Deventer is qua stad enigszins vergelijkbaar met Purmerend, zo ontdekte ook de delegatie uit de marktstad.
Deventer is qua stad enigszins vergelijkbaar met Purmerend, zo ontdekte ook de delegatie uit de marktstad. (Foto: gemeente Purmerend)

Binnenstad van de toekomst: Deventer als grote voorbeeld

Algemeen

In het vorige nummer van Regio Zaken vertelde directeur/partner Rik Eijkelkamp van ruimtelijk adviesbureau DTNP over de uitvoering van het overkoepelende Programma Binnenstad en dat samen met alle stakeholders tot een visie gekomen moet worden. “Wat we willen is een aangename, comfortabele binnenstad die voldoet aan het ‘stadje-gevoel’, maar die ook regionaal gezien aantrekkelijk is”, aldus de rode draad in het verhaal van Eijkelkamp.

Inmiddels zijn we bijna twee maanden verder en is het goed om te kijken naar de voortzetting van het plan dat door Programmamanager Binnenstad Inge Reijmer wordt gecoördineerd. Dat doen we aan tafel bij Hans Preeker en Henry Wassink, het voorzittersduo van de PRO: Namens de ondernemerskoepel zijn ze net als veel andere belanghebbenden vanaf het prille begin betrokken geweest bij alle ideeën en structurele overleggen. Ze maakten ook deel uit van de delegatie die enkele weken geleden een bezoek bracht aan Deventer. “Deventer is qua stad enigszins vergelijkbaar met Purmerend, heeft ook om en nabij de honderdduizend inwoners. Ze hebben daar de afgelopen jaren enorm veel geïnvesteerd om te komen tot de bloeiende binnenstad die het  nu is. Met een gevarieerd aanbod aan winkels, goede aanrijroutes en voldoende parkeergelegenheden aan de randen van het centrum”, vertelt Henry Wassink.

Tekst loopt door onder afbeelding


Sfeervol centrum. (Foto: gemeente Purmerend)

Grote saamhorigheid

In de hanzestad is de afgelopen jaren veel tijd gestoken in het zoeken naar de juiste poppetjes op de juiste plaatsen en aan de hand van een extern bureau is het gelukt om Deventer blijvend op de kaart te zetten. Dit scenario zien Preeker en Wassink als ideaal toekomstbeeld voor Purmerend. “Dat behoort hier zeker tot de mogelijkheden. Mits gemeente, bewoners, ondernemers, stakeholders, vastgoedeigenaren, architecten en kunst en cultuur op een goede manier samenwerken. Wat nu nog ontbreekt is een duidelijke visie. Die moet in juni klaar liggen. We zijn best enthousiast over de routing die tot dusverre is bewandeld. En ook is gebleken dat de saamhorigheid om met elkaar iets moois neer te zetten is groot. Maar alles moet nu wel zichtbaar worden in een concreet stuk waarin de stip op de horizon wordt aangegeven”, zegt Hans Preeker.

Er zijn veel vragen die schreeuwen om antwoorden die heel belangrijk zijn om tot een eenduidige visie te komen

Hot issues

Henry Wassink vult aan: “De ondernemers in Purmerend hebben grote behoefte aan snel handelen. Er is in de loop der jaren al vaak en lang genoeg gepraat. Het wordt nu tijd om het om te zetten in daadkracht. Vanuit de gemeente zal fors geïnvesteerd moeten worden, want er liggen zoveel hot issues. Parkeren, de toegang tot en de bereikbaarheid van de binnenstad, welke winkels en bedrijven horen bij de toekomstige binnenstad en welke winkels willen we aan het bestaande aanbod toevoegen? Maar ook de aanpak van leegstand, de combinatie van wonen, werken, ondernemen, studeren (talent) en toerisme en vrijetijdsbesteding. En het benutten van culturele en economische kansen. Allemaal vragen die schreeuwen om antwoorden en heel belangrijk zijn om tot een eenduidige visie te komen”, aldus Henry Wassink ter aanvulling. Het aanwijzen van een extern bureau voor de Citymarketing is wat hem betreft cruciaal.

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: gemeente Purmerend)

Hoopgevend vinden Preeker en Wassink het dat ook 1.200 jongeren via een swipe-app positief zijn betrokken bij de aanstaande plannen van en in de binnenstad. In het vervolg hierop hebben 400 van hen aangegeven dat ze op de hoogte gehouden willen blijven van de ontwikkelingen. Met andere woorden: ook de jeugd voelt zich best heel erg betrokken bij hun ‘stadje’.

De saamhorigheid om met elkaar iets moois neer te zetten is groot

Flink doorpakken

Overduidelijk is dat er nieuwe energie is gecreëerd, maar dat de tijd nu rijp is om stevig door te pakken. Daar hoort bij dat - naar het voorbeeld van Deventer - de juiste personen op de juiste plekken moeten worden gezocht en aangesteld, dat samenwerking (gouden driehoek eigenaren- ondernemers-gemeente) noodzakelijk is en dat iedereen aangehaakt moet blijven om uiteindelijk te komen tot een binnenstad die qua aanbod en programmering van de functies wordt verbreed en de ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad en de gastvrijheid (onder meer door parkeren en OV) wordt vergroot. Het voorzittersduo heeft tot slot nog een mooi idee meegenomen uit Deventer. “Ze bieden daar nieuw te vestigen ondernemers een soort starterspakket waarin duidelijk staat beschreven wat je kan doen. Bijvoorbeeld hoe promoot je je winkel en waar moet je allemaal rekening mee houden. Dat lijkt ons voor Purmerend ook een mooie.”

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: gemeente Purmerend)

Donderdag 21 april: ondernemersbijeenkomst over binnenstad van de toekomst

Op donderdag 21 april tussen 17.30-21.00 uur nodigt het programmateam Binnenstad ondernemers en eigenaren commercieel vastgoed uit om met elkaar over de toekomst van de binnenstad te praten. Het belooft een gevarieerd programma waarin het online warenhuis purmerendwinkelstad.nl officieel wordt ‘geopend’. Er is een spreker over het belang van online zichtbaar zijn en een spreker die ingaat op het belang van een goede samenwerking tussen ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren. Daarnaast kunnen ondernemers zien wat er is gedaan met de informatie die is opgehaald voor het programma Binnenstad.

Aanmelden

U kunt zich voor 21 april aanmelden door een mail te sturen aan economischevisie@purmerend.nl. Meer informatie staat op: www.purmerend.nl/binnenstad. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en de locatie waar de bijeenkomst wordt gehouden.


(Foto: gemeente Purmerend)


Een hartelijk welkom voor de collega’s uit Purmerend. (Foto: gemeente Purmerend)


(Foto: gemeente Purmerend)Afbeelding
NV Purmerend timmert aan de weg Algemeen 3 jun, 10:56
Afbeelding
Vijf jaar restaurant The Roast Algemeen 3 jun, 10:51
Afbeelding
Nagel Hydraulics: grote meneer met beide benen op de grond Algemeen 3 jun, 10:49
Afbeelding
PRO: en Netwerk Purmerend te gast bij FC Volendam Algemeen 3 jun, 10:43
Afbeelding
Sonic Equipment: “We verkopen geen gereedschap, we verkopen efficiency” Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Benefietavond jubilerende BVL Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Netwerken tijdens kortebaandraverij in Jan Kuiper Lounge Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
De vele facetten van een fijne binnenstad Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
Check je aanslag Erfbelasting! Algemeen 3 jun, 10:28
Afbeelding
Vakantie-plannen? Plan eerst je (levens)testament! Algemeen 3 jun, 10:26
Afbeelding
Nieuw bestuur wil PCO omvormen tot Bedrijven Investeringszone Algemeen 3 jun, 10:24
Afbeelding
Column PRO: Actief & Sportief Column 3 jun, 10:23
Afbeelding
Werkgevers opgelet: uitbreiding van uw informatieplicht per 1 augustus 2022! Column 3 jun, 10:23

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief