Jonksign ‘in the picture’ met bijzondere logo op Groenhart pand

Algemeen
Martha Oortman Gerlings en Harry Jonk.
Martha Oortman Gerlings en Harry Jonk. (Foto: Els Broers)

De Sign+ Award is een tweejaarlijkse vakprijs voor de sign- en displaybranche die wordt georganiseerd door het vakblad Sign+ Magazine. Er zijn vijf categorieën, waaronder de categorie outdoor signage. Juist in die categorie is JonkSign uit Zuidoostbeemster genomineerd. De nominatie werd behaald dankzij de door Jonksign ontworpen en geproduceerde gevelreclameopdracht voor de vestiging van de Groenhart Group in Purmerend. Toen begin oktober op de avond van de prijsuitreiking in Theater Musis te Arnhem bekend werd dat JonkSign van zowel de vakjury als de publieksjury de 2e prijs kreeg toegekend, was het feest compleet. De champagnekurken knalden en het bleef nog lang onrustig daar in Arnhem.

De opdracht voor deze klus luidde:  Logo ‘GROENHART’ op het nieuwe hoofdkantoor van Groenhart Group Purmerend zo groot mogelijk en zichtbaar plakken met Avery 800 folie op onregelmatig damwandprofiel, met verloop van perspectief. Naast verfraaiing hoofdkantoor ook zorgen voor goede zichtbaarheid vanaf de N244 en omliggende wegen voor (aspirant) klanten.  

Groenhart bijzonder project

De vakjury was onder de indruk van dit bijzondere project. De jury daarover: ‘JonkSign heeft het logo zo ontworpen dat het in de juiste verhouding zichtbaar blijft vanaf één specifieke aanrijroute. De voorste letter (G) is smaller dan de achterste letter (T), en de overige letters (tussenletters) zijn daaraan aangepast. Het effect met de damwand was een uitdaging. De letters zijn aan één kant van het profiel geplakt, hierdoor is het logo bijna niet te zien als je van de andere kant komt aanrijden. Zo ontstaat een verassend effect voor het langsrijdende verkeer. De uiting op de muur is er één met maximale impact, gemaakt met minimale middelen. Schoonheid met een twist hoeft niet altijd groots te zijn. Dit project is juist sterk door het ingetogen karakter en de juiste uitvoering. De signmaker heeft zelf het ontwerp bedacht. Verrassend effect doordat de letters slechts van één kant zichtbaar zijn. De uiting harmonieert ook met het totale gebouw. De klant kan niet anders dan blij zijn.’ 

Tekst loop door onder afbeelding

(Foto: JonkSign)

“Het mooie van de opdracht van Groenhart is dat wij van begin af aan betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de gevelreclame”, aldus Harry Jonk. “Al in het allereerste begin – de schetsfase – betrokken zowel Groenhart als de architect Chanan Hornstra van HRH Architecten ons bij de ideeën. Bijzonder en buitengewoon handig. Reeds in de fase van de aanvraag van de bouwvergunning prijkte ons ontwerpidee op de bouwtekeningen. Een mooie manier van samenwerken die bijdraagt aan de snelheid van het bouwproces.”  

De nominatie en 2e prijzen vormden een goede aanleiding voor Regio Zaken om nader kennis te maken met deze onderneming. 

JonkSign te Zuidoostbeemster is – u raadt het al – de onderneming van Harry Jonk en diens zakenpartner Martha Oortman Gerlings. Jonk is het artistieke en technische brein, Oortman Gerlings zorgt voor de management- en productiegerelateerde taken. De onderneming zag zo’n twintig jaar geleden het licht en is uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf op het gebied van outdoor communicatie. Echter ook voor de verfraaiing van een pand aan de binnenzijde bent u bij hen aan het goede adres.  

Conceptmatig totaalplan

Waarin onderscheidt JonkSign zich van andere soortgelijke ondernemingen? Martha Oortman Gerlings reageert spontaan met: “Wij bieden een conceptmatig totaalplan aan. Opdrachtgevers kunnen met dat plan ook onze collega’s vragen om een offerte. In de meeste gevallen zien we echter dat die opdrachtgever uiteindelijk toch voor JonkSign kiest. Van schetsontwerp, vergunningaanvraag tot en met de uitvoering en installatie, het hele proces is bij JonkSign in goede en vertrouwde handen. Bij ons staat het creatieve, zo je wilt artistieke denkproces centraal. Niet snel letters plakken, maar goed nadenken over ‘wat wil de klant uitstralen?’. Zodra we dat weten, begint het creatieve proces van denken, schetsen, bespreken, nog meer schetsen enzovoort. En pas als de klant en wij tevreden zijn over het ontwerp, volgt het proces van uitvoering. Ook dat houden we in eigen hand. Zo zijn wij en de klant optimaal verzekerd van de juiste, technische uitvoering.  We maken gebruik van een vaste kern van freelancers. We weten precies wat hun sterke en minder sterke kanten zijn en kunnen daardoor maximaal garantie geven op ons werk.” 

Geen klus te moeilijk of er is een oplossing voor

Carlton Hotel

Harry Jonk: “Het allermooiste is het wanneer wij van meet af aan betrokken zijn bij de gedachtevorming van de klant. Wij oriënteren ons ter plekke, willen weten wat de klant wil uitstralen, houden rekening met de omgeving en gaan dan pas aan de slag. Technische beperkingen zijn er niet of nauwelijks. Geen klus te moeilijk of er is een oplossing voor. Neem nu bijvoorbeeld de uitingen op het Carlton hotel te Amsterdam, hoek Vijzelstraat, Singel, Muntplein. Een lastiger locatie is nauwelijks denkbaar. Tramverkeer platleggen, autoverkeer omleiden, met een megakraan op grote hoogte de uitingen van het hotel vervangen. Alleen al het aanvragen van de nodige vergunningen voor zo’n project vormt een heuse uitdaging. Het lukte ons om de klus te klaren en telkens als ik in de buurt ben kijk ik met een zekere voldoening naar de door ons gemaakte aanduiding Carlton NH Hotel.”  

JonkSign geeft de voorkeur aan een regionale of provinciale klantenkring. Lange reistijden vermijden, het milieu zo min mogelijk belasten. Het komt wel voor dat er landelijke opdrachten komen; die worden veelal doorgespeeld naar collega’s die dichter bij zo’n opdrachtgever gevestigd zijn. Milieuvriendelijk, duurzaamheid, het zijn van die begrippen die bij JonkSign hoog in het vaandel staan. 

Landelijk vlaggenbeleid

Prominent op het verlanglijstje van JonkSign staat een ‘landelijk vlaggenbeleid’. Vlaggen, wimpels en vaandels hebben in het algemeen een levensduur van 4 tot 6 maanden. Vlaggen die uit een grote hoeveelheid kunststof bestaan. Na verloop van tijd gaan de vlaggen rafelen en vervolgens komt het spul in de natuur terecht. Bij een dergelijke omloopsnelheid is er sprake van een fikse belasting van het milieu. Het zou JonkSign wat waard zijn als er een verbod komt op het gebruik van de thans toegepaste vlaggen. Verduurzaming van de vlaggen mag wat JonkSign betreft best op het to-do-lijstje van de overheid komen te staan. 

Tenslotte. Wat is de ambitie van JonkSign voor de nabije toekomst? “Doorgaan op de ingeslagen weg,” roepen Harry en Martha in koor. Zij haasten zich eraan toe te voegen dat ze bedoelen dat zij hechten aan originele, creatieve, artistieke uitingen. Maatwerk leveren vanuit die min of meer kunstzinnige invalshoek en daardoor niet alleen onderscheidend werk afleveren, maar ook – en daar draait het tenslotte om – blije gezichten zien bij de klant. En de wereld een beetje mooier maken. 

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00