Don Bosco College en De Triade bieden vanaf augustus 2024 technische havo aan

Algemeen
Jeanine van Schendel en Hans Werkman: "Als we straks de technische havo-opleiding erbij hebben is sprake van een nog bredere regiofunctie."
Jeanine van Schendel en Hans Werkman: "Als we straks de technische havo-opleiding erbij hebben is sprake van een nog bredere regiofunctie." (Foto: Els Broers)

Goed nieuws voor leerlingen die hun havo-niveau willen combineren met praktische kennis op het gebied van bouw, elektra en metaal, de zogeheten harde techniek. En ook voor bedrijven die zitten te springen om technische mensen met een dergelijk kennisniveau. SG De Triade in Edam en het Don Bosco College starten in augustus 2024 met een gezamenlijke technische havo-opleiding. Daarmee komen de scholen tegemoet aan de grote behoefte die er al heel lang is. De samenwerking getuigt van durf en doorpakken.

Jeanine van Schendel en Hans Werkman, respectievelijk rector van De Triade en rector ad interim van het Don Bosco College, zijn blij dat de kogel door de kerk is. Ondanks dat niet over een nacht ijs is gegaan, was het onderlinge vertrouwen dusdanig groot dat in het voortraject weinig hobbels te nemen waren. “We zijn er vanaf het begin vanuit gegaan dat we gebruik konden maken van de energie die er al was”, vat Jeanine van Schendel het redelijk gestroomlijnde traject tot nu toe samen. 

Meer hoger opgeleide techniekmensen

“De wens van bedrijven, ouders en leerlingen om techniekonderwijs op meerdere niveaus aan te bieden, is er al meer dan tien jaar”, aldus Werkman. “Dat geldt ook voor deze regio. Ons uitgangspunt was: als wij er nou in gezamenlijkheid voor kunnen zorgen dat we meer hoger opgeleide techniekmensen krijgen en deze ook weten te behouden voor deze regio, zijn we geslaagd in de missie. Het is simpel gezegd zo dat als we de technische havo-opleiding niet zouden inrichten, we doof zouden zijn voor de steeds luider wordende roep vanuit de bedrijvensector en ook vanuit de ouders en leerlingen.”

Bredere regiofunctie

Technische mavo wordt op De Triade al aangeboden. Een aanvulling met technische havo kan wat Jeanine van Schendel betreft niet langer wachten. “We doen wat we moeten doen. Er is een groeiende vraag naar techniekonderwijs. Als onderdeel van het Atlas College hebben we nu al veel meer technische mavo-leerlingen dan bijvoorbeeld Amsterdam. Als we straks de technische havo-opleiding erbij hebben is sprake van een nog bredere regiofunctie.”

Niet constant pendelen

Het is de bedoeling dat de leerlingen van de technische havo de eerste drie jaar van hun opleiding op De Triade doorbrengen. Vervolgens verhuizen ze voor twee jaar naar het Don Bosco College. “Hiervoor is gekozen zodat leerlingen niet constant hoeven te pendelen van de ene naar de andere school. En aangezien op De Triade de machines staan en het materiaal aanwezig is, is dit de beste optie.” Het betekent overigens niet dat leerlingen in het vierde en vijfde jaar geen techniekvakken meer krijgen. Hans Werkman: “Bij ons zullen de leerlingen veel meer te maken krijgen met vakken die gericht zijn op ontwerpen, onderzoeken en tekenen. Over de precieze leerlijn gaan we ons nog buigen. Die ontwikkelen we samen.”

Groot draagvlak

Als bijkomend voordeel van de aanstaande samenwerking tussen De Triade en het Don Bosco College ervaren beiden de bereidwilligheid en het enthousiasme van de docententeams. “Wij kunnen natuurlijk van alles willen en roepen maar als er geen of weinig draagvlak is houdt het snel op. “Gelukkig zien ook de teams het belang van samenwerken tussen beide scholen in. Het volgende traject is om een ontwikkelgroep samen te stellen met docenten van beide scholen”, zegt Van Schendel.

Kwaliteit moet kloppen

Augustus 2024 lijkt ver weg maar voor je er erg in hebt is het zover. Dat besef hebben Jeanine van Schendel en Hans Werkman terdege. Er moeten nog wat eindjes aan elkaar geknoopt worden. Als dat met dezelfde voortvarendheid gaat zoals in het voortraject het geval was lijkt er niks aan de hand en kan deze regio reikhalzend uitkijken naar de eerste technische havo-opleiding. Van Schendel: “We pakken niks af maar voegen juist iets toe, dat is de kracht die er in zit. Daarom moet het gewoon slagen.” Haar collega Hans Werkman: “We zullen er alles aan doen om het op een verantwoorde manier te doen. En als we het doen, moet het op de enige juiste manier, want je kan het maar een keer goed doen. Daarnaast moet de kwaliteit kloppen, dat verwacht de regio van ons.”

Ondanks dat nog niet bekend is uit hoeveel leerlingen de eerste lichting van de technische havo zal bestaan, hebben zich al wel de eerste leerlingen gemeld. Om maar aan te geven dat de move tussen De Triade en het Don Bosco College er eentje met een bijna zekere gouden toekomst is.

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00