Column VOWA: Nog meer A7

Column
Thierry van der Weide
Thierry van der Weide (Foto: Els Broers)

Hoewel we bij VOWA natuurlijk zeker ook met andere dossiers bezig zijn, blijf ik – waarschijnlijk voorlopig – deze column nog wel over de A7 schrijven. En dat is natuurlijk niet zonder reden: het is denk ik de belangrijkste gebeurtenis van 2024 voor ons als ondernemers in de regio Waterland. 

Mijn vorige column was van rond begin december en inmiddels zijn we dus twee maanden verder. Rijkswaterstaat heeft een geschikte aannemer gevonden voor het uitvoeren van het werk. Een consortium met onder meer Dura Vermeer als aannemer gaat met de brug aan de slag. In januari hebben we met elkaar gesproken en hebben we als ondernemers benadrukt hoe belangrijk het voor ons allemaal – in heel Noord-Holland – is dat het werk zo snel mogelijk afgerond is. Gelukkig hebben we gemerkt dat zij zich hier heel nadrukkelijk bewust van zijn. 

En wat moet je als ondernemer weten? Vooral dat je met je leveranciers en je personeel in gesprek moet om te bespreken of aanpassingen nodig zijn. Reken op veel extra reistijd voor iedereen die over de A7 moet tussen 1 april en 1 september, waarschijnlijk gedurende de hele dag. Alleen ’s nachts is de A7 rustiger. Het kan dus een optie zijn om delen van je werk, bijvoorbeeld het laden en lossen, naar de nacht te verplaatsen. 

Binnenkort start de actieve communicatie over alle maatregelen die door Rijkswaterstaat en alle andere wegbeheerders genomen zullen worden. Om ervoor te zorgen dat we bereikbaar blijven voor onder meer ambulances en brandweer krijgen we te maken met heel veel tijdelijke maatregelen. Zorg er daarom voor dat je weet hoe deze maatregelen voor jou, je personeel, je werk en je partners effect hebben. Op 27 februari kun je ’s avonds in Sporthal De Beuk in Purmerend terecht met al je vragen. Daarnaast werken Rijkswaterstaat en de gemeente aan aanvullende mogelijkheden om de ondernemers te woord te kunnen staan; tijdens het schrijven van dit stukje is nog niet precies bekend hoe dit eruit gaat zien; zie hiervoor andere communicatie zoals de website van Rijkswaterstaat of de gemeente Purmerend.  

Tenslotte nog een paar tips:
- Omdat we te maken krijgen met grote verkeersdrukte is reizen per trein of fiets vele malen beter dan met de auto. Ga daarom met je personeel in gesprek en bekijk of de trein en de fiets een goed alternatief zijn om van gebruik te maken. Misschien is een elektrische fiets een goed middel om je in de regio te verplaatsen. Het is zeker dat je hiermee in de periode van de werkzaamheden een stuk sneller bent dan met de auto.
- Bekijk of je leveringen ’s nachts mogelijk zijn in plaats van overdag. Daarmee kun je het risico van niet of te laat geleverd krijgen flink verkleinen.
- Probeer, als dat mogelijk is, je werkzaamheden zo te plannen dat je zo min mogelijk over de A7 hoeft. Ik hoorde laatst het voorbeeld van een aannemer die pas na 1 september weer in Amsterdam aan de slag gaat om het verkeer te vermijden.
- Laten we met elkaar geduld opbrengen en elkaar een beetje de ruimte geven, zodat we deze zware tijd met zo min mogelijk kleerscheuren doorkomen.  

Je kunt erop rekenen dat VOWA, samen met collega-verenigingen in Noord-Holland, heel actief meekijkt en meedenkt om de overlast tot een minimum te beperken. We hebben zeer regelmatig contact met Rijkswaterstaat en de gemeenten en bespreken wat goed gaat en wat beter moet. Hou de sociale media in de gaten voor actualiteiten.

En we zijn uiteraard bereikbaar als je ons nodig hebt. Contact met VOWA is zeer eenvoudig: mail naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn. 

Thierry van der Weide, voorzitter VOWA.

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28