Kansen in toerisme – die moeten we pakken!

Algemeen
Thierry van der Weide.
Thierry van der Weide. (Foto: Els Broers)

De tijd rond Pasen is vaak het moment dat we uit onze warme huizen komen en de buitenlucht weer ontdekken om ons te vermaken. En dus de start van het toerismeseizoen! Daar wil ik eens met je in duiken. 

Onze regio Waterland heeft een bijzonder toeristisch profiel. In een notendop zou je dat zo kunnen beschrijven. 

We kennen allemaal de dijk in Volendam en de grote groepen toeristen die we daar aantreffen. Inwoners van onze regio tref je daar niet zo snel tussen, behalve op de momenten dat de toeristen er niet zijn. Edam is fameus voor de grote hoeveelheden historische gebouwen, grachten en noemen we wel ‘klein Amsterdam’. In Purmerend tref je een aantrekkelijk horecaplein en enkele hotels. Monnickendam heeft een prachtige haven. Het grote groene gebied tussen deze steden in kennen we allemaal als fijn gebied om je kop leeg te laten waaien, lekker te wandelen, te fietsen of in andere vorm te recreëren. Daarbinnen is de Beemster werelderfgoed, de andere groene gebieden hadden dat misschien ook kunnen zijn. Natuurlijk vergeet ik nog van alles, maar desondanks… 

Verhaal vertellen

Met dit gebied kan veel meer dan we er tot nu toe mee doen. Het ontbreekt aan voldoende hotels en campings of andere vormen van verblijf. We vertellen het verhaal van onze regio – over de groene gebieden, over de dorpen, de steden – nog niet echt. We weten de regio nog niet goed genoeg te verkopen of we richten ons daarbij op eenmalige bezoekers die vooral zo goedkoop mogelijk in ons gebied willen verblijven. Daar moeten we naar mijn idee wat aan doen. Het beter neerzetten van goed toerisme in Waterland ligt als een bal voor open doel. En dat hoeft echt niet tot overlast te leiden. 

Inzetten op terugkerende toerist

Door in te zetten op de vaker terugkerende toerist ontstaat een heel andere stroom mensen naar onze regio. Ze spenderen beter, zorgen beter voor de omgeving, komen vaker, maken meer reclame in hun omgeving. Hoe krijgen we die hierheen? Met kwalitatief goed aanbod. Zoals: kleinschalige hotels, bijzondere winkels, mooie horeca, lokale producten en het vertellen van de verhalen hierachter. Dat begint natuurlijk bij ons zelf: het welkom heten van een bezoeker, hem of haar vertellen waar hij of zij is en wat daar bijzonder aan is. 

En we moeten initiatieven om hiermee te ondernemen van harte toejuichen. Ik ben op zoek naar de ondernemers die hier werk van willen maken en nodig je graag uit je ideeën kenbaar te maken. Laat van je horen! 

Mail naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn. 


Afbeelding
Rien de Wolf verruilt Amsterdam-Noord voor Purmerend Nieuws 27 mei, 15:35
Afbeelding
Op 23 juni Haring en Meer Party met een knetterende wow-factor Nieuws 27 mei, 09:34
Afbeelding
Met 62 matches bewijst Beursvloer Waterlandse Uitdaging nut en noodzaak Nieuws 27 mei, 09:14
Afbeelding
BRASA Beemster uitgebreid met 13 hotelkamers Nieuws 26 mei, 13:43
Afbeelding
Hans Abma: “Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat zal ik ook altijd blijven…." Column 26 mei, 11:00
Afbeelding
Hoe maken we windenergie nog duurzamer? Duurzaamheid 25 mei, 11:39
Afbeelding
Vakantieplannen? Plan eerst je (levens)testament! Partnerbijdrage 25 mei, 10:00
Afbeelding
OVNH: Dit zijn de Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2023 Zakelijk 17 mei, 23:14
Afbeelding
JYSK geopend in Purmerend Nieuws 11 mei, 09:52
Afbeelding
BeursVloer Waterlandse Uitdaging heeft nog ruimte voor deelnemers Nieuws 10 mei, 15:15
Afbeelding
Smakelijk netwerkevent bij 'local hero' Dick Schaap Zakelijk 9 mei, 15:11
Afbeelding
Column PRO: Samen de schouders eronder zetten Column 1 mei, 14:38
Afbeelding
Nieuwe naam voor vermogensbeheer verovert Nederland Nieuws 20 apr., 13:23