Gemoedelijkheid en familiaire sfeer zijn bepalend bij Spijkerman Eten & Drinken

Algemeen
Frans Spijkerman voor zijn etablissement aan de Neckerdijk.
Frans Spijkerman voor zijn etablissement aan de Neckerdijk. (Foto: Han Giskes)

Het is een surrealistisch beeld. Buiten staat het terras pontificaal uit, branden de buitenlampjes en de kerstverlichting. Niets lijkt een warme ontvangst in de weg te staan. Eenmaal binnen sta je oog-in-oog met een knoertgezellig uitziend maar volstrekt leeg etablissement. Op de dame achter de bar en enkele keukengeluiden na is het alsof je alleen op de wereld bent. Welkom bij Spijkerman Eten & Drinken aan de Neckerdijk 1 in Purmerend!

We weten allemaal dat deze beleving niet exemplarisch is voor Spijkerman maar voor de hele horeca geldt. En juist dát vindt eigenaar Frans Spijkerman krom. “De eerste lockdown kon ik nog begrijpen, want de gezondheid gaat voor alles. Maar wat er nu gebeurt is niet uit te leggen. Als ik morgen naar Ikea, Hornbach of De Efteling ga, zie ik hordes mensen winkelen of lange tijd in de rij staan om binnen te komen. Waarom dan de restaurants dicht moeten blijven? Schiet mij maar lek, ik snap het niet meer. Maar dat geldt ook voor de wijze dames en heren in Den Haag. Zij weten het ook niet.”

Spijkerman is er de man niet naar om na te trappen. Maar strijdt wel voor zijn tent en zijn personeel. “Mag ik? Er werken hier 28 steengoede en hondstrouwe medewerkers. Sommigen al tientallen jaren, zoals Sina Ootes. Zij werkt hier al 49 jaar. De saamhorigheid onder alle personeelsleden is super. Dat komt ook doordat ik en Tineke (de vrouw van Frans, JB) ertussen staan. Wij gaan niet vanaf een stoel zeggen wat er moet gebeuren. We voelen ons in alles verbonden”, vertelt Frans.

1 januari 35-jarig bestaan

Frans nam in 1986 het toenmalige Café Blankendaal over. Op 1 januari aanstaande vieren hij en Tineke het 35-jarig bestaan. “Heel zuur dat we dat niet kunnen vieren op de manier zoals we dat voor ogen hadden.”

Het huidige Spijkerman Eten & Drinken, met de stoere gevel en uitstraling, dateert van april 2015. Drie jaar eerder verhuisde de toenmalige horecagelegenheid tijdelijk naar De Drie Zwanen, enkele tientallen meters verder, net over de Sluisbrug. Na de gigantische verbouwing van de panden keerde iedereen terug in het spectaculair veranderde etablissement. Het was een droom die uitkwam voor Frans en Tineke. Een droom die altijd een droom zou blijven, als niet Frits Dix, Kees Vlaar en Peter Teunisse de helpende hand hadden toegestoken.

“Ik moet daar nog weleens aan denken. Tijdens deze coronaperiode zit ik hier af en toe voor mij uit te kijken en je mag best weten dat een enkele keer de tranen in mijn ogen springen. Maar dan ineens besef ik ook weer dat het erger kan. Neem de cafés. Met die mensen heb ik echt te doen. Het zijn tenslotte collega’s. Wij kunnen nog zorgen voor afhaallunches en maaltijden, maar zij kunnen helemaal niks. Diep triest.”

Bruggetje

Het is onbewust een bruggetje naar de mogelijkheden die Spijkerman Eten & Drinken momenteel aanbiedt. Lunches en maaltijden kunnen op bestelling worden afgehaald. In de aanloop naar Kerstmis en Oud/Nieuw verzorgt het bedrijf extraatjes in de vorm van bier- en wijnpakketten (in samenwerking met Wijnimport J. Bart en de Texelse Bierbrouwerij), borrelboxen, gourmetschotels (eventueel uit te breiden met vis), desserts, high tea’s en oliebollen.

Spijkerman Eten & Drinken zou je met enig gemak een familiebedrijf kunnen noemen. Niet alleen vanwege het feit dat naast Frans en Tineke ook zoon Frank (chef-kok) en dochter Maartje (als het nodig is) er werkzaam zijn. Zeker ook vanwege de familiaire sfeer en de gemoedelijkheid die er elke minuut van de dag heerst. Het is ‘u vraagt en wij draaien’. Dat geldt overigens niet voor de derde telg in het gezin Spijkerman. Zoon Kick maakt furore in de theaterwereld. De nieuwste productie waarin hij speelt is Belle en het Beest. Toeval of niet, maar net als zijn familieleden bedient hij het publiek, in dit geval vanaf de bühne.

Spijkerman Eten & Drinken, Neckerdijk 1 in Purmerend. Het telefoonnummer is 0299 423951. Kijk voor meer informatie op www.spijkermanetenendrinken.nl

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00