Logo regiozakenwaterland.nl
Het forum in discussie met het publiek. Vlnr: Marcel Evers INretail), René de Visser (Rabobank), Richard Gort (voorzitter PCO), Mario Hegger (wethouder Economische Zaken Purmerend), Wouter van Waardt,  moderator Henk Schulte.
Het forum in discussie met het publiek. Vlnr: Marcel Evers INretail), René de Visser (Rabobank), Richard Gort (voorzitter PCO), Mario Hegger (wethouder Economische Zaken Purmerend), Wouter van Waardt,  moderator Henk Schulte. ((Foto: Els Broers))

Stenen winkel centraal in Wouter van Waardt Lezing

"Hoe krijg ik klanten in mijn winkel?" Die vraag stelt ongetwijfeld elke winkelier zich. Wouter van Waardt worstelde er jaren mee als eigenaar van Het Leesteken en besloot deze vraag centraal te zetten en breder te trekken in zijn eerste Wouter van Waardt Lezing. Deze vond, onder de noemer Lokale Stenen Helden, eind november plaats in theater De Purmaryn.

De lezing was geïnitieerd door de nieuwe eigenaren van boekhandel Het Leesteken, het echtpaar Schulte. Zij wilden voormalig eigenaar Van Waardt een podium geven waarop hij zijn ervaringen als ondernemer in Purmerend kan delen. Van Waardt wil dit podium tevens gebruiken om een platform te creëren voor ideeën die bijdragen aan meer klantbezoek in de stenen winkels. Een aantrekkelijke binnenstad speelt daarin een grote rol. Hij trapte zelf af met een korte presentatie waarin onder andere de invloed van online winkelen werd benoemd. Daarna ging een forum van experts met de zaal de discussie aan.

In het forum hadden plaatsgenomen René de Visser van de Rabobank, Richard Gort, voorzitter PCO, Mario Hegger, wethouder van Economische Zaken en Marcel Evers van INretail. "Het is belangrijk vertegenwoordigers van alle partijen erbij te betrekken", geeft Van Waardt aan. "Stenen winkels zijn voor een groot deel afhankelijk van de aantrekkelijkheid van het winkelgebied waar ze zijn gevestigd. En als het gaat om het creëren van een aantrekkelijke en levendige binnenstad waar winkelend publiek graag komt is het belangrijk dat collectief op te pakken. Er zitten zoveel aspecten aan, dat kun je niet in je eentje. Je moet het samen doen want een aantrekkelijke binnenstad is goed voor iedereen", benadrukt Van Waardt. "De winkels, de vastgoedsector, de gemeente, inwoners én klanten."

Hoe omschrijft Van Waardt een aantrekkelijke binnenstad? "De combinatie winkels met goede horeca, goed onderhouden en toegankelijk historisch erfgoed, een groene en schone omgeving met zitjes, diversiteit van winkels, dus niet alleen de grote ketens, en activiteit zoals muziek, leuke markten en cultuur op gezette tijden. Dat alles versterkt intrinsiek de aantrekkelijkheid. We hebben veel van dit alles, maar je moet blijven investeren en ondernemen. Als individuele winkelier en als collectief blijven nadenken: hoe kunnen we de aantrekkelijkheid vergroten? Maar daarnaast moeten de winkels zelf ook laten weten dat ze er zijn en wat ze te bieden hebben. Daarom moet je ook niet vechten tegen internet, maar het juist omarmen en er gebruik van maken. En een vorm vinden waarin je zowel fysiek als online vindbaar bent en je klanten trekt."

De interactie met het publiek zorgde in De Purmaryn ook voor eyeopeners. Een van de opmerkingen uit de zaal was dat grote evenementen die bewezen veel bezoekers trekken naar de stad, niet perse ten voordele strekken van alle winkels. "Een slager bijvoorbeeld verkoopt er geen ons vlees méér door wanneer zich een groot evenement afspeelt in de stad. Maar ik denk dat je de evenementen moet zien als publiciteit. Dat degenen die er op af komen ervaren dat het een leuke binnenstad is. Daarmee bedoel ik zeker ook de inwoners van Purmerend zelf. Zij moeten het gevoel hebben dat die leefbare en aantrekkelijke binnenstad ook van hen is en dat ze daar prima kunnen winkelen in plaats van uit te wijken naar Hoorn, Alkmaar of Amsterdam. Dat doe je door een sfeer te creëren die aanspreekt waardoor mensen er gewoon willen zijn. Daar profiteert wel elke winkel van."

De reacties op het initiatief waren positief. Van Waardt: "De formule van presentatie gevolgd door de inhoudelijke discussie sloeg zeker aan. Het is geen workshop met kant en klare oplossingen en ik heb ook niet de wijsheid in pacht. De Lezing is bedoeld om te inspireren en samen met de verschillende partijen te praten over wat we kunnen en willen bereiken." De Wouter van Waardt Lezing wordt een jaarlijks terugkerend event waarbij telkens een ander onderdeel wordt belicht. Want over één ding waren alle aanwezigen het zeker eens: werk aan de winkel!

Meer berichten