Bijzondere proeverij van Wijnimport J. Bart in Grote Kerk Edam

Algemeen
De klanten deden zich tegoed aan de mooie verhalen en de bijzondere wijnen.
De klanten deden zich tegoed aan de mooie verhalen en de bijzondere wijnen. (Foto: Christian Fielden)

Wijnimport J. Bart kon enkele jaren, mede vanwege Corona, geen proeverijen organiseren. Dat was voor de klanten een groot gemis, zo bleek uit gesprekken die eigenaar Henk Bart en medewerkers met hen voerden. “Vooral het persoonlijk contact met producenten misten ze. En dat is logisch, want voor elke persoon die wijn serveert in de horeca is het leuk en belangrijk het verhaal achter de wijnen te kennen. En wie kan zo’n verhaal beter vertellen dan de producent zelf”, aldus Henk Bart. Dit jaar kon en mocht het weer. Niet in Fort Benoorden Purmerend, de thuishaven van Wijnimport J. Bart, maar in de fraaie Grote Kerk van Edam waren begin vorige maand over twee dagen meer dan 900 klanten aanwezig bij een mega-proeverij. Met 39 producenten uit 13 landen en 5 continenten werd het een bijzondere tweedaagse.

Eigen karakter en stijl

“Door de aanwezigheid van zoveel producenten, wat iets unieks is in Nederland, is het thema van de proeverij dan ook ‘Het stimuleren van het brein waardoor het mogelijk is om te reizen zonder te bewegen.’ Want elke wijn uit elk land, gebied en wijngaard heeft zijn eigen karakter en stijl”, vertelt Roderick Ros van Wijnimport J. Bart. Ros, sinds 2013 in dienst, doet onder meer de inkoop, verkoop en marketing binnen het bedrijf dat in 2024 het 60-jarig bestaan viert. Joop Bart stak destijds zijn nek uit en richtte het familiebedrijf op. Zoon Henk Bart zwaait er nu alweer vele jaren de scepter over en bracht het bedrijf met vestigingen in Zuidoostbeemster (Fort Benoorden Purmerend) en Amsterdam (Foodcenter) tot wat het nu is. Ook de zoon en dochter van Henk (en Wilma) steken hun ziel en zaligheid in het prachtige familiebedrijf.

Tekst loopt door onder afbeelding


Wilt u deze even proeven? (Foto: Christian Fielden)

Elke wijn uit elk land, gebied en wijngaard heeft zijn eigen karakter en stijl

Elke wijn heeft een verhaal

De 39 producenten maakten de reis naar Edam vanuit Oostenrijk, België, Italië, Duitsland, Slovenië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Australië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Californië en Argentinië. De aanwezige klanten van Wijnimport J. Bart kwamen uit alle windstreken van het land; van Maastricht tot Texel en van Zeeland tot de Achterhoek. De wijnproducenten genoten van het feit dat ze uitgebreid hun verhaal kwijt konden, de klanten deden zich tegoed aan de vertellingen en uiteraard aan de enorme verscheidenheid aan wijnen. Van Hoenshof rood en wit uit België, Pinot Grigio ‘Punggl’ Friulano Friuli Colli Orientali uit Italië tot Te Mata ‘Estate Vineyards’ Gamay Noir uit Nieuw-Zeeland. En nog vele tientallen soorten andere bijzondere wijnen in verschillende prijsklassen. 

Voor de bedrijven die kwamen om hun relatiegeschenk uit te zoeken, was het ook belangrijk om aanwezig te zijn. Want veel wijnboeren, zowel in Europa als op andere continenten, hebben al een paar jaar te maken met een kleine tot zeer kleine oogst, waardoor er een nog nooit eerder vertoonde schaarste aan goede wijnen aan het ontstaan is. Dit jaar is het daarom, meer dan ooit, belangrijk om op tijd hun selectie te maken, zodat Wijnimport J. Bart de geschenken met zekerheid kan leveren in december. “De proeverij is hiervoor de perfecte gelegenheid om er voordeel mee te doen”, laat Roderick Ros weten.

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Christian Fielden)

Wijn doet ook op emotioneel vlak iets met mensen

Wijn is een bepaalde cultuur

“Wijn is een bepaalde cultuur. Het is ook een natuurproduct, want geen jaar is hetzelfde. In mijn beleving zorgt wijn niet alleen voor een extra brokje gezelligheid, het doet ook op emotioneel vlak iets met mensen”, vertelt Roderick Ros tussen de bedrijven door. Daarmee bevestigde hij min of meer wat de aanwezige klanten in de Grote Kerk van Edam zichtbaar uitdragen. Ze walsen met de glazen, ruiken, walsen nog een keer en neem dan een bescheiden slokje van het rijke vocht. Niet teveel en vooral niet te vaak, want in de meeste gevallen moeten ze nog rijden.

“Wij wilden het dit jaar bewust eens anders doen. We zijn tenslotte niet alleen importeur maar zeker ook horecaleverancier. De klanten willen lekker verzorgd worden. De reacties zijn overweldigend. Niet in de laatste plaats vanwege de locatie.”

Aan de proeverij verleenden de volgende ambachtelijke leveranciers hun medewerking: Bourgondisch Lifestyle (Beverwijk),  Brandt & Levie Worstmakers (Amsterdam), Chocoladefabriek ‘De Beemster’ (Middenbeemster), Maravillas (Zuidoostbeemster), Raimondi Pinsa (Den Haag), Risottini (Amsterdam), Roots Fish Smokery (IJsselstein) en De Sardine Winkel (Oldenzaal).


Prachtige ambiance. (Foto: Christian Fielden)

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00