Honderd jaar oude Mazurel is ‘still going strong’

Algemeen
Cees Groot jr. Bert van der Velden en Cees sr.
Cees Groot jr. Bert van der Velden en Cees sr. (Foto: Els Broers)

De elektrowinkel van Mazurel in de Hoogstraat staat menig Purmerender nog op het netvlies, al werd de winkel in 1986 opgedoekt. De focus van Mazurel ligt sindsdien op de elektrotechnische installaties en daarmee heeft het oer-Purmerendse bedrijf zich internationaal op de kaart gezet. Dit jaar viert Mazurel haar 100-jarig bestaan, en het tekent het bedrijf dat er bij het interview ook ruim honderd jaar aan werkjaren aan tafel zit. Bert van der Velden en Cees Groot namen in 1996 Mazurel Elektrotechniek over van de familie Mazurel, maar beiden hadden er toen al vele jaren op zitten bij het bedrijf. Veertien jaar geleden kregen zij versterking van Cees Groot jr. inmiddels ook directielid.

Het verhaal van Mazurel begint in het voormalige postkantoor in de Hoogstraat in Purmerend waar Albert Pieter Mazurel in 1922 zijn elektrotechnische bureau begon. Het klinkt als pionieren, want was er zoal aan elektra in die tijd? “Het was natuurlijk de beginfase van de elektra, daarom verkocht Albert ook bijvoorbeeld gaskousjes die gebruikt werden voor verlichting door middel van stadsgas”, vertelt Cees sr. “Toen op een gegeven moment de huishoudelijke apparatuur opkwam was hij de eerste die dat verkocht in Purmerend. Hij deed ook installatiewerk. Vele woningen en gebouwen werden destijds nog van stalen buisleidingen voorzien voor elektrische bedrading en groepenkasten.” 

Tekst loopt door onder afbeelding


Albert Pieter Mazurel (Foto: Mazurel)

Lelijke eendjes

Eind jaren ’50 kwam Albertus Pieter Mazurel jr. in het bedrijf, die het later afgestote loodgietersdeel op zich nam. Zijn broer Casper volgde een paar jaar later en hij richtte zich op de elektrotechnische kant van de zaak. Eerst per fiets van klus naar klus, later met de auto. Het logo op deze ”lelijke eendjes“ met de grote M op zijkant van de deuren, kunnen veel mensen zich nog wel herinneren, en het pronkt na 65 jaar nog steeds op de bedrijfsauto’s.

Begin van de retail

Al in de jaren ’70 begon het werk voor de retail, te beginnen met de Spar op de Wagenweg waarvoor Mazurel diverse grote winkels van elektrotechnische installaties voorzag. En ook bij de boerenbedrijven in de omtrek was Mazurel geen onbekende. Naast het werk voor particulieren werden in Purmerend door de jaren heen diverse projecten gerealiseerd zoals het voormalige Stadsziekenhuis en meer recentelijk diverse openbare basisscholen in Weidevenne. 

Vleugels uitslaan

Na de verkoop van de winkel in 1986 werd de werkplaats in de Westersteeg in de binnenstad uitgebreid met kantoren en vanuit daar ging het bedrijf verder tot het in 1999 verhuisde naar het huidige pand aan de Baanstee en de grote groei inzette. Toen Bert en Cees het bedrijf overnamen in 1996 was het nog vrij klein, met een man of vier personeel. Inmiddels telt Mazurel zo’n 23 mensen en ligt de focus op elektrotechnische installaties van retail (onder andere T- Mobile, Zeeman en Lucardi), sportscholen etc. en niet alleen in Nederland, de vleugels zijn al uitgeslagen naar België en Duitsland..

Al blijft de basis van de installatie hetzelfde, nieuwe ontwikkelingen geven extra werk.

Nieuwe ontwikkelingen

En al blijft de basis van de installatie hetzelfde, nieuwe ontwikkelingen geven extra werk. Zoals de overgang naar LED verlichting en de aanwas van datanetwerken waarvoor veel moet worden aangepast. Ook periodieke keuringen worden steeds belangrijker, zeker voor de verzekering. Bert: “We keuren in de winkels elke vijf jaar. Daar zijn wij nu iemand specifiek voor aan het opleiden omdat het ook specifieke kennis vraagt en je met speciale meetapparatuur moet omgaan.”

Alle certificaties en Zegelrecht

Ook worden er steeds meer eisen gesteld aan de veiligheid en certificering. Voor Mazurel is dat geen probleem. Cees: “Wij zijn onder andere vca-gecertificeerd. Dat houdt in dat je veilig werkt, voor mens en milieu en daar word je elk jaar opnieuw op gecontroleerd. Ook zijn wij in het bezit van “Zegelrecht” waardoor wij mogen werken aan hoofdaansluitingen tot 80 Ampère.”

Zichtbare infra

De laatste jaren heeft hun werk, dat zich met name onzichtbaar achter muren en in leidingen afspeelt, dankzij de industriële trend wat nieuwe waardering gekregen. Cees jr.: “Er worden tegenwoordig vaak kabelgoten toegepast, die worden dan tegen het plafond gemonteerd. Dan zie je de hele infra van de elektrische installatie terug in de inrichting. Het mag gezien worden. Dan kunnen wij best trots zijn, je krijgt zo meer eer van je werk.”

“Maar als wij weggaan en het licht doet het niet, dan hebben we iets niet goed gedaan”, vult zijn vader lachend aan.

Er zijn niet veel mensen meer die kiezen voor dit vak.

Erkend leerbedrijf

Voor de aantrekkelijkheid van het vak zet dat vooralsnog weinig zoden aan de dijk. Mazurel is een erkend leerbedrijf, maar, zoals in veel branches, is dat een lastige. De spoeling in nieuwe aanwas is dun. Bert: “Er zijn niet veel mensen meer die kiezen voor dit vak. Ze denken dat het vuil en zwaar werk is, maar dat is zeker niet altijd zo. Het is erg moeilijk om vakmensen te vinden.” Eigenlijk een onmogelijke opgave, volgens Cees jr.. “En dat is heel jammer. Het beperkt je in de mogelijkheden en is dus beperkend in de groei. Met meer mensen erbij zouden we meer werk kunnen doen.”

Crisistijden

“Maar het is een luxe probleem”, relativeert Bert. “We hebben ook crisistijden meegemaakt, dat je niet wist hoe je de mensen aan het werk moest houden. Dan gingen we bijvoorbeeld streekbussen van het openbaar vervoer bedraden, om die tijd maar door te komen.” Maar crises gaan voorbij. En het trio kan terug kijken op heel mooie klussen, waarvan ze er in hun lange bestaan zelfs menig hebben overleefd.

Bert is onlangs na 48 jaar bij Mazurel met pensioen gegaan. Dus aan Groot senior en junior de vraag: zijn er nog plannen voor de volgende 100 jaar? Cees jr; “We gaan gewoon op deze weg verder. Als senior met pensioen gaat is er vooralsnog niemand in beeld om dat samen mee te doen.”

Voorlopig gaat ie goed zoals ie gaat. Zeker met straks dat predicaat van hofleverancier erbij. Een mooie kroon op 100 jaar meegroeien in de elektra en het in stand houden van een mooi Purmerends bedrijf.


De winkel in de Hoogstraat. (Foto: Mazurel)

Afbeelding
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00