John Fentener van Vlissingen bij boeklancering FamilieZaken in opvolging

Algemeen
Afbeelding
Verrassing bij Carola en Liane wanneer de zakentycoon zijn handtekening zet in het eerste exemplaar FamilieZaken in opvolging: hoe voorkom je dat de BOM barst?' (Foto: Han Giskes)


Deze maand verscheen het boek ‘FamilieZaken in opvolging: hoe voorkom je dat de BOM barst?’ geschreven door Carola de Ruijter en Liane de Ruijter. De zussen zijn oprichters van het bedrijf FamilieZaken in Purmerend en zijn gespecialiseerd in de opvolging in het familiebedrijf. Liane: “Als externe partij begeleiden wij samen met ons team specialisten families naar een toekomst waarbij de nieuwe generatie met succes het familiebedrijf continueert.” Vers van de persen van drukkerij (en familiebedrijf) Rijser vond de boeklancering plaats in aanwezigheid van een klein aantal - maar wel heel bijzondere - gasten.

“De heer Fentener van Vlissingen vroeg om ónze handtekening!”

In hun vak als familiebedrijvenadviseur hebben Carola en Liane de laatste jaren een enorme expertise opgebouwd. Expertise die zij delen via hun jaarprogramma’s voor overdragers en opvolgers, workshops, bijeenkomsten voor families en social media. Carola: “De bedrijfsoverdracht verloopt veel soepeler wanneer er aandacht is voor de zogenaamde ‘zachte kant’ van de opvolging: de emoties. Opvolging is maar al te vaak een emotioneel mijnenveld. Niemand wil dat de bom in de familie óf in het bedrijf barst.” Liane vult aan: “Achter ieder sterk familiebedrijf staat een sterke familie. Daar moet je aan werken. Zodat iedereen op de juiste plek zit en gelukkig is. Is er geen geschikte opvolging, dan moet je daar ook eerlijk over zijn. Wacht gerust nog een generatie, want misschien zit daar wél de juiste persoon tussen. In de tussentijd zijn er genoeg andere oplossingen. Als ondernemer in het familiebedrijf moet je je realiseren dat een goede opvolging hoort bij goed ondernemerschap.” Carola: “We zouden onze kennis alleen kunnen delen met onze klanten. Maar dat strookt niet met onze missie om familiebedrijven te ondersteunen waar we maar kunnen. In het boek geven we antwoorden op alle vragen die zowel bij de overdrager als de opvolger leven. We vonden dat dit boek er gewoon moést komen.”

Voorwoord van John Fentener van Vlissingen

Het voorwoord in het boek is geschreven door zakentycoon John Fentener van Vlissingen. Twee jaar geleden trok Carola de bekende ondernemer letterlijk aan zijn jasje, toen zij en Liane aanwezig waren op de Familiebedrijven Award, een initiatief van de door de heer Van Vlissingen opgerichte Stichting Familie Onderneming, die als doel heeft het Nederlandse familiebedrijf te ondersteunen en een podium te geven. “Ik zei: ‘Wij zijn een groot fan van u.’ Ik schrok er zelf een beetje van!”, lacht Carola. Er was een klik tussen de succesvolle ondernemer en de zussen de Ruijter. Carola en Liane bezochten hem in zijn prachtige kantoor in Zeist, maakten een interessante podcast over zijn jarenlange ervaring met familiebedrijven en vonden hem bereid om het voorwoord van hun eerste boek te schrijven. Aan hem werd ook het eerste exemplaar uitgereikt. De heer Van Vlissingen: “Het familiebedrijf speelt een cruciale rol bij de werkgelegenheid. Maar liefst 69% van de Nederlandse ondernemingen is een familiebedrijf. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 49% van de werkgelegenheid en realiseren 53% van het bruto binnenlands product. Daarom verdienen familiebedrijven meer aandacht dan ze nu vaak krijgen. Daarnaast is opvolging de achilleshiel van familiebedrijven: om het opvolgingsproces goed te laten verlopen heb je een externe neutrale partner nodig. Goed dat dit boek er is. En mede daarom ben ik vandaag hier bij FamilieZaken.” John van Vlissingen voorzag de eerste exemplaren van het boek van zijn handtekening. Carola: “En de heer Van Vlissingen stond erop dat wíj zijn persoonlijke exemplaar signeerden!”

Carel Kraayenhof

In aanwezigheid van familie en een deel van het team verzorgde de bekende bandoneonist Carel Kraayenhof een verrassingsoptreden. Liane: “Een enorm waardevol cadeau van ons teamlid Thirza Lourens! Mede hierdoor was het een onvergetelijke middag!” Het waren turbulente maanden voor de hardwerkende zussen, maar wie denkt dat met de lancering van het boek het meeste werk er even opzit, heeft het mis. “We gaan op volle kracht door met wat we het liefste doen: het begeleiden van ondernemers in familiebedrijven. Omdat familiebedrijven de mooiste bedrijven zijn die er bestaan!”



Afbeelding
Afbeelding
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00