Nét niet genoeg steun voor BIZ Purmerend Centrum

Algemeen
Mario Hegger:
Mario Hegger: "Dit is een zure uitslag."

PURMEREND - De ondernemers van het centrum hebben gestemd over samenwerking in een Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Het ondernemersinitiatief kreeg nét niet de wettelijke steun van 66,7%. Een BIZ is een afgebakend gebied zoals een winkelstraat of een bedrijventerrein, waarbinnen alle ondernemers samen investeren in de bekendheid, uitstraling, kwaliteit en veiligheid van hun bedrijfsomgeving. 

De ondernemers aan de Koemarkt hebben zich in 2018 al verenigd in een BIZ Koemarkt. De ondernemers in winkelcentrum Eggert worden vertegenwoordigd door Wereldhave (eigenaar winkelcentrum Eggert). Alle andere ondernemers in het centrum ontvingen afgelopen maand een stemformulier. Hierop konden zij aangeven of zij voor of tegen het vormen van een BIZ zijn. Gemeente Purmerend hield deze stemming, als onafhankelijke partij, op verzoek van een aantal ondernemers.

Meerderheid stemmers voor samenwerking

Bij een BIZ int de gemeente via de belasting bij ondernemers een financiële bijdrage. Een BIZ legt een verplichting op aan alle ondernemers in een gebied (middenstanders, dienstverleners, maar bijvoorbeeld ook eigenaars van leegstaande panden). Daarom is het wettelijk vastgelegd dat meer dan de helft van deze ondernemers een stem uit moet brengen. Van de uitgebrachte stemmen moet minstens 66,7% voor de BIZ stemmen. Vandaag kregen de initiatiefnemers op het stadhuis van wethouder Mario Hegger de uitslag: 64,6% van de ondernemers stemde voor de BIZ. Daarmee komt het initiatief 2% te kort. 52% van de ondernemers bracht een stem uit.

Kwaliteitsimpuls binnenstad

Mario Hegger, wethouder Economie: "Een BIZ is een uitstekende manier voor ondernemers om samen de binnenstad nog aantrekkelijker te maken. Deze uitslag is heel zuur voor de initiatiefnemers van de BIZ Purmerend Centrum. Ze hebben ontzettend hun best gedaan om met veel enthousiasme hun collega's en eigenaars van lege winkelpanden te overtuigen. Het is zonde dat deze kans nu niet wordt verzilverd. Maar de uitslag heeft wat mij betreft ook een positieve kant. Het laat zien dat de bereidheid groot is om samen te werken aan een kwaliteitsverbetering van de Purmerendse binnenstad. Ik hoop dat dit kansen biedt voor de toekomst."

Teleurgesteld maar vastberaden

Namens de initiatiefnemers reageert Richard Gort (voorzitter Purmerendse Centrum Ondernemers) teleurgesteld. "Laat ik voorop stellen dat we zeer verheugd zijn dat er zoveel ondernemers voor het BIZ initiatief gestemd hebben. Daarvoor onze grote dank. Dit grote draagvlak was echter net niet genoeg om aan de wettelijk vereiste drempels te komen, slechts 2% kwamen we tekort. Een teleurstelling ja, maar ook een aansporing om te evalueren hoe een toekomstige samenwerking dan vorm moet krijgen, een samenwerking die in onze ogen essentieel is", aldus Gort.

Hij vervolgt: "De initiatiefnemers vanuit PCO en BOF hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de voorbereidingen van de BIZ Purmerend Centrum. Gelukkig konden ze rekenen op veel sympathie en begrip voor hun overtuiging dat een vitale en aantrekkelijke binnenstad alleen tot stand kan komen als er intensief samengewerkt wordt door alle betrokkenen. De BIZ moet dit mogelijk maken. Het tot stand komen van een BIZ heeft ook een wettelijke grondslag nodig en die schrijft voor dat er gestemd moet worden door meer dan de helft van de betrokken ondernemers en dat daarvan 2/3 voor moet stemmen. Het draagvlak is dan wettelijk verankerd en maakt het mogelijk dat uiteindelijk iedereen mee betaalt aan de activiteiten die nodig zijn om de binnenstad aantrekkelijk te maken en houden: als de consument in een interessante, gezellige, inspirerende, schone, groene binnenstad is geweest dan komt hij terug".

Om er tot slot aan toe te voegen met: "Een breed gedragen gevoel van noodzaak en nut, een duidelijke uitspraak vóór samenwerking, dus voor de initiatiefnemers het signaal om door te gaan met het zoeken naar oplossingen. Wordt dus vervolgd dus".

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00