De bestuursleden van de ‘toekomstige’ BIZ, zie tekst.
De bestuursleden van de ‘toekomstige’ BIZ, zie tekst. (Foto: Els Broers)

Purmerendse Binnenstad Ondernemers: De BIZ als motor voor de binnenstad

Algemeen

Het centrum van Purmerend kan niet zonder een BIZ (bedrijven-investeringszone). In deze tijd is het verenigen van krachten absoluut noodzakelijk om het centrum in de binnenstad aantrekkelijker, bekender en leefbaarder te maken.

Door het oprichten van een BIZ kunnen de ondernemers in de binnenstad collectief investeren in het centrum van onze Purmerendse samenleving. Een centrum dat een belangrijke economische motor in onze regio is. Een motor die cruciaal is voor o.a. het vestigingsklimaat, werkgelegenheid, het aantrekken van talent en nieuwe ondernemers. Een bruisende binnenstad is een belangrijke ‘pull-factor’ voor veel partijen; een plek voor ontmoetingen voor jong & oud, voor zakelijk & prive. Maar ook een broedplaats waar nieuwe ideeën ontstaan en waar detailhandel en retail hand in hand lopen met cultuur en horeca. Een centrum waar inwoners, bezoekers en ondernemers van de binnenstad een kloppend hart maken. 

Daadkracht en continuïteit

Een BIZ creëert daadkracht en continuïteit voor ondernemerschap in de binnenstad. Een eerdere draagvlakmeting (2018) heeft het op een haar na niet gehaald. Begin 2022 diende zich echter een enthousiaste groep ondernemers aan, met nieuwe ideeën en ambitie, die ervan overtuigd is dat samenwerking de sleutel tot succes is, en die opnieuw het initiatief heeft genomen om een BIZ op te richten. Onafhankelijke bureau Stad & Co begeleidt het nieuwe bestuur in dit proces. Corona heeft veel binnensteden lam gelegd waardoor deze kwetsbaarder zijn geworden met als gevolg dat de economische ontwikkeling in een haperende toestand is beland. Een BIZ kan die hapering weer in versnelling brengen en als accelerator opereren. 

Maar Corona heeft er ook voor gezorgd dat lokaal kopen weer herontdekt is en dat hybride ondernemen (offline en online) een uitdaging is die veel kansen biedt. Het is dan ook belangrijk dat we via een BIZ ons offline en online als één binnenstad profileren in plaats van als ondernemer een eigen wiel uit te vinden.

De stenen winkel als prioriteit

De BIZ maakt het dan ook mogelijk effectief en collectief te anticiperen op de versnelde digitalisering. Dit doen we o.a. met onze etalage ‘PurmerendWinkelstad’ en een helder en overtuigend programmabeleid dat de stenen winkel als prioriteit heeft. Zij die willen kunnen tevens de door PCO aangeboden kennis gebruiken en via het nieuwe Online Warenhuis hun diensten aanbieden.

Samenwerking

Samenwerking met de BIZ Koemarkt en met het Eggert Winkelcentrum staat eveneens hoog op de agenda. Het verhaal is eigenlijk heel simpel en helder: om een aantrekkelijkere binnenstad te creëren is het cruciaal dat de ondernemers in de binnenstad van Purmerend collectief investeren, met ondersteuning van de gemeente en andere deskundigen. De manier om dat te doen is via een BIZ: een collectief waarin we samen een binnenstad vormgeven waar het fijn is te winkelen, te zijn en te willen blijven komen.

Instemmen met de BIZ Purmerend Binnenstad is ‘ja’ zeggen tegen een representatieve organisatie voor en door ondernemers, een volwaardige gesprekspartner voor alle betrokken partijen, een stabiel ruim investeringsbudget en een doordacht promotie- en activiteitenplan om de Purmerendse binnenstad succesvol te positioneren.

Even voorstellen

Op de foto het nieuwe bestuur: (v.l.n.r.): Renzo Leegwater van Vendrig Leegwater Architecten (bestuurslid); Marco Ijpma van Smaak van ’t Weeshuys (vice-voorzitter; Sabrina Berkhout van Ikke en Mama (bestuurslid); Theo Breebaart van Slijterij Breebaart (Penningmeester); Raymond van der Heijden van Hermee (bestuurslid); Henk Schulte van Boekhandel Het Leesteken (voorzitter)

Afbeelding
Column Hayhoe Familierechtadvies: Voorkom verrassingen Column 7 nov, 10:51
Afbeelding
Holland Mechanics: Innovatie zit in ons bloed Algemeen 7 nov, 10:51
Afbeelding
Solident houdt mondzorgpraktijken telefonisch bereikbaar Partnerbijdrage 7 nov, 10:51
Afbeelding
Over Rood: ‘Wacht niet tot het 5 over 12 is voor je hulp inroept” Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Rabobank nieuwe partner van Circular Plastics Alliance Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Italiaanse delicatessen in Linea Gastronomica Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
“Kleine bedrijven steeds vaker het slachtoffer van cybercrime” Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Het belang van de ‘gouden cirkel’ voor binnenstad Purmerend Algemeen 7 nov, 10:49
Afbeelding
Jonksign ‘in the picture’ met bijzondere logo op Groenhart pand Algemeen 7 nov, 10:49
Afbeelding
Duurzame aanpak in toeristische sector zorgt voor onderscheid Column 7 nov, 10:49
Afbeelding
Column VOWA. Zoals altijd: praktisch aan de slag Column 7 nov, 10:35
Afbeelding
De raad bij de daad voegen Column 7 nov, 10:35
Afbeelding
Column Abma Advocaten: Beslag en erfrecht Column 7 nov, 10:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief