Vereffening van een nalatenschap

Column
Rachel Hayhoe.
Rachel Hayhoe. (Foto: Els Broers)

Wanneer een persoon overlijdt, kan een erfgenaam de nalatenschap beneficiair aanvaarden. De erfgenaam is dan niet aansprakelijk voor de nalatenschapsschulden met zijn privévermogen. De beneficiaire aanvaarding heeft in beginsel tot gevolg dat de nalatenschap moet worden vereffend.  

Vereffening is een wijze van afwikkeling van een nalatenschap waarvan de afwikkelingsstappen in het Burgerlijk Wetboek omschreven worden en waar de kantonrechter een rol in speelt, met name indien de nalatenschap negatief blijkt te zijn. Vereffening is in de wet opgenomen ter bescherming van de schuldeisers van een overledene. Vergelijk het met een faillissement van een onderneming waarbij er een curator wordt benoemd die goederen moet verkopen en dan met de opbrengst de schuldeisers voldoet volgens een rangregeling. 

De erfgenamen treden na beneficiaire aanvaarding samen op als vereffenaar. Dit wordt ook wel de “lichte vereffening” genoemd, ongeacht of de nalatenschap negatief of positief is. Eindigt de vereffening met een positief saldo, is dat saldo voor de erfgenamen. 

Laat je goed informeren

In de praktijk merken wij soms dat bij een (mogelijk) negatieve nalatenschap erfgenamen zenuwachtig worden als ze een aanmaning krijgen voor een schuld of factuur, terwijl het belangrijkste van de vereffening is dat je eerst alle bezittingen en schulden inventariseert. En dat je pas een schuld kunt voldoen als er voldoende baten zijn. Zijn er niet voldoende baten, dan worden de preferente schuldeisers vóór de concurrente schuldeisers betaald. Betaal je dan een concurrente schuldeiser die jou heeft aangemaand als eerste, dan voer je de vereffening dus niet goed uit en kun je daar alsnog aansprakelijk voor zijn. Laat je dan ook goed informeren over de vereffeningsstappen en besteed de vereffeningswerkzaamheden anders uit aan een professionele vereffenaar. 

De vereffeningsprocedure kan worden voorkomen indien er een executeur is benoemd in een testament die kan verklaren dat de nalatenschap ruimschoots toereikend is. Maar ook indien de wettelijke verdeling van toepassing is en de langstlevende zijn erfdeel in deze “langstlevende regeling” zuiver heeft aanvaard.

In de wet is ook de “zware vereffening” opgenomen. Dit is het geval indien de rechtbank een vereffenaar benoemt. De benoeming van een vereffenaar kan op verzoek van een erfgenaam indien niet alle erfgenamen bekend (er is dan een onbeheerde nalatenschap). Maar ook indien de erfgenamen er samen niet uitkomen of een schuldeiser daarom verzoekt. 

Deze “zware” vereffenaar moet de rechtbank allereerst een boedelbeschrijving toesturen (overzicht van bezittingen en schulden) en daarnaast ook rekening en verantwoording afleggen aan de rechtbank. De rechtbank beslist ook over het loon van de vereffenaar, welk loon wordt betaald uit de nalatenschap. Zijn de erfgenamen niet bekend, dan moet de vereffenaar een erfgenamenonderzoek laten uitvoeren.  

Ik word regelmatig tot vereffenaar benoemd door de rechtbank. Vaak op verzoek van een advocaat of notaris, maar ook erfgenamen benaderen ons kantoor rechtstreeks wanneer ze vastlopen in de afwikkeling van een nalatenschap. En wat de erfgenamen dan niet lukt, krijgt de vereffenaar wel voor elkaar: het afronden van de nalatenschap, waaronder het voldoen van de schuldeisers en het restant van de nalatenschap aan de erfgenamen uitkeren. 

Hulp nodig of vragen? 

Heb je hulp nodig bij de afwikkeling van een nalatenschap, vragen over de stappen bij de lichte vereffening of zoek je een “zware” vereffenaar omdat je er niet uitkomt met je mede erfgenamen? Neem dan contact met ons op.  

Rachel Hayhoe

Hayhoe Familierechtadvies

Gorslaan 47

1441 RG Purmerend

T 0299-473396

www.hayhoefamilierechtadvies.nl

'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15