Rozemeijer en Berging Brouwerij: Veelbelovende match

Algemeen
Sjors Lars, Ivo en Lara in de gezellige huiskamersfeer van Rozemeijer aan de Jaagweg.
Sjors Lars, Ivo en Lara in de gezellige huiskamersfeer van Rozemeijer aan de Jaagweg. ((Foto: RodiMedia/NV))

Purmerend heeft er een bijzondere hot spot bij: Restaurant Rozemeijer en Berging Brouwerij zijn gaan ‘samenwonen’ en bieden in de voormalige Hollandia-fabriek aan de Jaagweg een voor de stad uniek concept. Het ‘laid back’ huiskamerrestaurant schenkt het hele assortiment van Berging en bewijst zich als proeflokaal, terwijl een rondleiding in de brouwerij een totaalfeestje wordt gecombineerd met lekker eten bij Rozemeijer. De eerste drukke weken bewezen dat het een schot in de roos is, wat perspectief biedt voor de vele creatieve plannen die deze ‘hippe’ matchende merken nog hebben. “Toen eenmaal de knoop was doorgehakt is de trein gaan rijden, en die is nog steeds niet gestopt.” 

De tweede verdieping van het pand ademt, net als het terrein, een beetje het rauwe NDSM-sfeertje. Een allegaartje aan meubels, comfortabele banken, en natuurlijk de vertrouwde spelletjeskast; huiselijke gezelligheid. Ook de keuken is meegekomen vanuit Padjedijk. “We hebben eigenlijk alles hergebruikt ‘’, vertelt Lara Rozemeijer, samen met haar man Ivo eigenaar. “Dat het zo’n allegaartje is geworden is juist leuk. Deze locatie trekt een heel gezellig en divers publiek, oud, jong, van alles. Iedereen zit hier gewoon lekker. Terwijl het best wel hip is, al is dat een raar woord. Maar dat legt geen drempel. We zitten elke avond vol. Terwijl we hier ook nog ’s een keer zo groot zijn geworden.” 

We hadden natuurlijk al de wens om het bier naar een breder publiek te trekkenWennen

Het was even wennen na vijf jaar alleenheerser op het terrein, maar Sjors Last van Berging Brouwerij is heel blij met de komst van Rozemeijer. “We hadden natuurlijk op deze locatie al de wens om het bier naar een breder publiek te trekken, daar was de bovenverdieping voor bedoeld. Maar het kwam er niet van. Ik heb zelf geen horeca ervaring en bovendien veel verantwoordelijkheden bij ons productiegedeelte. Dat dit nu zo is opgepakt is geweldig. Zeker omdat het merk Rozemeijer heel goed past bij Berging.” 

Creatief in de crisis

Beide partijen kwamen uit een heftige periode, in feite is de samenwerking zelfs voortgekomen uit de coronatijd. Lara: “Je gaat in zo’n situatie toch nadenken over je mogelijkheden, zoeken naar oplossingen. Je moet nog creatiever worden. We hebben veel vaste klanten, een grote achterban die achter je staat. Daarom durfden we ook de stap te zetten om uit de binnenstad te gaan, al is dat maar vijf minuten lopen. En het blijkt dat mensen geen enkele moeite hebben om ons te vinden.” 

In een volwaardige stad hoeft niet alle horeca op één horecaplein geconcentrerd te zitten

“Bovendien zijn we een volwaardige stad”, vult Sjors aan. “Daar hoeft niet alle horeca geconcentreerd te zitten op een horecaplein. Het is juist leuk bijzondere horeca op verschillende locaties te hebben, zoals hier, maar ook bijvoorbeeld De Jutter in Weidevenne.”  

En mensen willen ook wel eens iets anders. “De Koemarkt is natuurlijk hartstikke mooi, maar wij merken dat onze gasten het prettig vinden ook eens een keer elders te zitten”, benadrukt Lara. “Wij vinden het juist leuk om die grens op te zoeken naar wat nog meer mogelijk is. Dat is ook spannend. Maar Rozemeijer 1 was natuurlijk ook al anders dan men gewend was. Onze gasten vinden het verfrissend hier. Dat was ook de bedoeling.”  

Aan tafel met Berging

De eerste proeverijen hebben plaatsgevonden net als ‘Aan tafel met Berging’, de proeverij met zes bieren en bij elk bier een bijpassend gerecht, een echte high beer dus. Sjors: “Rozemeijer voert ons volledige assortiment, wat extra leuk is juist omdat ze boven de brouwerij zitten. We kunnen rondleidingen creëren die we doorspelen naar boven zodat zij het eten erbij kunnen verkopen. Bovendien kunnen we op het terrein met onze creativiteit nog veel bereiken. We hebben allebei een grote achterban, met een overlap ook, die elkaar goed kunnen vinden, daardoor kun je een vliegende start maken als je eens iets nieuws wil uitrollen. We willen ze hier op de juiste manier faciliteren zodat ze ook terug komen.” 

Complete plaatje

Met allebei hun eigen business bieden ze met bepaalde vormen van samenwerking het complete plaatje aan. “Het is een mega gaaf concept om de twee merken zo bij elkaar te brengen”, geeft Lara enthousiast aan. “Daar moeten we nog verder onze weg in vinden. Maar die ambitie hebben we zeker.” Ze hebben nog plannen en ideeën genoeg waarmee ze in het nieuwe jaar wanneer de rook van de verhuizing is opgetrokken willen starten.  

Het is een samenwerking waar we beiden sterker van worden en misschien een voorbeeld voor andere ondernemers

Voorbeeld voor andere ondernemers

Het is een samenwerking, concluderen beiden, waar je daadwerkelijk allebei sterker van wordt. “We overleggen geregeld, en we komen er altijd samen uit”, zegt Sjors. “Delen is vermenigvuldigen. Daarin willen we ook wel een voorbeeld zijn voor andere ondernemers.” Elkaar opzoeken kan ook voor andere ondernemers namelijk een uitkomst zijn. “Het scheelt natuurlijk in de kosten”, vult Lara aan. “Maar bovendien krijg je iemand erbij die mega veel ideeën heeft. En een frisse blik op je eigen zaak. Het versterkt elkaar.” 

Trekpleister

Ook blij zijn ze met de steun van de gemeente om hun ideeën te realiseren. “We mogen best trots zijn op de gemeente die dit ons gunt en helpt te faciliteren”, merkt Sjors op. “Zij willen natuurlijk aantrekkelijk zijn voor toeristen. Als je dit soort plekken een kans biedt komen ze vanuit Amsterdam wel hierheen. Daar willen wij zeker onze tijd en energie insteken en daar hebben we ook heel veel zin in.” 

Meer informatie

Rozemeijer is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 16.00 uur. Momenteel proberen ze in de weekends ook de lunch uit. Een parkeerplaats op het terrein kan worden gereserveerd, en mocht het vol zijn dan betaalt Rozemeijer de eerste twee uur parkeren in Claxonate, op vijf minuten lopen.  

www.etenbijrozemeijer.nl

www.bergingbrouwerij.nl

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00