Logo regiozakenwaterland.nl
"Het onbegrip bij ondernemers die wel open kunnen maar niet mogen, snap ik heel goed."
"Het onbegrip bij ondernemers die wel open kunnen maar niet mogen, snap ik heel goed." (Foto: Han Giskes)

Alle begrip voor boze ondernemers die wel open kunnen maar nog niet mogen

Lastig en heel verschillend! Aldus de typeringen die Beemster Ondernemer-voorzitter Bart Tishauser uitspreekt, als we informeren naar de huidige situatie in Beemster. Lastig voor alle ondernemers die direct te maken hebben met het naleven van de noodmaatregelen naar aanleiding van de coronacrisis. En daardoor omzet mislopen. Verschillend omdat hij van diverse branches te horen krijgt dat ze minder afhankelijk zijn van de anderhalve meter afstand en draaien als een tierelier. Over uitersten gesproken!

"In zijn algemeenheid kunnen we simpelweg stellen dat ondernemers het heel zwaar hebben. Gelukkig zien we veel creativiteit en inventiviteit. Alhoewel ook daarvoor geldt dat het binnen je onderneming of branche moet passen om zijpaden te bewandelen of out-of-the-box te denken en te doen", zegt Tishauser.

Dat brengt hem onmiddellijk op de situatie van Fitness De Kloek, het sportcentrum van Martin de Graaf. De Graaf had alles in het werk gesteld om zijn centrum corona-proef in te richten, was helemaal klaar voor een revival, maar hoorde tot zijn niet geringe schrik en woede dat de sportscholen vooralsnog dicht moesten blijven. Bij het ter perse gaan van deze editie van Regio Zaken was de overheid nog geen andere mening toegedaan, al kan het inmiddels zijn dat de sportscholen wèl open mogen of al zijn.

Bart Tishauser zegt als geen ander begrip te hebben voor de aanvankelijke boosheid van De Graaf. "Hij had echt alle nodige maatregelen genomen, was er klaar voor om weer open te gaan en dan hoor je dat je niet mag. Lijkt me als ondernemer verschrikkelijk om te horen. En het ergste is nog dat je er niks mee kan, behalve toekijken."

Wees sociaal, koop lokaal

De bouw draait door, de horeca heeft het enorm lastig en de boerderijwinkels en de stalletjes met lokale producten, die her en der in de Beemster zijn opgetuigd, beleven hoogtijdagen. Volgens de BO-voorzitter pakken veel Beemsterlingen hun verantwoordelijkheid en geven ze gehoor aan de oproep 'Wees sociaal, koop lokaal'. "Het mooie is dat de slogan goed wordt opgepakt door mensen, die vervolgens verwijzen naar het initiatief. Zo snijdt het mes aan twee kanten."

Mooie rol sociale media

Sociale media bewijzen het nut in deze voor ondernemers barre tijden. "Je ziet dat alle lokale berichten door een groot publiek wordt opgepakt. Als iemand een bericht op Facebook post over een of meerdere lokale producten en waar deze gekocht kunnen worden, zie je het van alle kanten gedeeld en geliked worden. Vind ik mooi."

"Het moet wel binnen je onderneming passen om out-of-the-box te denken en te doen"

Wordt er bij het bestuur van Beemster Ondernemers veel om steun gevraagd? "Nee, we krijgen wel vragen en af en toe wordt ons om advies gevraagd, maar echte hulpvragen zijn er nog niet gekomen. We staan ook in deze periode in nauw contact met de gemeente en voorzien onze leden wel regelmatig van nieuwsbrieven. We doen daarnaast veel aan het geven van voorlichting. We hebben als ondernemerscollectief een taak om te fungeren als vraagbaak. Zoals bijvoorbeeld bij regelingen. Als pleister op de wond hebben we alle leden vorige maand laten weten dat ze voorlopig ontheven zijn van het betalen van contributie. Dat gebaar is op prijs gesteld. logisch ook, want iedereen let extra op alle uitgaven. En dan is het niet hoeven betalen van contributie een voordeel."

Periode moet niet te lang duren

Bart Tishauser zegt gelukkig nog geen geluiden te hebben gehoord van mensen die kopje onder zijn gegaan. "Gelukkig niet, al moet deze periode niet nog veel langer gaan duren, want dan vrees ik wel voor grote problemen."

Tenslotte toch nog ander nieuws: zoals zich nu laat aanzien wordt in de tweede helft van dit jaar verder gegaan met de aanpak van beide bedrijventerreinen in de Beemster. "Achter de schermen wordt gewerkt aan het Plan van Aanpak en we verwachten daarna snel door te pakken."

Meer berichten