VOWA maakt zich zorgen over situatie rond bedrijventerreinen

Algemeen
Afbeelding
(De Koog (Foto: RodiMedia/JB))

Regeren is vooruitzien. Een kreet die je maar al te vaak hoort en die kan doorgaan voor een waarheid als een koe. VOWA maakt zich al enige tijd zorgen over de situatie rond de bedrijventerreinen in onze regio, zoals:

Galgeriet en ’t Schouw in de gemeente Waterland: Galgeriet wordt woongebied en hoe lang duurt de toekomst nog van bedrijventerrein ’t Schouw? De druk op de regio om meer woningen te bouwen is immers enorm te noemen.

Bamestra en Insulinde in Middenbeemster: sinds jaar en dag belooft de gemeente aanpassing en modernisering, maar de échte stappen moeten nog gezet worden. Of ligt er ergens een geheim plan om mettertijd die bedrijventerreinen te herbestemmen tot woongebied? En wat zijn op de korte termijn de plannen met het perceel waar nu het distributiecentrum van Plus gevestigd is, nadat Plus daadwerkelijk is vertrokken.

De Koog in Purmerend: duidelijk is dat het gebied omgevormd gaat worden tot een woon- én werkgebied. Tal van bedrijven zullen moeten plaatsmaken voor woningbouw en de projectontwikkelaars rijden soms in files door de straten om te kijken of er nog percelen of panden van hun gading zijn. Hoe gaat de gemeente om met al die verschillende partijen die elk hun eigen deelbelang behartigen? En waar gaan de bedrijven naar toe en hoe faciliteert de gemeente een en ander?

Slobbeland in Volendam: het gebied wordt omgevormd tot een toeristisch gebied waar geen ruimte is voor andere dan toeristische bedrijvigheid. Bedrijventerrein Julianaweg in Volendam is vol en de gemeente wil daar bovendien graag woningbouw realiseren en een deel van de bedrijvigheid naar elders verplaatsen.

Uitbreiden in Edam-West is onmogelijk na een uitspraak van de Raad van State.

Waar is nog plek?

De allesoverheersende vraag is: waar vinden de bedrijven die op termijn moeten verhuizen én/of de bedrijven die willen uitbreiden nog een plek? Het antwoord is: het regionale bedrijventerrein Baanstee-Noord. De belangstelling voor Baanstee-Noord is echter dermate groot dat binnen een termijn van 8-10 jaar alle kavels zijn uitgegeven. Bovendien zijn er natuurlijk ook nog bedrijven die vanwege naamsbekendheid een gemeentegrens niet willen overschrijden.

Gezamenlijk optrekken

De vier regiogemeenten (Beemster, Edam-Volendam, Purmerend en Waterland) staken de koppen bij elkaar en zijn overeengekomen (a) dat er ten aanzien van de Purmer een gezamenlijke visie komt over de wijze hoe er in de nabije toekomst met De Purmer (waarvan het grondgebied over drie gemeenten is gespreid) zal worden omgegaan. Vaststaat dat het overgrote deel groen en agrarisch blijft, althans daarover zijn de gemeenten het eens. Purmerend zal weliswaar nog woningen bouwen op het terrein van de golfbaan en in Purmer-Zuid, maar dat is het dan ook.

Onlangs heeft (b) de gemeente Edam-Volendam (in overleg met de andere gemeenten) besloten om op 160 hectare grond (het gebied ten noordoosten van de N244) de Wet voorkeursrechten gemeenten van toepassing te verklaren, hetgeen onder meer betekent dat de eigenaren van die gronden en/of percelen gedurende een periode van drie jaar hun bezit aan geen enkele andere partij dan de gemeente Edam-Volendam mogen verkopen. De gemeente nam dat besluit teneinde projectontwikkelaars en grondspeculanten als het ware de wind uit de zeilen te nemen. Dit besluit zal het op termijn mogelijk maken dat die gronden (voor het gemak Baanstee Noordoost genoemd) in het bezit van Edam-Volendam komen en dat – na wijziging van het bestemmingsplan – het gebied kan worden omgevormd tot bedrijventerrein.

In de allereerste plaats zullen bedrijven uit Edam, Volendam en Zeevang, die voor hun bedrijvigheid willen uitbreiden of die voor de uitvoering van de verschillende herbestemmingsplannen moeten plaatsmaken, een plek op Baanstee Noordoost kunnen vinden.

Daarnaast biedt die ontwikkeling op termijn ook ruimte voor bedrijven in de regio.

Geduld

Geduld is een schone zaak en dat geldt zeker ook voor deze ontwikkeling. Voordat de eerste paal op Baanstee Noordoost de grond in gaat, zijn we al gauw een jaar of tien verder. Maar, zoals boven dit artikel staat, regeren is vooruit zien. Dat geldt zowel voor gemeentebestuurders als voor ondernemers.

Wil je op korte termijn verhuizen of uitbreiden? Dan zijn er op Baanstee Noord (in Purmerend) nog mogelijkheden. Denk je op langere termijn aan verhuizen? Dan biedt Baanstee Noordoost wellicht kansen.

Overleg

Over al deze punten was er eind september een overleg tussen de vier betrokken gemeenten (alle vier wethouders Economische Zaken waren present) én de ondernemersverenigingen in onze regio. PRO, IBEV, Ondernemend Waterland, Beemster Ondernemer en Zeevang Ondernemers alsmede VOWA gaven acte de présence. De actuele stand van zaken en alle plannen werden toegelicht door het door de gemeenten ingehuurde bureau Over Morgen. Alle ontwikkelingen – zoals hiervoor geschetst - passeerden de revue en vervolgens konden de aanwezigen antwoord geven op vragen als:

Hoe kunnen de ondernemers betrokken worden bij het project?

Hoe werken ondernemers het liefste samen met elkaar én met de gemeenten?

Wat hebben ondernemers en/of ondernemersverenigingen nodig om op de juiste manier betrokken te worden (en te blijven).

De antwoorden vanuit de ondernemersverenigingen vertoonden sterke overeenkomsten. De voorkeur gaat uit naar een persoonlijke, individuele aanpak. Ga in gesprek met bedrijven waarvan men nu al weet dat die op termijn moeten verkassen. Inventariseer de wensen en laat zien wat de mogelijkheden zijn. Faciliteer de verhuizende ondernemers.

Voor een goede samenwerking tussen gemeenten en ondernemers en/of ondernemersverenigingen zijn transparantie, helderheid over de verwachtingen, mogelijkheden en onmogelijkheden voorwaarden. En goede informatie, voortgangsrapportages zijn belangrijk om afhaken te voorkomen.

Waar nog geen heldere antwoorden op kwamen waren vragen als:

Hoe regionaal is het regionale bedrijventerrein, ofwel: is er één gemeente die de regie heeft of trekken de gemeenten gezamenlijk op?

Komt er een uniform prijs- en vestigingsbeleid of kunnen ondernemers straks gaan ‘shoppen’ bij de gemeenten.

Zijn de gemeenten van mening dat bereikbaarheid van Baanstee van buitengewoon groot belang is en zijn zij dan met de ondernemersverenigingen van oordeel dat voor de onderdoorgang nabij Broek in Waterland gekozen moet worden voor de robuuste variant (2x2 rijbanen)?

Veel is nog onduidelijk. Dat kan ook niet anders in dit prille stadium van ontwikkeling. Wat echter wel duidelijk werd is dat alle partijen elkaar nodig hebben om perspectief en vooruitgang te bieden. De gemeenten kunnen mooie plannen maken, als de ondernemers er geen been in zien, dan sterven de plannen in schoonheid. De ondernemersverenigingen uit de vier gemeenten dringen aan op maatwerk.

De start is veelbelovend, de plannen ambitieus. Om van het hele verhaal een succes te maken zullen ondernemers, ondernemersverenigingen, gemeentebestuurders en hun ambtenaren in gezamenlijkheid moeten optrekken. Samen staat men immers sterker!

Tenslotte: ondernemers met specifieke verhuisplannen: schroom niet om in overleg te treden met je eigen ondernemersvereniging. Die kunnen je vaak verder helpen om het ‘juiste loket’ te vinden.

Piet Hein Debets

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00