Purmerendse Binnenstad Ondernemers: De BIZ als motor voor de binnenstad

Algemeen
De bestuursleden van de ‘toekomstige’ BIZ, zie tekst.
De bestuursleden van de ‘toekomstige’ BIZ, zie tekst. (Foto: Els Broers)

Het centrum van Purmerend kan niet zonder een BIZ (bedrijven-investeringszone). In deze tijd is het verenigen van krachten absoluut noodzakelijk om het centrum in de binnenstad aantrekkelijker, bekender en leefbaarder te maken.

Door het oprichten van een BIZ kunnen de ondernemers in de binnenstad collectief investeren in het centrum van onze Purmerendse samenleving. Een centrum dat een belangrijke economische motor in onze regio is. Een motor die cruciaal is voor o.a. het vestigingsklimaat, werkgelegenheid, het aantrekken van talent en nieuwe ondernemers. Een bruisende binnenstad is een belangrijke ‘pull-factor’ voor veel partijen; een plek voor ontmoetingen voor jong & oud, voor zakelijk & prive. Maar ook een broedplaats waar nieuwe ideeën ontstaan en waar detailhandel en retail hand in hand lopen met cultuur en horeca. Een centrum waar inwoners, bezoekers en ondernemers van de binnenstad een kloppend hart maken. 

Daadkracht en continuïteit

Een BIZ creëert daadkracht en continuïteit voor ondernemerschap in de binnenstad. Een eerdere draagvlakmeting (2018) heeft het op een haar na niet gehaald. Begin 2022 diende zich echter een enthousiaste groep ondernemers aan, met nieuwe ideeën en ambitie, die ervan overtuigd is dat samenwerking de sleutel tot succes is, en die opnieuw het initiatief heeft genomen om een BIZ op te richten. Onafhankelijke bureau Stad & Co begeleidt het nieuwe bestuur in dit proces. Corona heeft veel binnensteden lam gelegd waardoor deze kwetsbaarder zijn geworden met als gevolg dat de economische ontwikkeling in een haperende toestand is beland. Een BIZ kan die hapering weer in versnelling brengen en als accelerator opereren. 

Maar Corona heeft er ook voor gezorgd dat lokaal kopen weer herontdekt is en dat hybride ondernemen (offline en online) een uitdaging is die veel kansen biedt. Het is dan ook belangrijk dat we via een BIZ ons offline en online als één binnenstad profileren in plaats van als ondernemer een eigen wiel uit te vinden.

De stenen winkel als prioriteit

De BIZ maakt het dan ook mogelijk effectief en collectief te anticiperen op de versnelde digitalisering. Dit doen we o.a. met onze etalage ‘PurmerendWinkelstad’ en een helder en overtuigend programmabeleid dat de stenen winkel als prioriteit heeft. Zij die willen kunnen tevens de door PCO aangeboden kennis gebruiken en via het nieuwe Online Warenhuis hun diensten aanbieden.

Samenwerking

Samenwerking met de BIZ Koemarkt en met het Eggert Winkelcentrum staat eveneens hoog op de agenda. Het verhaal is eigenlijk heel simpel en helder: om een aantrekkelijkere binnenstad te creëren is het cruciaal dat de ondernemers in de binnenstad van Purmerend collectief investeren, met ondersteuning van de gemeente en andere deskundigen. De manier om dat te doen is via een BIZ: een collectief waarin we samen een binnenstad vormgeven waar het fijn is te winkelen, te zijn en te willen blijven komen.

Instemmen met de BIZ Purmerend Binnenstad is ‘ja’ zeggen tegen een representatieve organisatie voor en door ondernemers, een volwaardige gesprekspartner voor alle betrokken partijen, een stabiel ruim investeringsbudget en een doordacht promotie- en activiteitenplan om de Purmerendse binnenstad succesvol te positioneren.

Even voorstellen

Op de foto het nieuwe bestuur: (v.l.n.r.): Renzo Leegwater van Vendrig Leegwater Architecten (bestuurslid); Marco Ijpma van Smaak van ’t Weeshuys (vice-voorzitter; Sabrina Berkhout van Ikke en Mama (bestuurslid); Theo Breebaart van Slijterij Breebaart (Penningmeester); Raymond van der Heijden van Hermee (bestuurslid); Henk Schulte van Boekhandel Het Leesteken (voorzitter)

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00