De bestuursleden van de ‘toekomstige’ BIZ, zie tekst.
De bestuursleden van de ‘toekomstige’ BIZ, zie tekst. (Foto: Els Broers)

Purmerendse Binnenstad Ondernemers: De BIZ als motor voor de binnenstad

Algemeen

Het centrum van Purmerend kan niet zonder een BIZ (bedrijven-investeringszone). In deze tijd is het verenigen van krachten absoluut noodzakelijk om het centrum in de binnenstad aantrekkelijker, bekender en leefbaarder te maken.

Door het oprichten van een BIZ kunnen de ondernemers in de binnenstad collectief investeren in het centrum van onze Purmerendse samenleving. Een centrum dat een belangrijke economische motor in onze regio is. Een motor die cruciaal is voor o.a. het vestigingsklimaat, werkgelegenheid, het aantrekken van talent en nieuwe ondernemers. Een bruisende binnenstad is een belangrijke ‘pull-factor’ voor veel partijen; een plek voor ontmoetingen voor jong & oud, voor zakelijk & prive. Maar ook een broedplaats waar nieuwe ideeën ontstaan en waar detailhandel en retail hand in hand lopen met cultuur en horeca. Een centrum waar inwoners, bezoekers en ondernemers van de binnenstad een kloppend hart maken. 

Daadkracht en continuïteit

Een BIZ creëert daadkracht en continuïteit voor ondernemerschap in de binnenstad. Een eerdere draagvlakmeting (2018) heeft het op een haar na niet gehaald. Begin 2022 diende zich echter een enthousiaste groep ondernemers aan, met nieuwe ideeën en ambitie, die ervan overtuigd is dat samenwerking de sleutel tot succes is, en die opnieuw het initiatief heeft genomen om een BIZ op te richten. Onafhankelijke bureau Stad & Co begeleidt het nieuwe bestuur in dit proces. Corona heeft veel binnensteden lam gelegd waardoor deze kwetsbaarder zijn geworden met als gevolg dat de economische ontwikkeling in een haperende toestand is beland. Een BIZ kan die hapering weer in versnelling brengen en als accelerator opereren. 

Maar Corona heeft er ook voor gezorgd dat lokaal kopen weer herontdekt is en dat hybride ondernemen (offline en online) een uitdaging is die veel kansen biedt. Het is dan ook belangrijk dat we via een BIZ ons offline en online als één binnenstad profileren in plaats van als ondernemer een eigen wiel uit te vinden.

De stenen winkel als prioriteit

De BIZ maakt het dan ook mogelijk effectief en collectief te anticiperen op de versnelde digitalisering. Dit doen we o.a. met onze etalage ‘PurmerendWinkelstad’ en een helder en overtuigend programmabeleid dat de stenen winkel als prioriteit heeft. Zij die willen kunnen tevens de door PCO aangeboden kennis gebruiken en via het nieuwe Online Warenhuis hun diensten aanbieden.

Samenwerking

Samenwerking met de BIZ Koemarkt en met het Eggert Winkelcentrum staat eveneens hoog op de agenda. Het verhaal is eigenlijk heel simpel en helder: om een aantrekkelijkere binnenstad te creëren is het cruciaal dat de ondernemers in de binnenstad van Purmerend collectief investeren, met ondersteuning van de gemeente en andere deskundigen. De manier om dat te doen is via een BIZ: een collectief waarin we samen een binnenstad vormgeven waar het fijn is te winkelen, te zijn en te willen blijven komen.

Instemmen met de BIZ Purmerend Binnenstad is ‘ja’ zeggen tegen een representatieve organisatie voor en door ondernemers, een volwaardige gesprekspartner voor alle betrokken partijen, een stabiel ruim investeringsbudget en een doordacht promotie- en activiteitenplan om de Purmerendse binnenstad succesvol te positioneren.

Even voorstellen

Op de foto het nieuwe bestuur: (v.l.n.r.): Renzo Leegwater van Vendrig Leegwater Architecten (bestuurslid); Marco Ijpma van Smaak van ’t Weeshuys (vice-voorzitter; Sabrina Berkhout van Ikke en Mama (bestuurslid); Theo Breebaart van Slijterij Breebaart (Penningmeester); Raymond van der Heijden van Hermee (bestuurslid); Henk Schulte van Boekhandel Het Leesteken (voorzitter)

Afbeelding
Rabobank komende drie jaar founding partner alle Noord-Hollandse Uitdagingen Algemeen 24 jan, 11:33
Afbeelding
Ondernemers zijn onbekend met criminele ondermijning en de gevolgen ervan Algemeen 19 jan, 13:16
Afbeelding
Vooruitblik op de regionale economie 2023 in talkshow Ondernemend Purmerend Algemeen 15 jan, 14:14
Afbeelding
Dick Schaap Horecagroothandel en Engberts Hoveniers PRO: ondernemers van 2022 Algemeen 15 jan, 09:03
Afbeelding
Sloop laatste restje van ooit bekendste regionale Mercedes Benz-dealer Willem Los Algemeen 9 jan, 17:59
Afbeelding
Lisa van Susteren van 't Wapen van Middelie is Zeevang ondernemer van het jaar Algemeen 9 jan, 12:33
Afbeelding
Wetswijzigingen per 1 januari 2023 op het gebied van arbeidsrecht: wat verandert er? Column 20 dec 2022, 14:57
Afbeelding
Baanstee Noord krijgt voorzieningenpunt Algemeen 20 dec 2022, 14:57
Afbeelding
Column PRO: Met open vizier het nieuwe jaar in Column 20 dec 2022, 14:56
Afbeelding
SNS helpt ondernemers de winter door Algemeen 20 dec 2022, 14:54
Afbeelding
Binnenstad van de toekomst: Cultuur en recreatie als aanjagers van beleven en ontmoeten Algemeen 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Van 't Hek ondersteunt de kinderen van werknemers met Studiefonds Algemeen 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Engberts Elektrotechniek: werken aan een veilige omgeving Algemeen 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Column VOWA: Personeelstekort... dat zagen we van ver aankomen? Column 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Honderd jaar oude Mazurel is 'still going strong' Algemeen 20 dec 2022, 14:52
Afbeelding
Voedselbank grote winnaar van stamppottenfeest Huiberts Algemeen 20 dec 2022, 14:52