In memoriam: Ruud Verboom

Algemeen
Ruud Verboom
Ruud Verboom (Foto: Ansje van Niel)

Geboren in Hilversum (1944), opgegroeid in Hippolytushoef, maar ‘stenen verlegd’ in Purmerend, de stad waar hij meer dan 50 jaar woonde. Ruud Verboom overleed op 18 augustus 2021. Een veelzijdig man die zijn hart aan Purmerend had verpand.  

Ondernemer, vrijwilliger, politicus, raadslid en wethouder. Een linkse liberaal die met een niet te stuiten energie zijn idealen nastreefde. 

Verbooms’ werkzame leven start in de wereld van de accountancy. Aanvankelijk in loondienst, later als zelfstandig ondernemer. In 1974 wordt hij als VVD-er gekozen tot lid van de gemeenteraad en in 1978 volgt de benoeming tot wethouder. Het wethouderschap dwingt hem zijn accountantspraktijk te verkopen. Van 1978 tot medio 1989 blijft Verboom wethouder. Na zijn terugtreden als wethouder wordt hij financieel directeur bij de Ten Klei Groep. Van 1994 tot 2002 zit hij opnieuw in de raad. Daarna komt er – na bijna 30 jaar - een einde aan zijn politieke loopbaan. 

Als wethouder was hij verantwoordelijk voor de portefeuilles sport, recreatie, cultuur, onderwijs en financiën. In die tijd had Purmerend de zgn. artikel 12 status en liep voor wat de financiën betreft aan de leiband van het Rijk. Ruud Verboom bleek over een flexibele geest te beschikken. Om een Haagse ambtenaar te citeren: hij verstond de kunst om rechts te denken en links te doen, en omgekeerd. Onder Verbooms’ leiding is Purmerend weer financieel op eigen benen komen te staan. 

Als hoogtepunten in zijn bestuurlijke loopbaan noemde Verboom altijd de ‘kerkenruil’ en de totstandkoming van Theater De Purmaryn, de realisatie van tal van sportaccommodaties, alsmede de bouw van de vele schoolgebouwen. 

Bijzonder is dat in 1974 niet alleen Ruud Verboom in de gemeenteraad werd gekozen, maar ook Ansje van Pelt-van Niel voor de PPR. Eind 1981 stapte Van Niel onverwachts uit de raad. De reden van haar vertrek was één van de best bewaarde geheimen ten stadhuize. Zij kreeg een relatie met wethouder Verboom. In 1983 trouwden zij met elkaar. Samen hebben zij 5 kinderen en 9 kleinkinderen. 

Ruud Verboom heeft naast zijn werkzame leven als vrijwilliger tal van nevenfuncties vervuld. Zo was hij voorzitter van de Rekenkamer Purmerend, voorzitter van de Kunstadviescommissie Purmerend, voorzitter van Sportraad, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Purmaryn, penningmeester van de Stichting Reuring Festival, voorzitter van de Stichting Concert- en Cultuurpodium P3, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland en voorzitter van Stichting Humaneth. 

Voor zijn talrijke verdiensten is aan Ruud Verboom de eremedaille van de Stad Purmerend toegekend en is hij in 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00