Afbeelding
Wessel Lenaerts: 'Mondkapjes zijn een nieuw soort zwerfafval.' (Foto: Han Giskes)

Pilot in Purmerend voor recyclen van mondkapjes

Algemeen

Een bijkomend gevolg van corona is een nieuw soort zwerfafval: de mondkapjes. We komen er genoeg tegen op straat in de eigen buurt, maar het is moeilijk voor te stellen hoe ontzettend veel dat er zijn wereldwijd. Ook bij Product for Product, dochter van afvalverwerker De Graaf-groep uit Purmerend, vielen de vele mondkapjes op straat op en samen met een aantal partners werd er een circulaire oplossing voor bedacht. De pilot hiervan loopt nog, maar belangstelling is er zeker al.

“Het is duidelijk dat veel van de mondkapjes op straat belanden”, geeft Wessel Lenaerts van Product for Product aan. “Dat geeft veel vervuiling. En wat niet op straat komt gaat zo de oven in. Dat gaat om heel veel mondkapjes wereldwijd. De mondkapjes zijn niet eenvoudig te recyclen, maar er is toch een toepassing voor gevonden.”

Product for Product is groothandel en webshop in vooral gerecyclede en recyclebare kantoorbenodigdheden. Circulariteit staat voorop en daar denken ze zelf graag over mee. Bijvoorbeeld de herbruikbare circulaire koffiebeker to go, de Circular Cup, vervaardigd van koffiebekers die De Graaf inzamelt. Het gescheiden ophalen en verwerken van verschillende soorten afval is de core business van De Graaf, met ‘zero waste’ hoog in het vaandel.

Gecontroleerd proces

Wessel: “Een van onze partners is de Interall groep, een promotiebedrijf dat werkt op basis van duurzaamheid. Zij verkochten de Circular Cup al voor ons. Met hen ontstond het idee om van mondkapjes andere producten te maken, waarbij wij met De Graaf de inzameling doen. We hebben hiervoor een pilot opgestart bij de Prinsenstichting. Zij hebben een streng beleid in de mondkapjes en nu verzamelen ze die voor ons in een speciale afvalbak. We hadden ook een poosje een inzamelbak bij de PLUS staan, maar het jammere was dat mensen daar ook ander afval in gooiden. De inzameling is ook een gecontroleerd proces, want het moet wel veilig gebeuren.”

Samenwerking

Bij De Graaf gaan de opgehaalde mondkapjes eerst door de shredder. “Dan houd je fijn en klein materiaal over. Dat gaat naar onze partner Good Plastic Company in Almere. Zij voegen het samen met gerecycled plastic en maken er standaard platen van. Die gebruikt Interall weer om verschillende producten te maken, zoals laptop standaards, boekenplanken etc. In de productie van de platen worden ook wel hele mondkapjes verwerkt, die zie je dan weer terug in het product, dan ervaar je het circulaire ook goed.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Foto: aangeleverd

Pilotfase

De producten zijn nog niet op de markt. “We zitten nog steeds in de pilotfase. Wel hebben we een aantal samples van de producten. Het is belangrijk de grondstoffen en de pilotproducten goed te controleren want je wil wel een kwalitatief goed product leveren. Ons doel is om de instelling waar we inzamelen ook weer die producten te laten afnemen. Dan pas ben je echt circulair aan het ondernemen. Daarnaast plaatsen we ze in onze webshop.”

Uiteindelijk hopen we de inzameling in zoveel mogelijk openbare ruimten te doen

Instellingen

De inzameling werkt met name bij instellingen. “Ook in ziekenhuizen worden natuurlijk heel veel mondkapjes gebruikt. Hoe mooi zou het zijn wanneer er dan als je weg gaat een speciale bak voor staat. Uiteindelijk hopen we de inzameling in zoveel mogelijk openbare ruimten te doen. We hebben al aanvragen van gemeentelijke instanties en ook winkels die hierin zijn geïnteresseerd. In principe wordt er voor hen de tarieven voor restafval aangehouden.”

Enorme hoeveelheid zwerfvuil

Het is duurzaam, maar tegelijk ook een aparte manier om de herinnering aan de coronacrisis te bewaren. Collectors item wellicht over tien of twintig jaar? Wessel lacht. “Dat zou kunnen. Maar het kan ook maar zo zijn dat mondkapjes dragen hier net zo gewoon wordt als het al was in Azië. Omdat mensen zich er veiliger mee voelen, en het gewend zijn. Dan krijg je er een enorme hoeveelheid afval bij die zorgt voor vervuiling. Maar alle kleine beetjes helpen en je moet ergens beginnen. Dat gold ook voor de papier recycling waarmee we begonnen, We haalden papier op bij grote kantoren en instellingen, maakten er hygiëne of printpapier van en leverden dat daar weer terug. Die vraag werd steeds groter, en zo kwamen ook weer de koffiebekers in beeld.”

Totaalleverancier

Inmiddels is Product for Product totaalleverancier voor kantoren door het hele kantoorpakket aan te bieden, met altijd de focus op duurzaamheid. “De meeste van onze producten zijn duurzaam en we hebben een directe connectie met de fabrieken. Onze grondstoffen zijn echt gerecycled. Bovendien is er op onze webshop een puntensysteem ingebouwd waarmee je bijvoorbeeld spaart voor het planten van nieuwe bomen, om zo de footprint van fabriek tot levering CO2 neutraal te maken. Overigens gaat 10 procent van de omzet van de verkochte producten naar de Plastic Bank, een organisatie die eraan werkt dat er minder plastic terecht komt in de oceaan.” En zo is de cirkel weer rond.

Afbeelding
Rabobank komende drie jaar founding partner alle Noord-Hollandse Uitdagingen Algemeen 24 jan, 11:33
Afbeelding
Ondernemers zijn onbekend met criminele ondermijning en de gevolgen ervan Algemeen 19 jan, 13:16
Afbeelding
Vooruitblik op de regionale economie 2023 in talkshow Ondernemend Purmerend Algemeen 15 jan, 14:14
Afbeelding
Dick Schaap Horecagroothandel en Engberts Hoveniers PRO: ondernemers van 2022 Algemeen 15 jan, 09:03
Afbeelding
Sloop laatste restje van ooit bekendste regionale Mercedes Benz-dealer Willem Los Algemeen 9 jan, 17:59
Afbeelding
Lisa van Susteren van 't Wapen van Middelie is Zeevang ondernemer van het jaar Algemeen 9 jan, 12:33
Afbeelding
Wetswijzigingen per 1 januari 2023 op het gebied van arbeidsrecht: wat verandert er? Column 20 dec 2022, 14:57
Afbeelding
Baanstee Noord krijgt voorzieningenpunt Algemeen 20 dec 2022, 14:57
Afbeelding
Column PRO: Met open vizier het nieuwe jaar in Column 20 dec 2022, 14:56
Afbeelding
SNS helpt ondernemers de winter door Algemeen 20 dec 2022, 14:54
Afbeelding
Binnenstad van de toekomst: Cultuur en recreatie als aanjagers van beleven en ontmoeten Algemeen 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Van 't Hek ondersteunt de kinderen van werknemers met Studiefonds Algemeen 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Engberts Elektrotechniek: werken aan een veilige omgeving Algemeen 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Column VOWA: Personeelstekort... dat zagen we van ver aankomen? Column 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Honderd jaar oude Mazurel is 'still going strong' Algemeen 20 dec 2022, 14:52
Afbeelding
Voedselbank grote winnaar van stamppottenfeest Huiberts Algemeen 20 dec 2022, 14:52