het pure ETB werk er vandaag de dag relatief veel omzet wordt gehaald met de verkoop van en het installeren van beveiligingsinstallaties en – opmerkelijk – met parkeersystemen en oplaadstations. Deze laatste tak van sport is inmiddels goed voor ca 25% van de omzet.

Directeur Sombroek stelde de vraag "waarom er geen meisjes zijn die kiezen voor een loopbaan in de installatietechniek?" Grote ogen, verbaasde blikken bij de leraren. Een antwoord kwam er echter niet. Sombroek doet een oproep om eraan bij te dragen dat juist meisjes gaan kiezen voor de techniek. Juist binnen het vakgebied van ETB Cas Sombroek is er voor 'de meiden' een goede boterham te verdienen.

De grote groep deelnemers aan het bedrijfsbezoek (niet eerder was er zo veel belangstelling) werd in drie groepen rondgeleid door Edwin Tol, Rob Kwakman, Jerry Tuyp, Jaap Tol en Rene Keuken.

In het meer dan fraaie bedrijfspand aan de Julianaweg zijn niet alleen de afdelingen als calculatie, technisch tekenen en administratie ondergebracht, maar is ook het eigen opleidingscentrum, de Sombroek Academy, gevestigd; de bedrijfsschool met gekwalificeerde docenten. In het moderne klaslokaal zette opleider Rob Kwakman uiteen hoe de bedrijfsopleiding in de praktijk werkt. De Sombroek Academy werkt nauw samen met het NOVA-college in Beverwijk. De werknemers/leerlingen worden binnen het bedrijf c.q. op de Sombroek Academy opgeleid tot niveau III. Dit jaar telt de Academy ruim 15 leerlingen. Zij zijn allen in dienst van Sombroek en zullen ook na de voltooiing van de opleiding aldaar vrijwel zeker allemaal werkzaam blijven. Een fraai staaltje van ondernemerschap dat blijkt geeft over de grenzen van vandaag en morgen heen te kijken.

ETB Cas Sombroek in Volendam is in de loop van bijna 75 jaar uitgegroeid tot een speler van formaat. Stel je toch eens voor dat Cas en Gaartje nog eens effe om een hoekje zouden kunnen kijken.

Alle afdelingen werden bezocht.
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00