Logo regiozakenwaterland.nl
Het team van Kubinga krijgt de oorkonde uitgereikt van burgemeester Sievers.
Het team van Kubinga krijgt de oorkonde uitgereikt van burgemeester Sievers. ((Foto: Han Giskes))

IBEV-winnaar Kubbinga wil nog meer marktaandeel in Europa

Het Volendamse bedrijf Kubbinga BV mocht in december de IBEV-ondernemingsprijs 2019 in ontvangst nemen. Nadat de stemmen van de jury en het publiek bij elkaar waren opgeteld, was het al snel duidelijk dat Kubbinga er op 11 december in Hotel Spaander met de winst vandoor ging. Mede-genomineerde KBK Bouw viel niet in de prijzen. De jury verkoos Kubbinga boven de andere mede doordat Kubbinga een zeer vernieuwend bedrijf is met diverse internationale samenwerkingen (Disney, Nickelodeon en Warner Bros!) en roemde het bedrijf vanwege de vriendelijke en menselijke manier van zakendoen. Edwin Boelsz: "Geweldig om deze oorkonde in ontvangst te mogen nemen!"

Nuchtere Volendammer als Boelsz is sprong hij toch letterlijk een gat in de lucht tijdens de bekendmaking. "Jazeker, wij en dan bedoel ik Leo Kubbinga, ons hele team en ikzelf werken elke dag keihard en ontzettend gepassioneerd aan ons bedrijf. Dan heb ik het niet alleen over de producten, maar over alles wat er daarbij komt kijken; filosofie, productieproces, innovatie, noem maar op."

Filosofie

"We zijn momenteel in Europa een van de sterkste spelers op de markt voor kinderfietsen met het merk Volare. We doen het goed, ik mag zelfs voorzichtig zeggen, 'heel goed' maar het kan altijd beter. We willen dus nog meer groeien en uitbreiden. Het kan. Dus waarom niet? Met de concullega's gaat het slechter, dat is een feit en dat zien we aan de cijfers. Toch blijven de klanten naar ons toe komen! Echt waar, ze bellen ons op, terwijl wij qua prijs in het hogere segment zitten. Waarom? Onze filosofie is dat we enthousiast zijn over onze producten en geloven in wat we op de markt brengen. Als je niet enthousiast bent over waar je in gelooft en wat je maakt, dan red je het niet als ondernemer! En nog een heel belangrijk aspect: vertrouwen. We komen onze woorden na. Is een klant niet tevreden? Dan bellen we hem op of we nodigen hem uit en zorgen ervoor dat hij of zij uiteindelijk tevreden de deur uit gaat."

Succesformule

De filosofie en nuchtere manier van werken van Kubbinga blijkt te werken, ook tot ver over de grens. Het oer-Hollandse bedrijf exporteert momenteel naar 28 landen in Europa en heeft fabrieken in de Filipijnen, China en Pakistan, waar de producten zoals kinderfietsen, voetballen maar ook helmen worden vervaardigd.

"En dan te bedenken dat het allemaal begon met een kinderfiets die werd verkocht bij Bart Smit", lacht Boelsz. Fam Kubbinga verkocht van oorsprong speelgoed vanaf 1948, maar de markt veranderde sterk in de jaren negentig. Speelgoed werd na de val van de muur in 1989 voornamelijk in China geproduceerd en een aantal jaren later kwam het internet in opkomst. Er moest een transitie gemaakt worden door Kubbinga. "Vanaf dat moment, ben ik gevraagd het bedrijf te komen versterken, "vertelt Boelsz. In 2001 nam Boelsz het bedrijf volledig over, echter maakt Leo Kubbinga nog steeds onderdeel uit van het management. "We zijn op een andere manier gaan werken. We hebben gekeken naar de markt, hoe kunnen we het anders en beter doen? Gesprekken met klanten, bezoeken van beurzen, marktonderzoek, alles hoort daarbij," aldus Boelsz.

Kijken door de ogen van kinderen

"Van huis uit (Boelsz komt uit de Bart Smit familie) heb ik meegekregen om door de ogen van kinderen te kijken bij het ontwikkelen van speelgoed. Kinderen denken anders dan volwassenen. Wij proberen hier dan ook te ontwikkelen op de manier zoals kinderen denken!" En dat blijkt zeer zeker te werken. De kinderfietsen vinden gretig aftrek. Het eerste fietsje leidde tot diverse bestellingen door de Benelux. "Nadat we samenwerkten met een Frans bedrijf en voor hen fietsen vervaardigden met Disney designs kwam Disney zelf naar ons toe."

Edwin Boelsz: "Dit hadden we nooit durven dromen"

De productie nam op grote schaal toe. "We werden te groot voor alleen de Benelux." Na Disney volgen diverse andere grote merken. Nickelodeon, Warner Bros en Nike Europe benaderden Kubbinga met het verzoek fietsen te maken. Voor Nike maakte Kubbinga een succesvolle FC Barcelona en Manchester United fietsenlijn. En ook de productie van voetballen is enorm. "Er gaan hier echt ontzettend veel voetballen de deur uit. Dan hebben we het echt over grote aantallen. Nee, dit hadden we een aantal jaren geleden nooit durven dromen. Maar nu we opnieuw ruimte zien in de markt, gaan we ervoor. Nog groter groeien? Waarom niet!"

Meer berichten