Ontzorging door de werkgever bij overlijden

Column
Rachel Hayhoe.
Rachel Hayhoe. (Foto: Els Broers)

Is het in uw bedrijf wel eens voorgekomen dat een medewerker (tijdelijk) niet kon werken omdat bijvoorbeeld de partner of het kind van uw medewerker is overleden? Of dat het overlijden van een ouder flinke impact heeft?

Het (plotseling) wegvallen van een dierbare zorgt niet alleen voor veel verdriet bij de nabestaanden, maar ook voor de nodige praktische zaken die moeten worden geregeld. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij de afwikkeling van een nalatenschap? Kans is groot dat het hoofd van uw medewerker in zo’n situatie niet meteen of altijd bij het werk ligt. Wij kunnen uw medewerker in deze periode ontzorgen, en daarmee dus ook u als werkgever. Want als uw medewerker goed op weg wordt geholpen in deze beginperiode en naar wens ook ondersteuning krijgt tijdens de afwikkelingsperiode van een nalatenschap, zou dat misschien kunnen betekenen dat uw medewerker minder snel (tijdelijk) uitvalt. Maar u kunt het ook zien als een uiting van uw persoonlijke betrokkenheid bij het welbevinden van uw medewerker.

Hoe gaat deze ontzorging in zijn werk?

Informatie- en adviesgesprek

U kunt als werkgever uw medewerker doorverwijzen naar ons kantoor voor een informatief gesprek waarin wij samen met uw medewerker bespreken wat ten aanzien van de vererving bij hen van toepassing is. Allereerst bespreken we dan de persoonlijke situatie, zoals hoe het gezin eruit ziet, hoe is het relatieregime (samenwonend, getrouwd) en is er een testament? Vervolgens geven we aan hoe de vererving eruit ziet en welke documenten nodig zijn om te kunnen beginnen met de afwikkeling van de nalatenschap. Ook bespreken we welke afwikkelingsstappen in de betreffende situatie van belang zijn en welke termijnen daarbij horen. Denk aan de termijnen van het afgeven van een verklaring van erfrecht door een notaris en het indienen van de aangifte erfbelasting en inkomstenbelasting. Zo wordt helder wat moet worden gedaan en op welke termijn. Onze ervaring is dat er daardoor rust komt bij uw medewerker. Meestal is een notariële verklaring van erfrecht nodig. Wij informeren dan een notaris naar keuze wat uw medewerker nodig heeft en leveren de benodigde documenten daarvoor aan. 

Uw bijdrage als werkgever

Mogelijk wenst u uw medewerker op weg te helpen na het overlijden van een dierbare door naar ons door te verwijzen. U zou een stap verder kunnen gaan door uw medewerker daarvoor ook een financiële tegemoetkoming te geven, net zoals een aantal Purmerendse bedrijven dit hun personeel al aanbiedt. De kosten voor deze ontzorging bedragen € 550 inclusief btw (tarief 2023). Voor dit vaste bedrag geeft u uw medewerker bij ons:

- een adviesgesprek van ongeveer 1,5 uur over wat er bij de afwikkeling van een nalatenschap komt kijken, welke (fiscale) termijnen gelden en wat de wettelijke of testamentaire regelingen en procedures zijn voor dit gezin.

- een ontzorging van het notaristraject: begeleiding naar de notaris voor de verklaring van erfrecht, het aanleveren van alle stukken en de notaris informeren wat de aanvaardingskeuzes van de erfgenamen zijn.

- een eerste vraagbaakfunctie bij vragen in de periode tot afgifte van de verklaring van erfrecht. Denk aan reactie geven op ontvangen post voor de erfgenamen, maar ook een stappenplan geven indien de nalatenschap beneficiair wordt aanvaard (omdat er schulden worden verwacht). Ook kunnen wij helpen bij het opstellen van brieven aan bijvoorbeeld de rechtbank of schuldeisers indien de nalatenschap negatief is of lijkt te zijn.

Wenst uw medewerker meer advies en begeleiding dan is dat mogelijk en maken wij daar afspraken over met u en/of uw medewerker.

Hulp nodig of vragen?

Wilt u meer weten over onze ontzorging en advisering voor of na een overlijden? Neem dan contact met ons op. 

Afbeelding
Uitreiking VOWA-jaarprijs tijdens NV Purmerend Algemeen 9 mrt., 11:33
Afbeelding
Kickoff Sectortafel Hospitality in de Markthal Algemeen 9 mrt., 10:59
Afbeelding
Wens voor BIZ commercieel vastgoedeigenaren in Purmerendse binnenstad Algemeen 3 mrt., 11:21
Afbeelding
Lucien van Aalzum nieuwe manager Waterlandse Uitdaging Algemeen 2 mrt., 15:13
Afbeelding
Leerzame en gezellige bijeenkomst bij Netwerk Purmerend Algemeen 28 feb., 11:20
Afbeelding
De (e)sports Tech Campus in De Koog wordt 'nieuwe parel' in Purmerend Algemeen 27 feb., 12:51
Afbeelding
Kerstbrodenactie levert € 6.500,- op voor Wij Allemaal, invalidentoilet kan er komen Algemeen 24 feb., 14:33
Afbeelding
't Broodjeshuys sluit na 38 jaar wegens pensioen Sylvia en Cees Fiene Algemeen 23 feb., 15:26
Afbeelding
Nooit meer chillen bij het petit café van Brenda in Purmerend Algemeen 22 feb., 16:00
Afbeelding
Passie voor het vak: Woonstudio Joost Laan Algemeen 22 feb., 16:00
Afbeelding
De bierbrouwerij is terug op de Purmerendse Koemarkt Algemeen 22 feb., 15:43
Afbeelding
Horecagroothandel Schaap heeft de zaakjes Dick voor elkaar Algemeen 22 feb., 10:38
Afbeelding
100% Media & Partner Netwerk blijft zich in de kijker spelen Algemeen 22 feb., 10:27