Vezet maakt dagelijks gezonde en makkelijke maaltijden

Algemeen
Executive chef Björn ten Brink gaat prat op kwaliteit.
Executive chef Björn ten Brink gaat prat op kwaliteit. ((Foto: aangeleverd))

Zonder tromgeroffel betrok Koninklijke Vezet in oktober 2020 een vestiging in Purmerend. In het voormalige pand van Cirkeldis, waar de centrale keuken van zorginstelling De Zorgcirkel gevestigd was, wordt de ambitie van Koninklijke Vezet, om Nederland elke dag gezond en gemakkelijk te laten eten, verder uitgebouwd en doorontwikkeld. De 42.000 vierkante meter tellende hoofdvestiging van Vezet staat in Warmenhuizen.

Koninklijke Vezet, dat in Nederland drie fabrieken heeft, is in de loop der jaren uitgegroeid tot Europa’s grootste op het gebied van gemaksgroente, gesneden fruit, salades en koelverse maaltijden. Zo zijn er ook deelnemingen in Zweden, Noorwegen, België en Frankrijk Momenteel worden wekelijks in totaal zo’n 5,5 miljoen eenheden gemaakt voor Albert Heijn en haar Belgische zusterketen Delhaize.

Succesformule

De expansiedrift heeft nog niet zijn hoogtepunt bereikt. Blijkt overduidelijk uit de verhalen van Frank Loos en Björn ten Brink, respectievelijk commercieel directeur van Koninklijke Vezet en executive chef in de vestiging aan de Binnenzeestraat in Purmerend. Ten Brink beheert de keuken, ontwikkelt menu’s en maakt de recepten. Hij en zijn collega’s delen de creativiteit, enthousiasme en passie over eten. Een doorslaande succesformule!

Strategisch partner AH

Vraag het de klanten van Albert Heijn. Wellicht zonder dat zij het weten zijn zij ervaringsdeskundigen. Want alleen al vanuit Purmerend worden dagelijks vrachtwagens met maaltijden, maaltijdsalades, fruitsalades en pizza’s naar voornamelijk premiumwinkels van AH gereden. Dat zijn er nu sinds eind februari al 170 De ambitie van Koninklijke Vezet in Purmerend is op termijn uit te leveren naar 250 AH-vestigingen. Doordat Vezet en Albert Heijn een strategisch partnerschap hebben, zou dit een grote en welkome uitbreiding van het ‘huwelijk’ tussen beide betekenen.

Frank Loos zet de geschiedenis kort uiteen: “In 1914 werd in Zuid-Scharwoude, middenin de Noord-Hollandse koolstreek, Vezet opgericht. Aanvankelijk werd er alleen zuurkool geproduceerd. Om het personeel aan het werk te doen in de rustige periode werden er soepgroenten gesneden. Dat vond Albert Heijn interessant en gezamenlijk werd er verder geinvesteerd in de categorie gemaksgroente. Vanaf 1973 nam de verscheidenheid in assortiment en het geproduceerde volume sterk toe. Met als gevolg dat de binding met AH steeds sterker werd.”

Perfecte tip

Theo Knook, eigenaar van Knook AGF, zette Ten Brink op het spoor van de door De Zorgcirkel leeg achtergelaten vestiging. “We hebben vorig jaar samen met Knook iets gedaan in uien. Op een gegeven moment seinde Theo mij in over de mogelijkheden van het pand. Het was een perfecte tip, want we hebben niet veel hoeven aan te passen. Op wat ICT- en logistieke aanpassingen na konden we er zo in en zijn we zonder al teveel toeters en bellen van start gegaan”, vertelt Ten Brink.

Een gespecialiseerde locatie waar, ultraverse maaltijdsalades en koelverse maaltijden op restaurantniveau worden voorbewerkt en bereid. Dát is waar Björn ten Brink en zijn 20 collega’s (4 op kantoor, 7 in de keuken en 10 voor de assemblage) dag en dagelijks mee bezig zijn. Björn voldoet in alles aan het profiel van de ideale executive chef. Hij is creatief, enthousiast en gepassioneerd over eten. Bovendien schroomt hij niet om buiten de gebaande paden te lopen, is hij bereid om trends te zetten en op verantwoorde wijze te experimenteren met smaken en ingrediënten.

Aantrekkelijke presentatie

“Wij testen veel om te kijken of het werkt. De klanten willen niet elke keer dezelfde maaltijden en -salades. Om die reden volgen we ook de seizoenen. Daarnaast besteden we veel zorg aan de presentatie van de producten. Het moet er tenslotte wel aantrekkelijk uitzien. En natuurlijk moet de smaak goed zijn, want anders haken de klanten snel af. We brengen de producten ‘s morgens op smaak, begin van elke middag worden ze naar het distributiecentrum gebracht en van daaruit worden ze onmiddellijk naar de vestigingen van Albert Heijn vervoerd. Alle producten die bij ons uit de fabriek komen hebben een houdbaarheid van 2 tot 4 dagen”, schetst Björn het proces.

Plaats voor nieuwe mensen

Koninklijke Vezet groeit om -in branche te blijven- als kool. “Als marktleider in de vers food branche, zelfs de grootste van Europa, weten we wat daar voor nodig is. Dat betekent stevig aanpakken, maar wel in een fijne werksfeer. Daarbij kan iedereen profiteren van de carrièremogelijkheden; die zijn er plenty. We hebben nog wel plaats voor mensen die willen meegroeien”, aldus Frank Loos tot slot.

Hier worden alle maaltijden van een sticker voorzien.
Koninklijke Vezet opereert vanuit het voormalige pand van Cirkeldis.
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00