“Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?”

Partnerbijdrage
Marcel ten Brinke
Marcel ten Brinke (Foto: aangeleverd)

Om maar meteen antwoord te geven op deze veel gestelde vraag: “Nee, dat kan ik niet”. Als IT-notaris ben ik zeker geen IT-er of computerspecialist. Wel behoor ik tot een select gezelschap van (kandidaat)notarissen in Nederland die een extra opleidingen hebben gevolgd in het IT-recht en IE-recht (auteursrecht). Daardoor spreek en versta ik ook iets beter de taal die daarbij hoort. 

Dat lijkt in eerste instantie een hele vreemde tak van sport voor een notaris die toch vooral afspraken aan het papier wil toevertrouwen, maar eigenlijk ligt het daar heel erg dicht tegen aan. Stel bijvoorbeeld dat je kleding ontwerpt en verkoopt. Dan wil je natuurlijk niet dat je ineens kleding in een winkel ziet hangen die wel heel lijkt op de collectie die jij over een paar maanden op de markt brengt. Maar ja, hoe toon je aan dat jij al eerder dat idee en ontwerp had en dus dat je al een ouder auteursrecht had?  

Dat kun je dan aantonen doordat je, in digitale vorm, je collectie in depot hebt gegeven bij mij als IT-notaris. Daarmee staat in elk geval vast dat op de datum dat de depotakte ondertekend is, jouw collectie al bestond.  Maar dit kan ook met andere ideeën, muziekstukken en teksten. Als we dan toch bezig zijn met het in depot nemen, kan er ook meteen gekeken worden naar het nalaten van de rechten daarop. En moet je die auteursrechten wel bij jezelf houden of is het toch verstandig om dat in een b.v. of een stichting te stoppen? 

Daarnaast heeft vrijwel iedere onderneming te maken met bedrijfsspecifieke software. Dat kan een toepassing in Word zijn, maar ook software die een machine moet aansturen. Als de leverancier van die specifieke software failliet gaat, kan ook jouw onderneming tot stilstand komen. De curator kan namelijk de licentie, waarvoor je al jaren hebt betaald, intrekken waardoor je de software niet meer mag gebruiken. Om die schade zoveel mogelijk te beperken, kun je ook voor kiezen voor een softwareleverancier in die de broncode van die software in depot heeft gegeven bij je IT-notaris. In dat geval kan je, met behulp van die broncode, nog wel bij je gegevens of kan je machine nog doordraaien. Je moet dan natuurlijk wel op zoek naar een nieuwe softwareleverancier zodat je ook in de toekomst door kunt blijven draaien. Maar je kunt wel door. Op de website van mijn kantoor (https://www.notaristenbrinke.nl/over-ons-kantoor/onze-diensten/it-notaris) kun je overigens in een filmpje zien hoe dat werkt. 

Als notaris kan ik dan goed naar de belangen van alle betrokkenen, blijf ik waken voor mijn onpartijdigheid en bewaar ik de gemaakte afspraken en in depot gegeven stukken in mijn kluis. En dat zijn al kerntaken waar ik als notaris elke dag mee te maken heb. Zo gek is het dus niet om IT-notaris te zijn. 

Wil je meer advies of informatie? Neem dan contact op met hét IT-notariskantoor van Krommenie (en ook wel van daarbuiten)! 

Marcel ten Brinke

075-6474040 - info@notaristenbrinke.nl

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28