Don Bosco College en De Triade bieden vanaf augustus 2024 technische havo aan

Algemeen
Jeanine van Schendel en Hans Werkman: "Als we straks de technische havo-opleiding erbij hebben is sprake van een nog bredere regiofunctie."
Jeanine van Schendel en Hans Werkman: "Als we straks de technische havo-opleiding erbij hebben is sprake van een nog bredere regiofunctie." (Foto: Els Broers)

Goed nieuws voor leerlingen die hun havo-niveau willen combineren met praktische kennis op het gebied van bouw, elektra en metaal, de zogeheten harde techniek. En ook voor bedrijven die zitten te springen om technische mensen met een dergelijk kennisniveau. SG De Triade in Edam en het Don Bosco College starten in augustus 2024 met een gezamenlijke technische havo-opleiding. Daarmee komen de scholen tegemoet aan de grote behoefte die er al heel lang is. De samenwerking getuigt van durf en doorpakken.

Jeanine van Schendel en Hans Werkman, respectievelijk rector van De Triade en rector ad interim van het Don Bosco College, zijn blij dat de kogel door de kerk is. Ondanks dat niet over een nacht ijs is gegaan, was het onderlinge vertrouwen dusdanig groot dat in het voortraject weinig hobbels te nemen waren. “We zijn er vanaf het begin vanuit gegaan dat we gebruik konden maken van de energie die er al was”, vat Jeanine van Schendel het redelijk gestroomlijnde traject tot nu toe samen. 

Meer hoger opgeleide techniekmensen

“De wens van bedrijven, ouders en leerlingen om techniekonderwijs op meerdere niveaus aan te bieden, is er al meer dan tien jaar”, aldus Werkman. “Dat geldt ook voor deze regio. Ons uitgangspunt was: als wij er nou in gezamenlijkheid voor kunnen zorgen dat we meer hoger opgeleide techniekmensen krijgen en deze ook weten te behouden voor deze regio, zijn we geslaagd in de missie. Het is simpel gezegd zo dat als we de technische havo-opleiding niet zouden inrichten, we doof zouden zijn voor de steeds luider wordende roep vanuit de bedrijvensector en ook vanuit de ouders en leerlingen.”

Bredere regiofunctie

Technische mavo wordt op De Triade al aangeboden. Een aanvulling met technische havo kan wat Jeanine van Schendel betreft niet langer wachten. “We doen wat we moeten doen. Er is een groeiende vraag naar techniekonderwijs. Als onderdeel van het Atlas College hebben we nu al veel meer technische mavo-leerlingen dan bijvoorbeeld Amsterdam. Als we straks de technische havo-opleiding erbij hebben is sprake van een nog bredere regiofunctie.”

Niet constant pendelen

Het is de bedoeling dat de leerlingen van de technische havo de eerste drie jaar van hun opleiding op De Triade doorbrengen. Vervolgens verhuizen ze voor twee jaar naar het Don Bosco College. “Hiervoor is gekozen zodat leerlingen niet constant hoeven te pendelen van de ene naar de andere school. En aangezien op De Triade de machines staan en het materiaal aanwezig is, is dit de beste optie.” Het betekent overigens niet dat leerlingen in het vierde en vijfde jaar geen techniekvakken meer krijgen. Hans Werkman: “Bij ons zullen de leerlingen veel meer te maken krijgen met vakken die gericht zijn op ontwerpen, onderzoeken en tekenen. Over de precieze leerlijn gaan we ons nog buigen. Die ontwikkelen we samen.”

Groot draagvlak

Als bijkomend voordeel van de aanstaande samenwerking tussen De Triade en het Don Bosco College ervaren beiden de bereidwilligheid en het enthousiasme van de docententeams. “Wij kunnen natuurlijk van alles willen en roepen maar als er geen of weinig draagvlak is houdt het snel op. “Gelukkig zien ook de teams het belang van samenwerken tussen beide scholen in. Het volgende traject is om een ontwikkelgroep samen te stellen met docenten van beide scholen”, zegt Van Schendel.

Kwaliteit moet kloppen

Augustus 2024 lijkt ver weg maar voor je er erg in hebt is het zover. Dat besef hebben Jeanine van Schendel en Hans Werkman terdege. Er moeten nog wat eindjes aan elkaar geknoopt worden. Als dat met dezelfde voortvarendheid gaat zoals in het voortraject het geval was lijkt er niks aan de hand en kan deze regio reikhalzend uitkijken naar de eerste technische havo-opleiding. Van Schendel: “We pakken niks af maar voegen juist iets toe, dat is de kracht die er in zit. Daarom moet het gewoon slagen.” Haar collega Hans Werkman: “We zullen er alles aan doen om het op een verantwoorde manier te doen. En als we het doen, moet het op de enige juiste manier, want je kan het maar een keer goed doen. Daarnaast moet de kwaliteit kloppen, dat verwacht de regio van ons.”

Ondanks dat nog niet bekend is uit hoeveel leerlingen de eerste lichting van de technische havo zal bestaan, hebben zich al wel de eerste leerlingen gemeld. Om maar aan te geven dat de move tussen De Triade en het Don Bosco College er eentje met een bijna zekere gouden toekomst is.

Afbeelding
Rien de Wolf verruilt Amsterdam-Noord voor Purmerend Nieuws 27 mei, 15:35
Afbeelding
Op 23 juni Haring en Meer Party met een knetterende wow-factor Nieuws 27 mei, 09:34
Afbeelding
Met 62 matches bewijst Beursvloer Waterlandse Uitdaging nut en noodzaak Nieuws 27 mei, 09:14
Afbeelding
BRASA Beemster uitgebreid met 13 hotelkamers Nieuws 26 mei, 13:43
Afbeelding
Hans Abma: “Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat zal ik ook altijd blijven…." Column 26 mei, 11:00
Afbeelding
Hoe maken we windenergie nog duurzamer? Duurzaamheid 25 mei, 11:39
Afbeelding
Vakantieplannen? Plan eerst je (levens)testament! Partnerbijdrage 25 mei, 10:00
Afbeelding
OVNH: Dit zijn de Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2023 Zakelijk 17 mei, 23:14
Afbeelding
JYSK geopend in Purmerend Nieuws 11 mei, 09:52
Afbeelding
BeursVloer Waterlandse Uitdaging heeft nog ruimte voor deelnemers Nieuws 10 mei, 15:15
Afbeelding
Smakelijk netwerkevent bij 'local hero' Dick Schaap Zakelijk 9 mei, 15:11
Afbeelding
Column PRO: Samen de schouders eronder zetten Column 1 mei, 14:38
Afbeelding
Nieuwe naam voor vermogensbeheer verovert Nederland Nieuws 20 apr., 13:23