Rachel Hayhoe
Rachel Hayhoe (Foto: Els Broers)

Familieleed voorkomen én belasting besparen door inschakeling van de erfeniscoach

Algemeen

In mijn praktijk als familierechtadviseur/erfeniscoach begeleid ik veel afwikkelingen van erfenissen. Met nabestaanden, erfgenamen maar ook andere betrokkenen. Door het overlijden van iemand staan de emoties van de betrokkenen vaak op scherp. En als de verdeling van de nalatenschap anders blijkt te zijn dan verwacht kan dit leiden tot een onderling conflict. Als erfeniscoach sta ik een familie bij om de afwikkeling van de nalatenschap in goede banen te leiden. Met ruimte voor de emoties die er zijn, maar ook door dezelfde informatie aan alle betrokkenen te geven, mogelijkheden/oplossingen voor te stellen en de praktische zaken te regelen.  

Samenwoners en het erfrecht 

Het merendeel van de stellen in Nederland gaat er vanuit dat de wet de verdeling van hun erfenis goed regelt. Dat dit anders uitpakt kan Esther helaas beamen. Haar partner Joris, met wie zij samenwoonde in hun koopwoning, overleed plotseling door een auto ongeluk. Nu is zij in een strijd verwikkeld met de ouders en broer van Joris, zijn erfgenamen, over de woning. Want volgens de wet is Esther als samenwoner geen erfgenaam van Joris. Esther en Joris dachten dat ze via een levensverzekering geregeld hadden dat de woning vrij van hypotheek zou zijn als één van hen beiden zou overlijden, zodat de ander in de woning kon blijven wonen. Maar zij hadden dus ook de eigendomsoverdracht moeten regelen. Het opstellen van een samenlevingsovereenkomst, eventueel samen met een testament had Esther de emotionele stress en het (mogelijke) verlies van haar huis kunnen voorkomen.  

Gehuwden en het erfrecht 

Ook bij gehuwden/geregistreerd partners kan de vererving anders zijn dan u denkt. Het wettelijk erfrecht zorgt er in de basis voor dat de langstlevende “goed verzorgd” achterblijft omdat hij/zij alle bezittingen erft en de kinderen een niet opeisbare vordering krijgen. Maar u moet als langstlevende mogelijk wel - afhankelijk van de waarde van uw bezittingen - meteen erfbelasting over de vorderingen van de kinderen betalen. In een testament kunt u de verdeling anders maken waardoor erfbelasting kan worden bespaard en de erfbelasting mogelijk kan worden uitgesteld tot de langstlevende overlijdt.  

Samengesteld gezin 

En wat als sprake is van een samengesteld gezin? Paul, weduwnaar, gaat samenwonen in zijn huis met de gescheiden Patricia. Beiden hebben volwassen kinderen uit hun eerdere relatie. Patricia wil haar spaargeld gebruiken om de hypotheek van Paul af te lossen, zodat zij minder maandlasten hebben. Regelen zij niets, zijn hun eigen kinderen hun erfgenamen. En staat Patricia op straat als Paul overlijdt. En waar haalt Paul het geld vandaan om de kinderen van Patricia terug te betalen als zij overlijdt? 

Voorkomen is beter dan genezen 

In mijn praktijk nemen mensen gelukkig ook contact met mij op voordat een overlijden heeft plaatsgevonden en het erfrecht in werking treedt. Bijvoorbeeld voor ze gaan samenwonen, trouwen of scheiden, als ze willen weten of een “tweetrapstestament” of “opvullegaat” iets voor ze kan zijn, of ze een kind kunnen onterven, als ze geen contact meer hebben met een kind of als sprake is van een eerder overleden partner en/of een stiefgezinsituatie. Zodat ik hen kan informeren en adviseren bij de te treffen regelingen die passen bij hun persoonlijke wensen en vermogen. Zodat ik niet hoef op te treden als erfeniscoach na hun overlijden. En als dat toch nodig is omdat er flinke emoties en teleurstellingen worden verwacht, kan ik tot executeur worden benoemd in de testamenten van mijn cliënten. 

Vragen? Neem contact op 

Ik kan me voorstellen dat jij ook vragen hebt over je toekomstige erfenis, of over een erfenis die al opengevallen is. Vragen die misschien zelfs regelmatig opkomen maar die je terzijde legt omdat je het lastig vindt om over de dood na te denken.  

Misschien is dan nu het moment om contact met mij op te nemen om jouw situatie en wensen te bespreken en te ervaren of en wat ik voor jou in dit proces kan betekenen.  

Rachel Hayhoe 

Hayhoe Familierechtadvies 

Gorslaan 47 

1441 RG Purmerend 

tel. 0299 - 47 33 96  

www.hayhoefamilierechtadvies.nl

Afbeelding
Column Hayhoe Familierechtadvies: Voorkom verrassingen Column 7 nov, 10:51
Afbeelding
Holland Mechanics: Innovatie zit in ons bloed Algemeen 7 nov, 10:51
Afbeelding
Solident houdt mondzorgpraktijken telefonisch bereikbaar Partnerbijdrage 7 nov, 10:51
Afbeelding
Over Rood: ‘Wacht niet tot het 5 over 12 is voor je hulp inroept” Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Rabobank nieuwe partner van Circular Plastics Alliance Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Italiaanse delicatessen in Linea Gastronomica Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
“Kleine bedrijven steeds vaker het slachtoffer van cybercrime” Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Het belang van de ‘gouden cirkel’ voor binnenstad Purmerend Algemeen 7 nov, 10:49
Afbeelding
Jonksign ‘in the picture’ met bijzondere logo op Groenhart pand Algemeen 7 nov, 10:49
Afbeelding
Duurzame aanpak in toeristische sector zorgt voor onderscheid Column 7 nov, 10:49
Afbeelding
Column VOWA. Zoals altijd: praktisch aan de slag Column 7 nov, 10:35
Afbeelding
De raad bij de daad voegen Column 7 nov, 10:35
Afbeelding
Column Abma Advocaten: Beslag en erfrecht Column 7 nov, 10:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief