Ewout Nijland en Laurens Overtoom.
Ewout Nijland en Laurens Overtoom. (Foto: Erik Boschman Fotografie)

ICT vanaf Morgen biedt perspectief aan mensen met achterstand tot arbeidsmarkt

Algemeen

Zoveel mogelijk (jonge) mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk bieden in de ICT. En tevens bijdragen aan een circulaire ICT. Dat zijn de doelstellingen van Ewout Nijland en Laurens Overtoom, twee bevlogen en sociaal bewogen kerels. Enkele jaren geleden beten ze zich vast in ICT vanaf Morgen, het bedrijf dat onderneemt vanuit een innerlijke drive om goed te doen voor de wereld. Net als andere sociaal ondernemers zorgen Nijland en Overtoom ervoor dat het bedrijf, met vestigingen in Alkmaar en Zaandam, geld verdient aan producten en diensten die maatschappelijke impact creëren. Die maatschappelijke impact is ook Werkom niet ontgaan. Het leer- en werkbedrijf van de gemeenten Purmerend en Zaanstad is een samenwerkingsverband aangegaan met ICT vanaf Morgen. Hieruit is een afspraak geformuleerd om 43 mensen te begeleiden naar werk.  

Het verhaal van ICT vanaf Morgen leest en luistert als een soort jongensboek. Overtoom werkte jaren achtereen in de grafische sector alvorens hij het besluit nam om het roer compleet om te gooien en zich te richten op re-integratietrajecten. Een aantal jaren geleden kwam Ewout Nijland op zijn pad. Nijland, ooit hotelier, stapte in 2001 over naar de wereld van ICT. Sindsdien runt hij een detacherings­bedrijf. Niet geheel toevallig ontstond het idee om re-integratieprojecten te combi­neren met het recyclen van IT. Een combinatie die beiden past als een jas.

Tekst loopt door onder afbeelding


ICT vanaf Morgen verduurzaamt door afgeschreven ICT-apparatuur van bedrijven te refurbishen of verantwoord af te voeren. (Foto: Erik Boschman Fotografie)

”Wij helpen jongeren die om wat voor reden dan ook niet (meer) voor een opleiding in aanmerking kwamen. Dat impliceerde dat ze thuis kwamen te zitten. Een lastige, uitzichtloze en dus onwenselijke situatie, want iedereen weet dat dan alle toekomstperspectief verdwijnt. Wij bieden ze dat weer door ze te laten werken met computers, laptops en dergelijke en ook door opleidingen aan te bieden. En we helpen ze zoveel mogelijk naar nieuw werk. Het is prachtig om te zien dat ze hier min of meer ontluiken. Omdat ze allemaal één gemeenschappelijke deler hebben, namelijk ze zijn heel geïnteresseerd in ICT”, vertelt Ewout Nijland op de locatie in Alkmaar. 

Veilige plek

De leer- en werkplek van de jongeren is een combinatie van huiselijkheid, rust en gezelligheid. “Wij bieden een veilige plek waar vooral autistische jongeren een nieuwe start maken, gericht op arbeidsparticipatie. Dat is de reden waarom we het heel belangrijk vinden om veel aandacht te besteden aan de inrichting. De uitstraling, de keuze voor achtergrondmuziek en accenten zijn bewust gekozen.”

De jongeren pakken de draad van het leren en werken op door enerzijds aan het werk te gaan met afgeschreven computers die door het bedrijfsleven of andere organisaties (gemeentes, onderwijsinstellingen) worden gedoneerd. Anderzijds verzorgen zij ICT-diensten in de meest brede zin van het woord.  

24 pallets apparatuur

Tata Steel, Gemeente Alkmaar, Volksbank, De Nederlandse Bank (DNB), Horizon Collega en de ROC’s. Van deze bedrijven en onderwijsinstellingen krijgt ICT vanaf Morgen met enige regelmaat afgeschreven ICT-apparatuur geleverd, waarmee de mensen aan de slag gaan. “De stroom begon ooit door tussenkomst van een directeur van Tata. Hij was zo blij dat we zijn zoon konden begeleiden en stond zo vierkant achter onze bedrijfsvoering, dat er binnen no time 24 pallets aan apparatuur vanuit Tata werden afgeleverd.”

Duurzaam

ICT vanaf Morgen verduurzaamt door afgeschreven ICT-apparatuur van deze bedrijven te refurbishen of als dat niet meer mogelijk is, af te voeren via een verantwoorde én gecontroleerde afvalstroom. “Hiervoor zijn we gecertificeerd. Ook verzorgen wij reparaties van computers of verzorgen software-testing voor IT-professionals in onze regio. Onze jongeren leren zo in de praktijk. Een win-win voor het bedrijfsleven en de jongeren. Op die manier creëren we impact.” 

Cirkel rond

ICT vanaf Morgen is sinds januari van dit jaar gecertificeerd met het PSO 30+ (Prestatieladder Socialer Ondernemen) 30+ keurmerk. Dat is een landelijke norm voor de mate waarin een bedrijf werkgelegenheid biedt aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt (minstens 30% van het personeelsbestand). Tel erbij op veel mensen zijn uitgevlogen naar het bedrijfsleven. Voor hen is de cirkel dus rond gebleken.

Al lerende werken en al werkende leren. Het kan bij ICT vanaf Morgen. Waar werkbedrijven tot nu toe veel gericht waren op logistiek en groen hebben Ewout Nijland en Laurens Overtoom met ICT vanaf Morgen de directe link gelegd naar ICT. En ze hebben het tot nu waargemaakt.


Het leer- en werkbedrijf heeft vestigingen in Alkmaar en Zaandam en heeft sinds kort een samenwerking met Werkom. (Foto: Erik Boschman Fotografie)

Afbeelding
NV Purmerend timmert aan de weg Algemeen 3 jun, 10:56
Afbeelding
Vijf jaar restaurant The Roast Algemeen 3 jun, 10:51
Afbeelding
Nagel Hydraulics: grote meneer met beide benen op de grond Algemeen 3 jun, 10:49
Afbeelding
PRO: en Netwerk Purmerend te gast bij FC Volendam Algemeen 3 jun, 10:43
Afbeelding
Sonic Equipment: “We verkopen geen gereedschap, we verkopen efficiency” Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Benefietavond jubilerende BVL Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Netwerken tijdens kortebaandraverij in Jan Kuiper Lounge Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
De vele facetten van een fijne binnenstad Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
Check je aanslag Erfbelasting! Algemeen 3 jun, 10:28
Afbeelding
Vakantie-plannen? Plan eerst je (levens)testament! Algemeen 3 jun, 10:26
Afbeelding
Nieuw bestuur wil PCO omvormen tot Bedrijven Investeringszone Algemeen 3 jun, 10:24
Afbeelding
Column PRO: Actief & Sportief Column 3 jun, 10:23
Afbeelding
Werkgevers opgelet: uitbreiding van uw informatieplicht per 1 augustus 2022! Column 3 jun, 10:23

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief