In memoriam: Yvonne Breuk (1953-2023)

Nieuws
Typisch Yvonne, tussen de bloemen..
Typisch Yvonne, tussen de bloemen.. (Foto: aangeleverd)

Op 23 december overleed op 70-jarige leeftijd Yvonne Breuk. Bij velen was zij bekend van haar bijzondere bloemenwinkel Peperbloem, maar ook heeft ze in Purmerend naam gemaakt vanwege onder andere haar inzet in verschillende besturen, en door haar liefde voor het theater

Na een aantal jaren in Amsterdam gewoond te hebben verhuisde het gezin eind jaren ’50 naar Purmerend. Yvonne groeide op in de nieuwe wijk in de Zuiderpolder. Geen toeval natuurlijk: in de Bloemenbuurt. Bij een van de Poortersfeesten was zij zelfs bloemenmeisje op de praalwagen. Na de middelbare school ging ze studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en startte meteen ook een peuteropvang: “Het Boemeltje in de Kerkstraat. (Nu gevestigd in de Jan van Egmondstraat). Na de opleiding pedagogie maakte ze carrière in de zorg en welzijn en schreef handzame boeken over opvoedvoorlichting. Als eerste vrouwelijke directeur van het Humanistisch Verbond werden er onder haar leiding meer leden bijgeschreven dan uitgeschreven. Gedurende vijf jaar zette Yvonne het Humanistisch Verbond zowel nationaal als internationaal beter op de kaart.

Peperbloem

Op haar vijftigste besloot Yvonne een andere richting op te gaan. Bloemen en styling was een logische keus. Ze startte “Peperbloem”: een duurzame biologische bloemenspeciaalzaak in de Peperstraat. In de winkel kreeg iedereen persoonlijke aandacht. Een van de klanten: ”Altijd vrolijk, optimistisch en geïnteresseerd. Als ik weer eens een mooi bloemetje bij haar ging kopen nam ze altijd alle tijd om een heel mooi, persoonlijk boeket samen te stellen. Ondertussen vroeg ze me dan hoe het ging en waar ik mee bezig was. Altijd die liefde voor het theater naast haar werk. Ze was een enorme vakvrouw die alles met heel veel aandacht, zorg en liefde deed. Maar bovenal haar grote hart, dat klopte voor alles en iedereen om haar heen, wat ’n bijzonder lief persoon was zij.”

Theater en De Verbeelding

Yvonne Breuk deed veel in en voor Purmerend. Vijfentwintig jaar speelde ze in de theatergroep AI Purmerend en kruiste heel Nederland door. Ze zette zich in voor de Purmerendse Centrum Ondernemers onder het motto - door samen te werken en niet te concurreren maak je een bloeiende binnenstad. Yvonne was onvermoeibaar, bezat grenzeloze energie en nam zitting in verschillende besturen o.a. van Theater de Verbeelding. Naast bloemen nam theater een bijzondere plaats bij haar in.

Hobrede

Samen met haar man verhuisde Yvonne van Amsterdam naar Hobrede om o.a. meer voor haar vader te kunnen zorgen. Na het sluiten van de Peperbloem is ze verdergegaan met Peperbloem Online. In Hobrede zette Yvonne Breuk zich tomeloos in voor het dorp. Ze regelde o.a. met vrijwilligers dat tuintjes van ouderen werden opgeknapt, organiseerde de intocht van Sint Nicolaas en zorgde dat de vrijwilligers van het Dorpshuis een presentje kregen aan het eind van het jaar voor hun inzet. Yvonne gaat erg gemist worden.

Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50