Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen

Zakelijk
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd. (Foto: Han Giskes)

Joh. de Vries opende in 1934 zijn eerste benzinepomp aan de Gouw in de binnenstad van Purmerend. Nu, 90 jaar later, is het de derde generatie, Caroline en Saskia Wals, die het levenswerk van de Vries min of meer voortzetten. Komend weekend opent aan de Verzetslaan 2A het hypermoderne Avia XPress tankstation in combinatie met 4 zogeheten Washking wasboxen. Eind maart volgt dan nog de opening van Carex autoservice, dat ook deel uitmaakt van het project van de familie Wals. Tot die tijd is Carex gevestigd aan het Tramplein.

Zaterdag 2 en zondag 3 maart kwartje korting op adviesprijs van een liter brandstof en korting op waspas

Met het voltooien van deze drie bedrijven, die onder de paraplu van Beheermaatschappij Joh de Vries vallen, zorgen de kleindochters ervoor dat de van oudsher bekende ondernemers- en automotivenaam Joh. de Vries een vaste waarde blijft in Purmerend. Joh de Vries werd en wordt door sommigen nog altijd in een adem genoemd met bijvoorbeeld Zeilemaker, Jonk (Zuidoostbeemster) en Zijp.

Vooral voor de oudere Purmerenders en inwoners van Waterland is het een bekende naam. Na de start destijds aan de Gouw opende het bedrijf op hewt Tramplein en later aan de Burg. D. Kooimanweg en Volendam onder leiding van Piet Wals (de 11 jaar geleden overleden vader van Saskia en Caroline) en Richard van Alphen (partner van Saskia) een auto-imperium op met bekende merken als Volkswagen en Audi. Voor de vestiging kon iedere automobilist terecht voor brandstof. Het was vele decennia een vertrouwd beeld. Totdat het pand aan de Kooimanweg vanwege herinrichting van het gebied ten prooi viel aan de sloophamer.

Locatie Verzetslaan

Achter de schermen bleven de zussen Wals, met op de achtergrond moeder Gré Wals-de Vries en Richard van Alphen, bezig met het smeden van plannen. Met medewerking van de gemeente Purmerend kreeg de familie de locatie aan de Verzetslaan aangeboden. Door de grote inzet van Kees Beentjes en Ruud van der Kruijf is dit gebouw gerealiseerd. “Het is een enorm project. Als je alleen al bedenkt dat onder de grond een tank met 100.000 liter brandstof ligt, weet je denk ik genoeg. Maar we hebben vanaf het begin gezegd: we zetten de schouders eronder en gaan ervoor”, vertelt Saskia Wals, mede-eigenaar van Beheermaatschappij Joh. de Vries. Caroline: “We zijn thuis opgevoed met brandstof. Nu kunnen we zeggen dat de brandstof weer door onze aderen vloeit.”

Alles van hout

Aannemersbedrijf Gebr. Winkelaar heeft een cruciale rol gespeeld bij de totstandkoming van het bouwwerk aan de Verzetslaan. Alles is van hout en middels een ingenieuze constructie aan elkaar bevestigd met in planken opgebouwde houten balken van 32,5 meter. Caroline: “Het hele proces van het opbouwen van deze balken hebben we mogen zien bij de fabriek Heko Spanten in Ede. Dat was een bijzondere ervaring.” Saskia, inhakend: “Andere bijzondere aspecten zijn dat het pand volledig energieneutraal gebouwd is. Het heeft vloerverwarming, een warmtepomp en op het dak liggen 88 nagenoeg onzichtbare zonnepanelen.”

Tekst loopt verder onder de foto


Saskia (links) en Caroline testen het pinapparaat en de brandstofslangen. (Foto: Han Giskes)

In de onmiddellijke nabijheid van fastfoodketens McDonalds en KFC kunnen bezoekers vanaf zaterdag 2 maart bij Avia XPress brandstof tanken uit 16 slangen en kiezen uit Euro, Diesel, HVO en Super 98. Daarnaast biedt het project alle gelegenheid om zelf je auto te wassen in 4 zogeheten Washking boxen. Alles is contactloos geregeld. Het spreekwoord ‘een kind kan de was doen’ is hier zeker van toepassing. Zoals gezegd opent eind maart Carex de deuren op de nieuwe locatie. 

Grootse opening

Klanten wacht op zaterdag 2 en zondag 3 maart een groots openingsfeest. Op beide dagen kunnen ze van 10.00 tot 16.00 uur tanken met 25 cent korting op de adviesprijs van de brandstofsoorten. Ter introductie van de 4 Washking wasboxen krijgt iedereen op 2 en 3 maart tot wel 12,50 euro gratis wastegoed bij aanschaf van een waspas; concreet betekent dat dat je bij aanschaf van een pas van 10 euro tot 15 euro tegoed krijgt en bij het kopen van een waspas van 20 euro krijg je een tegoed tot 32,50 euro. 

Het zal dringen worden aanstaande zaterdag en zondag, want een kwartje korting op de adviesprijs per liter benzine voelt al snel goed in je portemonnee. Saskia tot slot: “We zijn op beide dagen zelf aanwezig om eventuele grote drukte in goede banen te leiden. Voor de wachtende klanten wordt koffie geserveerd.”

De voltooiing van het project aan de Verzetslaan heeft nu prioriteit, maar daarna wordt de aandacht voor een groot deel gevestigd op de volgende uitdaging, namelijk de omvorming van de huidige vestiging van Carex en de boven- en naast liggende kantoren aan het Tramplein tot 15 appartementen. Alle vergunningen hiervoor zijn inmiddels verleend.

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28