OVNH: Dit zijn de Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2023

Zakelijk
Alle winnaars van de OVNH-verkiezing van 2023 op een rij.
Alle winnaars van de OVNH-verkiezing van 2023 op een rij. (Foto: OVNH)

NOORD-HOLLAND - Onder luid gejuich werden op woensdagavond 17 mei 2023 Klomp B.V., Marie-Stella-Maris en Karma Kebab door een deskundige jury verkozen tot dé Beste Ondernemingen van Noord-Holland van 2023. Loveli ging er met de Publieksprijs vandoor.

De finale-avond van de 16e Ondernemingsverkiezing Noord-Holland (OVNH) in de Haarlemse Phil was er weer één voor in de boeken. De afgelopen maanden konden bedrijven die op hun eigen unieke manier hun steentje bijdragen aan de economie, maar bijvoorbeeld ook een duurzamere wereld, genomineerd worden. De top 10 per categorie (MKB, Grootbedrijf en De Belofte - prijs voor startende ondernemingen) werd in maart bekendgemaakt. Op woensdagavond 17 mei gooide de top 3 per categorie tijdens de finale-avond nog één keer alles in de strijd met een laatste pitch voor de jury, waarna de uitslag bekend werd gemaakt. 

Klomp B.V. (Grootbedrijf), Marie-Stella-Maris (MKB) en Karma Kebab (De Belofte) zijn volgens de jury terechte winnaars. In de jury zaten naast gedeputeerde van de provincie Ilse Zaal ook vertegenwoordigers van verkiezingspartners RSM, Randstad, ABN-AMRO en Nationale Nederlanden en Labré Advocaten. 

Noord-Hollandse ondernemers podium geven

De ‘grande finale’ van de OVNH trok wederom veel publiek. De verkiezing heeft als doel lokale ondernemingen die op hun eigen manier inspirerend bezig zijn, het podium te bieden dat ze verdienen. Zaal zei daarover: “Het is superbelangrijk om ondernemingen op deze manier in het zonnetje te zetten. Omdat ze zoveel betekenen voor de provincie. Zo leveren ze werkgelegenheid, zorgen ze voor economische groei en dragen ze bij aan belangrijke maatschappelijke doelen zoals woningbouw of de energietransitie.”

Alle winnaars OVNH 2023

We zetten alle winnaars nog even op een rij:

Categorie MKB: Marie-Stella-Maris

Marie-Stella-Maris streeft ernaar dat iedereen ter wereld toegang heeft tot schoon (drink)water. Met hun aanbod in natuurlijk mineraalwater, natuurlijke lichaamsverzorging en luxe huisparfums draagt de Amsterdamse onderneming bij aan dit doel. Bij elke aankoop doneert Marie-Stella-Maris een vast percentage aan duurzame schoonwaterprojecten. Sinds 2011 heeft de organisatie samen met klanten en partners al meer dan 2,1 miljoen euro kunnen bijdragen, waarmee meer dan 100.000 mensen zijn voorzien van schoon water. ‘Inmiddels zijn we zelfs al in België en Duitsland de markt aan het betreden!’ aldus de dolblije winnaars.  

“Marie-Stella-Maris is een social enterprise met een fantastisch doel”, aldus de jury in het juryrapport. “Namelijk toegang tot schoon (drink)water voor iedereen, wereldwijd. Marie-Stella-Maris doneert daarom structureel een deel van haar omzet - en dus niet van haar winst! - aan schoondrinkwaterprojecten. Die projecten worden lokaal uitgevoerd door een aan Marie-Stella-Maris gelieerde stichting. Op deze manier is intussen al meer dan 2,1 miljoen euro bijeengebracht, waardoor meer dan 100.000 mensen zijn voorzien van toegang tot schoon drinkwater. De omzet van Marie-Stella-Maris wordt gerealiseerd door de verkoop van luxe producten: clean & green producten voor de considerate enjoyer. Het aanbod varieert van mineraalwater tot huisparfums en cosmetica. Bij de ontwikkeling van deze producten staat het thema duurzaamheid altijd voorop: zo min mogelijk schadelijke en vervuilende ingrediënten; zo min mogelijk - plastic - verpakkingen; en het gebruik van refill-verpakkingen. Dat Marie-Stella-Maris hierbij over alles heeft nagedacht blijkt onder meer uit de keuze voor zo dun mogelijk glas, het gebruik van tubes met een zo klein mogelijke lijmnaad en sluiting en het aanbod van geconcentreerd doucheschuim, dat door de consument zelf thuis kan worden aangelengd met water. De jury vindt Marie-Stella-Maris een prachtig bedrijf met een nog mooiere missie, waarbij over alle details goed is nagedacht.”

ovnh 2023 ondernemingsverkiezing noord holland marie stella maris

Categorie Grootbedrijf: Klomp B.V.

Als familiebedrijf startte het Amsterdamse Klomp B.V. in 1961 als een solide onderneming in de gebouwgebonden techniek. Sindsdien heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een innovatieve samenwerkingspartner op het gebied van installatietechniek, daktechniek en energietechniek - maar blijft het tegelijkertijd sieren met bescheidenheid.

De OVNH-jury over Klomp B.V.: “Doordacht duurzaam is met recht de lijfspreuk van Klomp. Of het nu gaat om de inzet van artificial intelligence, het werken met drones, de mede-oprichting van de Vakschool Technische Installaties of de zij-instroom van statushouders: bij dit Amsterdamse bedrijf zit innovatie, samenwerking en duurzaamheid al sinds 1961 in de genen. Klomp heeft deze drie aspecten in alle facetten van zijn bedrijfsvoering doorgevoerd met als resultaat een prachtige rendabele onderneming waar mensen met plezier werken.”

ovnh 2023 ondernemingsverkiezing noord holland klomp

Categorie De Belofte: Karma Kebab

Karma Kebab staat voor lokaal geproduceerde, duurzame kebab op basis van knolselderij. Gestart op Lowlands is de van oorsprong Amsterdamse organisatie inmiddels druk bezig de rest van Nederland te veroveren en naar eigen zeggen ‘de wereld met zijn allen een beetje beter te eten’ door ‘rammend hard verder te groeien’.  

De jury was snel overtuigd van de kracht van het bedrijf uit de hoofdstad. “Karma Kebab zorgt ervoor dat er op festivals en evenementen dier- en milieuvriendelijk gegeten kan worden. De beleving van voedsel staat voorop. Hun product is duurzaam, innovatief én goed voor de innerlijke mens. Deze ondernemers weten waar ze naartoe willen, ze stralen ambitie uit en blijven daarbij zichzelf. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en vormen een hecht team. Mooi om te zien dat ze ondanks de tegenslag van corona nu weer zo succesvol zijn - en die populariteit alleen maar lijkt te groeien! Ze wonnen al eerder prijzen zoals voor het Beste Vegan Product en de Horeca Innovation Award.”

ovnh 2023 ondernemingsverkiezing noord holland karma kebab

Publieksprijs: Loveli

Met het overgrote deel van de stemmen (ruim 25.000 in totaal) wist het Haarlemse Loveli, webshop met cosmetische producten met alleen maar natuurlijke ingrediënten, de Publieksprijs te bemachtigen. Oprichtster Linda Bot begon zeven jaar geleden met het uitbrengen van deodorant zonder aluminium. Een gat in de markt, dat smaakte naar meer. ‘Het doel is nu ieder badkamerkastje troepvrij te krijgen!’ aldus de immens gelukkige winnaars op de finaleavond. 

loveli ovnh 2023 ondernemingsverkiezing noord holland

Meer weten?

Voor meer over de verkiezing: zie OVNH.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15