Specialist in het herslijpen van verspanende gereedschappen

Algemeen
Rémon (links) en Mark bij de schaafblokken slijpmachine.
Rémon (links) en Mark bij de schaafblokken slijpmachine. (Foto: Han Giskes)

Glas-Klooster BV breidt haar team graag op korte termijn uit met twee jonge leerlingen die de ambitie hebben om zich een bijzonder ambacht eigen te maken, namelijk het herslijpen van gereedschap voor onder meer de hout- en metaalbewerkingindustrie, uiteenlopend van zaagbladen, frezen, schaafmessen en bijvoorbeeld voor de horeca- en foodsector de snij- en vleesmessen. Het Beemster bedrijf is hierin gespecialiseerd en geeft in dit vakgebied, het slijpen van gereedschap, de toon aan in Nederland.

Gereedschap herslijpen is een vak apart, dat je in Nederland spaarzaam tegenkomt. Slechts dertig tot veertig bedrijven houden zich hiermee bezig. Het waren er ooit veel meer, maar die hielden op te bestaan omdat de eigenaar er, veelal vanwege een gevorderde leeftijd, mee stopte en er geen opvolger klaarstond. Voor Glas-Klooster BV een gunstige ontwikkeling, want die kon een aantal van die bedrijven overnemen en zo doorgroeien.

Ooit eenmanszaak

Ook Glas-Klooster BV was ooit een eenmanszaak, toen nog Glas vof te Zaandam. Joop Glas, de oprichter van het bedrijf en de vader van Rémon en Mark, werkte vanuit huis als vertegenwoordiger. Van daaruit verkocht hij gereedschap en regelde hij de slijpwerkzaamheden. De werkzaamheden konden al snel niet meer vanuit huis gedaan worden. Daarom moest er al binnen het jaar na de oprichting verhuisd worden naar de Middenbeemster, alwaar de familie zich vestigde op de Insulindeweg 19.

Er werd een volledige gereedschapslijperij ingericht en de eerste medewerker trad in dienst. Helaas werd deze al snel ziek en moest er een oplossing gezocht worden. Deze werd gevonden in de persoon van zoon Mark, die op zeventienjarige leeftijd bij zijn vader ging werken. Hij leerde (noodgedwongen) in snel tempo het vak gereedschapslijpen. Rémon, de andere zoon, moest toen nog zijn studie afmaken maar werkte ook al vele uren per week mee.

Zeker na de overname van het gerenommeerde L. Klooster & Zonen BV zette het Beemster bedrijf zichzelf op de kaart als toonaangevend bedrijf in het vakgebied herslijpen, verkopen en produceren van gereedschap. De gebroeders Glas hebben reeds lang de touwtjes in handen en mogen zich verheugen in een grote, trouwe klantenkring in een wijde omgeving rond de Beemster.

Beemster Ondernemer van 2019

Glas-Klooster BV wordt binnen de eigen omgeving gewaardeerd. Dat mag blijken uit de benoeming tot Beemster Ondernemer van 2019. Ook buiten de Beemster varen bedrijven blind op de expertise van Glas-Klooster BV. Mark heeft de leiding over de gereedschap slijperij/werkplaats, verzorgt daarbij de begeleiding van (leerling) slijpers, geeft advies op slijptechniek gebied en regelt mede de inkoop/verkoop van gereedschappen.

Rémon houd zich onder meer bezig met het algemene management, personeelszaken, inkoop/verkoop van gereedschappen en adviseert klanten over gereedschap en over investeringen, zoals het inrichten met gereedschappen van CNC Bewerkingscentra, grote productielijnen en houtschaverijen.

De medewerkers van de slijpservicedienst rijden in een gebied van vijfenzeventig kilometer om de Middenbeemster heen en zorgen voor veel klantcontactmomenten. Zij halen (en brengen) wekelijks de gereedschappen die geslepen moeten worden. Deze worden vakkundig geslepen door de medewerkers van Glas-Klooster BV en weer snel bij de klant afgeleverd. Als gereedschap is afgekeurd – bijvoorbeeld een zaagblad dat enkele tanden mist – verkoopt Glas-Klooster BV nieuwe zaagbladen.

Zelfs collega-slijperijen besteden geregeld slijpklussen uit aan Glas-Klooster BV. Denk hierbij aan het CNC profielslijpen, het profileren en aanleveren van HS en HW Profielmessen voor het maken van houten profiellijsten op freesmachines en/of schaafbanken. Daar heeft dit bedrijf zich in de loop der jaren heen in gespecialiseerd. Daarbij geloven Rémon en Mark dat goede collegiale samenwerking de sleutel tot het succes is, Nederland is niet groot maar onmogelijk te bedienen en te servicen zonder de lokale slijperijen, bedrijven en mensen in de regio's buiten het eigen servicegebied.

Slijpen is niet een vak dat je je op een namiddagje even eigen maakt. Het is een specialisme, precisiewerk, dat nauw luistert. Dat maakt het nu juist zo interessant. Met name voor jonge mensen die affiniteit hebben met gereedschap en een mooi vak willen leren waarin genoeg kansen voor een mooie toekomst liggen.

Versterking nodig

"We zoeken op korte termijn twee nieuwe krachten," aldus Mark. "Bijvoorbeeld scholieren die een BBL-opleiding willen volgen of jongeren die klaar zijn bij de Triade Edam, het Horizon College of het ROC. Ze krijgen bij ons een gedegen interne opleiding en komen dan in een leuk team te werken. Dat team heeft namelijk dringend versterking nodig."

Interesse?

Stuur een mail naar info@glas-klooster.nl (Trudy Veerman). Zie ook www.gereedschap-shop.nl en www.glas-klooster.nl. Het bedrijf is gevestigd aan de Insulindeweg 19 in Middenbeemster.

Een inspectie van metaalfrezen gaat vooraf aan het scherpslijpen
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00