De klanten deden zich tegoed aan de mooie verhalen en de bijzondere wijnen.
De klanten deden zich tegoed aan de mooie verhalen en de bijzondere wijnen. (Foto: Christian Fielden)

Bijzondere proeverij van Wijnimport J. Bart in Grote Kerk Edam

Algemeen

Wijnimport J. Bart kon enkele jaren, mede vanwege Corona, geen proeverijen organiseren. Dat was voor de klanten een groot gemis, zo bleek uit gesprekken die eigenaar Henk Bart en medewerkers met hen voerden. “Vooral het persoonlijk contact met producenten misten ze. En dat is logisch, want voor elke persoon die wijn serveert in de horeca is het leuk en belangrijk het verhaal achter de wijnen te kennen. En wie kan zo’n verhaal beter vertellen dan de producent zelf”, aldus Henk Bart. Dit jaar kon en mocht het weer. Niet in Fort Benoorden Purmerend, de thuishaven van Wijnimport J. Bart, maar in de fraaie Grote Kerk van Edam waren begin vorige maand over twee dagen meer dan 900 klanten aanwezig bij een mega-proeverij. Met 39 producenten uit 13 landen en 5 continenten werd het een bijzondere tweedaagse.

Eigen karakter en stijl

“Door de aanwezigheid van zoveel producenten, wat iets unieks is in Nederland, is het thema van de proeverij dan ook ‘Het stimuleren van het brein waardoor het mogelijk is om te reizen zonder te bewegen.’ Want elke wijn uit elk land, gebied en wijngaard heeft zijn eigen karakter en stijl”, vertelt Roderick Ros van Wijnimport J. Bart. Ros, sinds 2013 in dienst, doet onder meer de inkoop, verkoop en marketing binnen het bedrijf dat in 2024 het 60-jarig bestaan viert. Joop Bart stak destijds zijn nek uit en richtte het familiebedrijf op. Zoon Henk Bart zwaait er nu alweer vele jaren de scepter over en bracht het bedrijf met vestigingen in Zuidoostbeemster (Fort Benoorden Purmerend) en Amsterdam (Foodcenter) tot wat het nu is. Ook de zoon en dochter van Henk (en Wilma) steken hun ziel en zaligheid in het prachtige familiebedrijf.

Tekst loopt door onder afbeelding


Wilt u deze even proeven? (Foto: Christian Fielden)

Elke wijn uit elk land, gebied en wijngaard heeft zijn eigen karakter en stijl

Elke wijn heeft een verhaal

De 39 producenten maakten de reis naar Edam vanuit Oostenrijk, België, Italië, Duitsland, Slovenië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Australië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Californië en Argentinië. De aanwezige klanten van Wijnimport J. Bart kwamen uit alle windstreken van het land; van Maastricht tot Texel en van Zeeland tot de Achterhoek. De wijnproducenten genoten van het feit dat ze uitgebreid hun verhaal kwijt konden, de klanten deden zich tegoed aan de vertellingen en uiteraard aan de enorme verscheidenheid aan wijnen. Van Hoenshof rood en wit uit België, Pinot Grigio ‘Punggl’ Friulano Friuli Colli Orientali uit Italië tot Te Mata ‘Estate Vineyards’ Gamay Noir uit Nieuw-Zeeland. En nog vele tientallen soorten andere bijzondere wijnen in verschillende prijsklassen. 

Voor de bedrijven die kwamen om hun relatiegeschenk uit te zoeken, was het ook belangrijk om aanwezig te zijn. Want veel wijnboeren, zowel in Europa als op andere continenten, hebben al een paar jaar te maken met een kleine tot zeer kleine oogst, waardoor er een nog nooit eerder vertoonde schaarste aan goede wijnen aan het ontstaan is. Dit jaar is het daarom, meer dan ooit, belangrijk om op tijd hun selectie te maken, zodat Wijnimport J. Bart de geschenken met zekerheid kan leveren in december. “De proeverij is hiervoor de perfecte gelegenheid om er voordeel mee te doen”, laat Roderick Ros weten.

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Christian Fielden)

Wijn doet ook op emotioneel vlak iets met mensen

Wijn is een bepaalde cultuur

“Wijn is een bepaalde cultuur. Het is ook een natuurproduct, want geen jaar is hetzelfde. In mijn beleving zorgt wijn niet alleen voor een extra brokje gezelligheid, het doet ook op emotioneel vlak iets met mensen”, vertelt Roderick Ros tussen de bedrijven door. Daarmee bevestigde hij min of meer wat de aanwezige klanten in de Grote Kerk van Edam zichtbaar uitdragen. Ze walsen met de glazen, ruiken, walsen nog een keer en neem dan een bescheiden slokje van het rijke vocht. Niet teveel en vooral niet te vaak, want in de meeste gevallen moeten ze nog rijden.

“Wij wilden het dit jaar bewust eens anders doen. We zijn tenslotte niet alleen importeur maar zeker ook horecaleverancier. De klanten willen lekker verzorgd worden. De reacties zijn overweldigend. Niet in de laatste plaats vanwege de locatie.”

Aan de proeverij verleenden de volgende ambachtelijke leveranciers hun medewerking: Bourgondisch Lifestyle (Beverwijk),  Brandt & Levie Worstmakers (Amsterdam), Chocoladefabriek ‘De Beemster’ (Middenbeemster), Maravillas (Zuidoostbeemster), Raimondi Pinsa (Den Haag), Risottini (Amsterdam), Roots Fish Smokery (IJsselstein) en De Sardine Winkel (Oldenzaal).


Prachtige ambiance. (Foto: Christian Fielden)

Afbeelding
Rabobank komende drie jaar founding partner alle Noord-Hollandse Uitdagingen Algemeen 24 jan, 11:33
Afbeelding
Ondernemers zijn onbekend met criminele ondermijning en de gevolgen ervan Algemeen 19 jan, 13:16
Afbeelding
Vooruitblik op de regionale economie 2023 in talkshow Ondernemend Purmerend Algemeen 15 jan, 14:14
Afbeelding
Dick Schaap Horecagroothandel en Engberts Hoveniers PRO: ondernemers van 2022 Algemeen 15 jan, 09:03
Afbeelding
Sloop laatste restje van ooit bekendste regionale Mercedes Benz-dealer Willem Los Algemeen 9 jan, 17:59
Afbeelding
Lisa van Susteren van 't Wapen van Middelie is Zeevang ondernemer van het jaar Algemeen 9 jan, 12:33
Afbeelding
Wetswijzigingen per 1 januari 2023 op het gebied van arbeidsrecht: wat verandert er? Column 20 dec 2022, 14:57
Afbeelding
Baanstee Noord krijgt voorzieningenpunt Algemeen 20 dec 2022, 14:57
Afbeelding
Column PRO: Met open vizier het nieuwe jaar in Column 20 dec 2022, 14:56
Afbeelding
SNS helpt ondernemers de winter door Algemeen 20 dec 2022, 14:54
Afbeelding
Binnenstad van de toekomst: Cultuur en recreatie als aanjagers van beleven en ontmoeten Algemeen 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Van 't Hek ondersteunt de kinderen van werknemers met Studiefonds Algemeen 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Engberts Elektrotechniek: werken aan een veilige omgeving Algemeen 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Column VOWA: Personeelstekort... dat zagen we van ver aankomen? Column 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Honderd jaar oude Mazurel is 'still going strong' Algemeen 20 dec 2022, 14:52
Afbeelding
Voedselbank grote winnaar van stamppottenfeest Huiberts Algemeen 20 dec 2022, 14:52