Wijziging overdrachtsbelasting per 1 januari 2023

Column
Marcel ten Brinke
Marcel ten Brinke (Foto: aangeleverd)

Let op! Zoals de fiscale plannen op dit moment zijn, zal per 1 januari 2023 het gewone tarief voor de overdrachtsbelasting veranderen. Dat is nu nog 8% en zal 10,1% gaan worden. Denk hier goed over na, want voor je het weet staat de kerstboom weer in je (werk)kamer 

Dit tarief is van belang om rekening mee te houden als je een woning wilt kopen voor de verhuur, een bedrijfspand/unit, garagebox of bijvoorbeeld een groenstrook van de gemeente. En nu lijkt 1 januari 2023 op dit moment nog heel ver weg en heeft bijna iedereen eerst nog vakantieplannen, maar voor je het weet sta je de kerstboom weer te versieren in je (werk)kamer en is het (bijna) zo ver. Even een rekenvoorbeeldje: stel je wilt een bedrijfspand kopen en de koopprijs is € 350.000,--. Als dan de levering uiterlijk op 30 december plaatsvindt., betaal je € 28.000,-- overdrachtsbelasting. Vindt de levering op 2 januari 2023 plaats, betaal je € 35.350,--. Dat scheelt toch € 7.350,-- aan overdrachtsbelasting in een paar dagen tijd. En voor de meeste ondernemers ook wel een bedrag waar ze ook andere (leukere) dingen van kunnen doen. Als je in december nog bedenkt dat je in 2022 iets wilt kopen en eigenaar wilt worden, dan kan het zijn dat je te laat bent en het niet meer haalbaar is om vóór 1 januari 2023 de akte getekend te hebben. Een notaris moet namelijk eerst nagaan of de verkoper wel eigenaar is en of hij wel op zo’n korte termijn het pand kan leveren. Als er nog een hypotheek op rust of er nog een vererving uitgezocht moet worden, dan kan dat al erg lastig worden. Bij Notariskantoor Ten Brinke zullen we dan wel tot het uiterste gaan om te kijken of het toch nog nét lukt. Maar het kan zijn dat het dus toch nét niet lukt.

Kun je het pand dat je nu huurt kopen? Zoek je een pand voor de verhuur om je pensioenpot mee te kunnen vullen? Wil je meer opslagruimte en een bedrijfsunit of garage kopen? Wacht dan niet te lang met beslissen! Neem die beslissing, sluit die koopovereenkomst en zorg ervoor dat de overdracht uiterlijk op 30 december 2022 geregeld is. Het liefst natuurlijk bij Notariskantoor Ten Brinke in Krommenie. Heb je al een koopovereenkomst gesloten en heb je afgesproken dat de overdracht in 2023 zou plaatsvinden? Overleg dan met je verkoper of de makelaar van je verkoper en kijk naar de mogelijkheden. Vaak gaat het, zoals je kunt zien, om dusdanige bedragen dat je er toch minimaal even voor zou moeten kunnen zitten en overleggen. “Nee” heb je, “Ja” kun je krijgen. En ja het kan zijn dat je verkoper een graantje van dat voordeel wil meepikken. Maar dan nog heb je voordeel!

Meer weten?

Neem contact op met Marcel ten Brinke via 075-6474040 of
info@notaristenbrinke.nl

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00