Kennissessie geeft ondernemers helderheid over nieuwe wetgeving arbeidsrecht

Algemeen
Ron Kamps
Ron Kamps (Foto: Han Giskes)

Op 23 maart jl. vond in Theater de Purmaryn in Purmerend de jaarlijkse Kennissessie 2022 plaats. Organisatoren Ron Kamps (Baken 5) en Marije Sliphorst (Abma Advocaten) praatten tijdens deze bijeenkomst de aanwezigen bij over actuele ontwikkelingen rondom re-integratieverplichtingen, inzicht in het ontwikkelen van goed preventief beleid en nieuwe wetgeving die betrekking heeft op het arbeidsrecht. “Niet alleen droge theorie, maar vooral interactie, het delen van kennis en ervaringen, en de gelegenheid tot netwerken.” Die belofte kwamen de organisatoren Ron Kamps van Baken 5 en Marije Sliphorst van Abma Advocaten ruimschoots na. 

Inzicht levert niet alleen kennis op, maar ook geld

In het programma van de jaarlijkse Kennissessie 2022 stonden de actuele ontwikkelingen in personeels- en verzuimmanagement, actuele wet- en regelgeving en bewustwording en inzicht in de ontwikkeling van goed preventief beleid centraal. Advocaat en eigenaar van Abma Advocaten, Marije Sliphorst nam het publiek aan de hand van een aantal casussen uit de praktijk mee in het arbeidsrecht. Aan bod kwam onder meer de actualiteit rondom re-integratieverplichtingen en de zogenaamde billijke vergoeding. Marije: “Er wordt veel van de werkgever verwacht als het gaat om goed werkgeverschap. Als er een arbeidsconflict dreigt te ontstaan met een werknemer, of een werknemer meldt zich ziek, dan moet je als werkgever goed voorbereid zijn. Zorg dat het re-integratiedossier op orde is. Hoe concreter je als werkgever een rechter inzicht geeft, hoe beter de rechter een oordeel kan vellen. Het draait om de vraag of je als werkgever verwijtbaar hebt gehandeld. Als dat het geval is, dan kan de zogenaamde billijke vergoeding, die een werknemer ontvangt na het ontbinden van zijn arbeidsovereenkomst – ook als dat op verzoek van de werknemer gebeurt – in de tien- tot honderdduizenden euro’s oplopen.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Marije Sliphorst (Foto: Han Giskes)

Preventief verzuimbeleid

Aan de hand van een aantal arresten maakte Marije duidelijk dat de rechter een werknemer in sommige gevallen een substantiële vergoeding toekende. “Mijn advies in een dreigend arbeidsconflict is: wees de wijste. Tel tot tien, zet de boel niet op scherp”, raadde de advocaat aan. Na het heldere betoog van Marije Sliphorst was het de beurt aan Ron Kamps van de specialisten in verzuimbeheersing Baken 5. Ron: “Ondernemers staan voor een grote uitdaging, de arbeidsmarkt is krapper dan ooit. Het is moeilijk om goed personeel te vinden. Er is veel uitval door ziekte. Er dreigen structurele tekorten door vergrijzing. Het aantal mensen dat voor het eerst een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt, blijft toenemen: de WIA-instroom stijgt naar recordhoogte. Bijkomend probleem is het capaciteitsprobleem bij het UWV: tienduizenden dossiers zijn nog in behandeling. Dat is een enorm probleem, want dat komt op het bordje van de werkgever te liggen.” Baken 5, de integrale dienstverlener op het gebied van verzuimbeheersing, vitaliteitsbeheersing en risicobeheersing bestaat inmiddels 20 jaar.

Mijn advies in een dreigend arbeidsconflict is: wees de wijste. Tel tot tien, zet de boel niet op scherp

Ron: ”We willen de werkgevers graag in beweging krijgen, zodat ze zelf de regie nemen. Je wordt als werkgever tien jaar lang doorbelast, dat gaat om honderdduizenden euro’s. De meeste bedrijven hebben dat niet inzichtelijk. Belangrijk is: hoe ga je voorkomen dat mensen uitvallen. Preventie is key. Hoe houd je je capaciteit op niveau, hoe houd je je mensen vitaal, bevlogen en bekwaam en hoe houd je ze aan boord. We hebben te maken met vergrijzing enerzijds en een nieuwe generatie die niet meer 40-50 uur per week wil werken. Door dat capaciteitsprobleem ontstaat werkdruk, waardoor fysieke en mentale problemen ontstaan. Met alle gevolgen van dien.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Ron Kamps (Foto: Han Giskes)

Nieuwe rekentool CapaFiteit

Ron introduceerde tijdens de kennissessie een geavanceerde nieuwe rekentool, CapaFiteit, tot stand gekomen in samenwerking met senior actuaris Jan de Wit. Ron: “Baken 5 onderscheidt zich door het toepassen van financieel gezond verstand. Wij kwantificeren (in)directe- en ondoorzichtige verzuimkosten en zorgen voor besparingen. Besparingen die vervolgens ingezet worden voor preventief beleid en het duurzaam inzetten van het personeel. Het begint allemaal bij financiële bewustwording en een breed gedragen verzuim- en vitaliteitsbeleid. Werkgevers komen vaak pas in actie als het te laat is. Hoe fit is jouw organisatie en hou fit zijn jouw mensen? Hoe kunnen we verzuim preventief aanpakken? Dat is nu belangrijker dan ooit. En de wil is er zeker, maar de uitvoering in de praktijk, daar schort het nog wel eens aan. Om werkgevers daarbij te helpen, hebben we bij Baken 5 een route ontwikkeld.” Hij vervolgt: “Met onze nieuwe tool, CapaFiteit, kunnen we inzichtelijk maken om hoeveel geld het nu eigenlijk gaat. En dat je dat geld wat je daarmee kan besparen weer kan investeren in de mens. Met deze nieuwe tool kunnen we voor bedrijven nog beter de financiële vertaalslag maken.”

Met onze nieuwe tool, CapaFiteit, kunnen we inzichtelijk maken om hoeveel geld het nu eigenlijk gaat

Focus like a Pro

Gastspreker Martijn Ruitenburg van Focus Like a Pro besloot de middag op een luchtige, maar niet minder interessante wijze. Hij liet de aanwezigen kennismaken met de Focus like a Pro-methode. Deze methode helpt mensen en de organisatie om een betere focus te ontwikkelen. Met als opbrengst meer energie, meer productiviteit en meer voldoening. Aan het einde van de goed bezochte Kennissessie was er een afsluitende netwerkborrel.


Martijn Ruitenburg (Foto: Han Giskes)

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00