Ontzorging door de werkgever bij overlijden

Column
Rachel Hayhoe.
Rachel Hayhoe. (Foto: Els Broers)

Is het in uw bedrijf wel eens voorgekomen dat een medewerker (tijdelijk) niet kon werken omdat bijvoorbeeld de partner of het kind van uw medewerker is overleden? Of dat het overlijden van een ouder flinke impact heeft?

Het (plotseling) wegvallen van een dierbare zorgt niet alleen voor veel verdriet bij de nabestaanden, maar ook voor de nodige praktische zaken die moeten worden geregeld. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij de afwikkeling van een nalatenschap? Kans is groot dat het hoofd van uw medewerker in zo’n situatie niet meteen of altijd bij het werk ligt. Wij kunnen uw medewerker in deze periode ontzorgen, en daarmee dus ook u als werkgever. Want als uw medewerker goed op weg wordt geholpen in deze beginperiode en naar wens ook ondersteuning krijgt tijdens de afwikkelingsperiode van een nalatenschap, zou dat misschien kunnen betekenen dat uw medewerker minder snel (tijdelijk) uitvalt. Maar u kunt het ook zien als een uiting van uw persoonlijke betrokkenheid bij het welbevinden van uw medewerker.

Hoe gaat deze ontzorging in zijn werk?

Informatie- en adviesgesprek

U kunt als werkgever uw medewerker doorverwijzen naar ons kantoor voor een informatief gesprek waarin wij samen met uw medewerker bespreken wat ten aanzien van de vererving bij hen van toepassing is. Allereerst bespreken we dan de persoonlijke situatie, zoals hoe het gezin eruit ziet, hoe is het relatieregime (samenwonend, getrouwd) en is er een testament? Vervolgens geven we aan hoe de vererving eruit ziet en welke documenten nodig zijn om te kunnen beginnen met de afwikkeling van de nalatenschap. Ook bespreken we welke afwikkelingsstappen in de betreffende situatie van belang zijn en welke termijnen daarbij horen. Denk aan de termijnen van het afgeven van een verklaring van erfrecht door een notaris en het indienen van de aangifte erfbelasting en inkomstenbelasting. Zo wordt helder wat moet worden gedaan en op welke termijn. Onze ervaring is dat er daardoor rust komt bij uw medewerker. Meestal is een notariële verklaring van erfrecht nodig. Wij informeren dan een notaris naar keuze wat uw medewerker nodig heeft en leveren de benodigde documenten daarvoor aan. 

Uw bijdrage als werkgever

Mogelijk wenst u uw medewerker op weg te helpen na het overlijden van een dierbare door naar ons door te verwijzen. U zou een stap verder kunnen gaan door uw medewerker daarvoor ook een financiële tegemoetkoming te geven, net zoals een aantal Purmerendse bedrijven dit hun personeel al aanbiedt. De kosten voor deze ontzorging bedragen € 550 inclusief btw (tarief 2023). Voor dit vaste bedrag geeft u uw medewerker bij ons:

- een adviesgesprek van ongeveer 1,5 uur over wat er bij de afwikkeling van een nalatenschap komt kijken, welke (fiscale) termijnen gelden en wat de wettelijke of testamentaire regelingen en procedures zijn voor dit gezin.

- een ontzorging van het notaristraject: begeleiding naar de notaris voor de verklaring van erfrecht, het aanleveren van alle stukken en de notaris informeren wat de aanvaardingskeuzes van de erfgenamen zijn.

- een eerste vraagbaakfunctie bij vragen in de periode tot afgifte van de verklaring van erfrecht. Denk aan reactie geven op ontvangen post voor de erfgenamen, maar ook een stappenplan geven indien de nalatenschap beneficiair wordt aanvaard (omdat er schulden worden verwacht). Ook kunnen wij helpen bij het opstellen van brieven aan bijvoorbeeld de rechtbank of schuldeisers indien de nalatenschap negatief is of lijkt te zijn.

Wenst uw medewerker meer advies en begeleiding dan is dat mogelijk en maken wij daar afspraken over met u en/of uw medewerker.

Hulp nodig of vragen?

Wilt u meer weten over onze ontzorging en advisering voor of na een overlijden? Neem dan contact met ons op. 

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00