‘Sport en bewegen’ als pijler van een aantrekkelijke Purmerendse binnenstad

Gemeentenieuws
Oskar van Dijk: "Sport en bewegen kunnen ook bijdragen aan een langere verblijftijd in de stad en de aantrekkelijkheid van de stad verbeteren."
Oskar van Dijk: "Sport en bewegen kunnen ook bijdragen aan een langere verblijftijd in de stad en de aantrekkelijkheid van de stad verbeteren." (Foto: Els Broers)

Hardlopen rondom de binnenstad, suppend over de Where of een wandeling door het Singelpark. Dit zijn een aantal ideeën die zijn genoemd bij programma Binnenstad. De gemeente werkt met dit programma samen met inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en culturele en maatschappelijke instellingen aan een levendige binnenstad. Nu en in de toekomst. Na een jaar gewerkt te hebben aan de visie en het uitvoeringsprogramma is het plan dat deze stukken in het najaar worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Iedereen die daar behoefte aan had kon zijn of haar inbreng geven bij programma Binnenstad en zijn op verschillende manieren actief betrokken bij het hele proces. Zo zijn er bijeenkomsten georganiseerd, werden er 1-op-1 gesprekken gehouden, enquêtes uitgezet, binnenstadateliers ingepland en werd met jongeren gesproken via de online tool Swipocratie en een brainstormsessie. Sport was hierbij één van de gesprekonderwerpen. Welke plek neemt de sport in en hoe kan deze pijler bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad en de functie van ‘ontmoeten’ versterken?

Veel kansen voor sport en bewegen

Oskar van Dijk, beleidsmedewerker sport bij de gemeente Purmerend, ziet veel kansen voor sport en bewegen in het centrum: “Met een paar simpele aanpassingen kun je bewoners en bezoekers al uitdagen om meer te bewegen. Maar sport en bewegen kunnen ook bijdragen aan een langere verblijftijd in de stad en de aantrekkelijkheid van de stad verbeteren. Daar hebben alle bezoekers, bewoners en ondernemers in de binnenstad baat bij.” Om sport en bewegen meer te integreren in de binnenstad zet de gemeente samen met Spurd in op drie pijlers: het plaatsen van openbare voorzieningen die uitnodigen tot bewegen, betere verbindingen en duidelijke routes leggen tussen de parken en de binnenstad, en verschillende evenementen laten plaatsvinden in het centrum.

Sport en bewegen kunnen ook bijdragen aan een langere verblijftijd in de stad en de aantrekkelijkheid van de stad verbeteren.

Hink-stap stenen en schaaktafels

“We willen het meer bewegen faciliteren door in de binnenstad uitdagingen en oplossingen te bieden”, vertelt Oskar. “Bij voorzieningen kun je denken aan toestellen die beweging faciliteren, zoals hink-stap stenen, freerunning obstakels die ook als bankje gebruikt kunnen worden en bijvoorbeeld schaak- en damtafels in de openbare ruimte. Je kunt zo relatief simpel de omgeving al uitdagend maken en ook in de binnenstad beweging stimuleren.”

Hardloop- en wandelroutes

Veel aandacht is er ook voor hardloop- en wandelroutes in en rond het centrum. “Hiervoor proberen we vooral de verbinding te leggen met de parken rondom de stad. Deze kun je meer op de binnenstad en op elkaar laten aansluiten door beweegroutes te creëren waar je bijvoorbeeld lekker kunt hardlopen, wandelen of fietsen. Natuurlijk wel op een manier dat je elkaar niet in de weg zit.”

Een ander concreet voorbeeld is een route aangegeven met QR codes. “Zo volg je een route langs verschillende paaltjes met een QR code waar je wordt uitgedaagd bepaalde bewegingen te doen op je eigen niveau”, vervolgt Oskar. “Dit hopen we in het najaar al klaar te hebben, te beginnen om en rond het Kooimanpark als belangrijke schakel richting binnenstad. Als het bevalt breiden we het Singelpark, het park rondom de binnenstad, hiermee ook uit.’

Grote en kleine evenementen

De laatste pijler, het laten plaatsvinden van evenementen in de binnenstad, levert niet alleen een economische bijdrage maar speelt ook een rol in het stimuleren van zelf bewegen en sporten. “De recreatieve variant is al erg geslaagd, zoals de Marktstadrun en de ronde van Noord-Holland die startte op de Koemarkt”, geeft Oskar aan. “Maar denk ook aan het laten plaatsvinden van topsportevenementen waar Purmerend een prachtig podium voor kan bieden. Zo kunnen we ook meer draagvlak creëren voor maatschappelijke thema’s. Je kunt het op school hebben over fietsen en daar bijvoorbeeld een evenement aan koppelen. Zo kun je maatschappelijke thema’s duiden door middel van sport en bewegen.”

Sportmogelijkheden om de hoek

“De focus ligt in eerste instantie op praktische zaken die we nu al kunnen organiseren. Zo willen we in de parken meer sport- en beweegmogelijkheden realiseren.. Dit zorgt ervoor dat als je de deur uit stapt je wordt uitgedaagd om te bewegen. Het past ook goed bij deze tijd waar mensen meer buiten sporten, in hun eigen tijd en tempo, zonder vast patroon. Dat merk je ook in Weidevenne en in de nieuwe wijk in de Zuidoostbeemster waar sporttoestellen in de buitenlucht zijn geplaatst. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Ook in de Wheermolen zijn in een proeftraject sporttoestellen geplaatst. Daar kijken we na evaluatie of we het op meer plaatsen gaan toepassen. Op deze manier proberen we uit te vinden wat omwonenden stimuleert om in beweging te komen.”

We bekijken ook hoe we watersport meer onderdeel kunnen laten worden van de binnenstad.

Watersport als onderdeel van de binnenstad

Meer gebruik van het water rondom de binnenstad staat ook hoog op de agenda. Uit de ideeën van inwoners kwam naar voren dat men daar graag meer mee wil doen. Oskar: “We bekijken dan ook hoe we watersport meer onderdeel kunnen laten worden van de binnenstad. Denk bijvoorbeeld aan kanoën, suppen of zwemmen. Binnen de gemeente zijn al verschillende zwemplaatsen aangelegd met steigers en zwemtrapjes. We kijken ook naar deze mogelijkheid voor de binnenstad, waarbij we natuurlijk rekening houden met de waterkwaliteit.”

Een sportievere binnenstad

Er liggen genoeg ideeën om aan de slag te gaan met een beweegvriendelijker en sportievere binnenstad. Ontmoeting is daarin onmisbaar. “Sport heeft een flinke sociale invulling, dat past hier heel sterk bij”, vertelt Oskar. “De wandelroute biedt het culturele aspect. De link met cultuur leidt zowel naar een beweegroute als de horeca. Zo kun je een mooie slag slaan met bewegen, beleven en verblijven op een manier die bij je past.”

Een binnenstad voor iedereen

Bij de betrokkenen jeuken de handen om alle plannen uit te voeren, zeker ook bij Oskar. ‘Sport is één van de belangrijke onderdelen van het programma Binnenstad die bijdraagt aan een fijne en gezellige binnenstad waar je elkaar wilt ontmoeten en verblijven en lekker kunt genieten. Een binnenstad die past bij iedereen.”

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00