Logo regiozakenwaterland.nl
Jonge patiënt met kiespijn krijgt een tandartsbehandeling.
Jonge patiënt met kiespijn krijgt een tandartsbehandeling. (Foto: Pexels)

Wel hulp door tandarts bij spoedklachten

REGIO - Vandaag zaten alle mondzorgkoepels om tafel om te pleiten voor een noodpakket met specifieke steunmaatregelen voor de mondzorg. Tandartsen hebben een contactberoep en velen daarvan hebben hun praktijk gesloten in verband met het coronavirus. 

Maar wat nu als patiënten kiespijn hebben? Die kunnen toch niet tot eind april wachten om behandeld te worden? Een aantal praktijken probeert open te blijven voor spoedeisende hulp. 

We nemen geen risico, bij twijfel verwijzen we doorTandartsen houden nauw contact met bijvoorbeeld de KNMT. Zij informeren zorgvuldig over de stand van zaken binnen de beroepsgroep. De tandartsen nemen binnen hun praktijk ook extra maatregelen voor de veiligheid van patiënten en het eigen team. Ze dragen grotere mondkapjes, hebben minder stoelen in de wachtruimte en de tijdschriften zijn weggehaald. Er staan overal alcoholpompjes en alles wordt voortdurend ontsmet.

Enorme opgave

"Het is een enorme opgave om patiënten veilig te behandelen." laat een bezorgde tandarts weten. "Patiënten kunnen koorts hebben, maar dit hoeft niet automatisch te betekenen dat ze dan besmet zijn met het coronavirus. Van kiespijn kan iemand behoorlijk ziek worden en verhoging krijgen." 

Nemen geen risico

Meer tandartsen zijn bezorgd. "We werken echt met hart en ziel voor onze patiënten, maar willen dit wel op een verantwoorde manier doen. Het is dus voor ons belangrijk om vooraf door te vragen aan de telefoon welke klachten er zijn. Vinden we het twijfelachtig, dan nemen we geen risico en verwijzen we direct door naar het CAM, die vervolgens spoedzorg zal leveren. Wij mogen niet zelf behandelen omdat de juiste beschermingsmiddelen ontbreken."

Redactie
Meer berichten