Logo regiozakenwaterland.nl
(Teddy en Sylvia Tuiteman in de fraaie tuin. (Foto: Rodi Media/NV))

Gachita: Zuid-Amerikaanse verrassing aan de Weerwal

De pui van het Zuid-Amerikaanse grill-restaurant Gachita aan de Weerwal verraadt weinig van wat erachter schuilt. Dat levert aardige verrassingen op. Ook de kaart is opvallend. Natuurlijk met prominent de Argentijnse steak, ‘the best steak in town’ volgens ingewijden, maar verder voor ieder wat wils en altijd van kwaliteit. Teddy Tuiteman en haar partner Sylvia runnen het restaurant samen. Er zijn niet veel restaurants in Purmerend van wie veel vaste gasten nog in de luiers lagen bij hun eerste bezoek. Wat is dan het geheim van 28 jaar Gachita?

Dat het bij de start van Gachita in 1992, toen nog met krap tien tafeltjes in een pand in de Weeshuissteeg, koos voor een Zuid-Amerikaans restaurant had twee redenen. Het was er nog niet in de marktstad, en Teddy werkte bovendien een tijd bij een Argentijns restaurant in Amsterdam en had de smaak te pakken gekregen. Voor het eigen restaurant werd gedegen onderzoek gedaan. Drie maanden trok ze door Zuid-Amerika om te kijken, te proeven, te snuffelen, ideeën op te doen, en vooral ook accessoires en kookboeken mee terug te nemen. Waarvan de gerechten vervolgens op zijn Teddy en Sylvia’s worden aangepast en eigen gemaakt.

Kwaliteit waarborgen

In 1998 kwam het monumentale pand aan de Weerwal vrij en omdat hun pandje al lang al te klein was geworden voor de vele vaste gasten, aarzelden ze geen moment en toverden het om tot restaurant. Van 50 naar 200 m2. Was dat niet spannend? De dames halen er hun schouders over op. “Zolang je de kwaliteit op peil houdt en waarborgt, en blijft wie je bent, moet het lukken. En natuurlijk doen we dit met liefde en passie en is het nog steeds onze hobby.”

Het grote terras is een kleine Zuid-Amerikaanse enclave gekenmerkt door een enorme vijgenboom en veel bloemen in de tuin die elk jaar mooier wordt. Vóór corona hielden ze hier druk bezochte thema-avonden met live muziek. Ook binnen ademt het die Zuid-Amerikaanse sfeer, met mooie muurschilderingen, warme kleuren en natuurlijk als eyecatcher het ‘mexicaantje’ in de kelder onder de glasplaat bij de entree.

Op de menukaart vanzelfsprekend veel Zuid-Amerikaanse gerechten. Met name het Argentijnse vlees is populair. Maar wie denkt dat er in een Argentijns restaurant alleen maar lappen vlees langskomen, die heeft het mis. Gachita’s keuken is volledig uitgerust voor visliefhebbers, vegetariërs, en mensen met allergieën. “We krijgen regelmatig complimenten over onze gevarieerde vegetarische gerechten”, vertelt Sylvia. “En met de allergene kaart is er altijd iets wat we iemand kunnen aanbieden. Daarnaast is de keuken redelijk flexibel, dus ze we zeggen altijd; staat het niet op de kaart, vraag er dan naar en als het er is dan maken we het.”

Het waarborgen van hun kwaliteit was de reden dat ze tijdens de coronasluiting niet meededen met de ‘take-away’. “Je wilt ‘the best steak in town’ natuurlijk graag volhouden, en als het wordt meegenomen verliest het aan kwaliteit. Dat moet je niet willen”, geeft Sylvia aan. Wel kregen ze veel mails, telefoontjes en lieve kaarten als hart onder de riem. Teddy: “Veel mensen willen je dan toch steunen, dat was heel fijn. En het belangrijkste is dat ze ook weer allemaal zijn terug gekomen.” De manier waarop ze de zaak hebben aangepast aan de nieuwe regels draagt daar zeker aan bij. “Onze gasten voelen zich hier gewoon veilig.”

Divers publiek

Gachita is het antwoord op de vraag hoe je al drie decennia succesvol kunt blijven. “We hebben veel vaste gasten en de mond tot mondreclame is altijd groot geweest”, geeft Teddy aan. “En het grappige is dat de kinderen die in het begin met hun ouders meekwamen in de maxi-cosy nu zelf hier komen met hun partner en kinderen. Ons publiek is ook heel divers. Iedereen voelt zich hier wel thuis eigenlijk.” Voor vertrek plukt ze nog even wat rijpe vijgen uit de boom om mee te geven, “lekker voor in de salade”, zegt ze.

Meer berichten