Logo regiozakenwaterland.nl
Hans Zee (links) en Jeffry Reuzenaar. (Foto: Rodi Media/JB)

Handelstak Viskon Glas failliet, maar bedrijf maakt doorstart

PURMEREND - De gevolgen van Corona worden bij sommige MKB-bedrijven nadrukkelijk zichtbaar. Daar kunnen ze bij Viskon Glas in Purmerend volop over meepraten. Het bedrijf heeft recent voor de in 2018 opgezette handelspoot, een van de onderdelen binnen de onderneming, faillissement moeten aanvragen. De eigenaren Hans Zee en Jeffry Reuzenaar waren enkele dagen uit het veld geslagen, maar omdat ze hun zinnen hadden gezet op een doorstart zijn ze niet langer bij de pakken neer gaan zitten. Vanaf maandag 5 oktober pakt het bedrijf - weliswaar in afgeslankte vorm - de draad weer op.

“Laat ik voorop stellen dat we niet trots zijn dat we voor een deel van ons bedrijf faillissement moesten aanvragen. Zo’n beslissing speelt doorgaans al wat langer en hing dan ook als een zwaard van Damocles boven onze hoofden. Gaat ook niet in je koude kleren zitten. Maar we zagen geen andere weg. Eerst ondervonden we een jaar lang de gevolgen van de stikstofproblematiek en net toen we dachten het lek boven te hebben kwam Corona om de hoek kijken”, legt Hans Zee uit.

PRO-ondernemersprijs

Hans en Jeffry, die in 2017 nog de PRO-ondernemersprijs in de categorie klein in de wacht sleepten, smeedden een jaar later plannen om het bedrijf uit te breiden met een handelspoot. Jeffry: “We hadden het idee om meer volume en inkoopkracht te bewerkstelligen. We namen een vertegenwoordiger in dienst. Hij begon op nul en moest bezoeken afleggen en vooral nieuwe contacten aanboren. Dat liep best goed, er waren gesprekken met grotere hotelketens en met bedrijven in de grotere interieurbouw. Kortom, er was zicht op mooi werk. Wij dachten begin van dit jaar dat alle paden geëffend waren om te gaan oogsten. En toen kwam Corona, ging alles op de rem en liepen we in één klap achter de wagen.”

Altijd open kaart gespeeld

Zee en Reuzenaar hebben een goed gevoel overgehouden van de stappen die zijn genomen. “We hebben altijd open kaart gespeeld, hebben niemand schade berokkend. Natuurlijk is het waardeloos dat we afscheid hebben moeten nemen van onze medewerkers, maar het feit dat ze nog regelmatig vragen hoe het gaat betekent voor mij dat we het netjes gedaan hebben. Dat geldt ook voor onze leveranciers en crediteuren. Niemand is iets tekort gekomen, we hebben iedereen netjes betaald”, aldus Jeffry.

Volop energie

Hans Zee tot slot: “We hebben niks te verbergen en kunnen iedereen recht in de ogen kijken. Om die reden willen we dit verhaal ook vertellen, zodat er niet onnodig allerlei wild-west verhalen de ronde gaan doen. Ja, we hebben een deukje opgelopen, maar samen hebben we weer volop energie om aan het werk te gaan met de dingen waar we goed in zijn.”

In Regio Zaken Waterland van eind oktober een uitgebreid interview met Hans Zee en Jeffry Reuzenaar.

JOHN BONTJE

Meer berichten