Laagdrempelig online platform voor Purmerendse retail

Algemeen
Richard Gort
Richard Gort (Foto: RodiMedia/NV)

Uit onderzoek blijkt dat 63% van de consumenten zich online oriënteert voor een aankoop. Daarna gaan zij of naar de betreffende winkel, dan wel bestellen ze het artikel online. “Als winkel wil je al graag in dat oriëntatieproces zitten,” geeft Richard Gort, voorzitter van PCO en eigenaar van Outfit Purmerend aan. “Je webshop is feitelijk je etalage, dus online aanwezig zijn is heel belangrijk.” Reden voor PCO om op de website Purmerend Winkelstad een online warenhuis in te richten waar lokale winkeliers, in de binnenstad dan wel in de wijkwinkelcentra, hun producten kunnen laten zien en verkopen. Met name als extra stimulans om de consument in eigen stad te houden, online of nog beter: fysiek.

Richard is zelf met Outfit het beste voorbeeld. “Ik ben nu vier jaar online bezig, en je gaat steeds een stapje verder in het zo efficiënt mogelijk automatiseren. Mijn omzet online is hoger dan in de winkel. En alleen vandaag al heb ik vier klanten binnen gehad die via de webshop kwamen. Ze hebben iets online gezien en komen gericht hier voor dat product. De bestellingen die online binnen komen verwerken we gewoon hier in de winkel, dat gaat tussen andere bedrijven door. Je bent de hele dag lekker bezig, ook als er geen klanten zijn, dat werkt perfect.” 

De webshop is een online warenhuis van Purmerendse winkeliers

Purmerend Winkelstad

Al een paar jaar werkt PCO/BOF hard aan de website Purmerend Winkelstad. “Drieënhalf jaar geleden kon je Winkelen Purmerend intikken op google en dan kwam je uit bij de vuilstort”, legt Richard uit. “Dat is niet de bedoeling natuurlijk. Daarnaast waren we met PCO/BOF veel bezig met evenementen. Voor elk evenement maakten we een andere website. We bedachten dat het veel efficiënter zou zijn om één paraplu te hebben waar niet alleen alle evenementen onder te vinden zijn, maar ook een stukje geschiedenis van Purmerend, uitgaan, cultuur, winkelen en horeca. Zodat mensen die zich oriënteren op Purmerend op één website zien wat er allemaal speelt en te doen is. De volgende stap was een etalage bouwen. Winkels die hun producten laten zien, en zo mensen naar de stad trekken. Daar waren we mee bezig toen corona uitbrak en alles dicht ging.”

Als de consument al online bestelt, zorg dat hij dit lokaal doet, en niet uitwijkt naar elders

Consument lokaal houden

Maar juist tijdens de coronacrisis bleek hoe belangrijk het is om online aanwezig te zijn. “Dat is voor veel ondernemers lastig. Het is ook vaak koudwatervrees, men ziet het als een bedreiging terwijl het juist een mooie aanvulling is. Dus wilden we, net als Groningen, een nline warenhuis bouwen waar alle winkels laagdrempelig hun producten kunnen laten zien. Zodat mensen eerst hierop kijken of ze in hun eigen ‘achtertuin’ kunnen vinden wat ze zoeken, en daarvoor niet naar elders gaan. Het doel is een etalage voor de consument. Als hij ziet wat hij wil hebben en tijd heeft, dan gaat hij de stad in, langs die winkel waar hij het product heeft gezien en drinkt daarna nog even gezellig een bakkie koffie ergens. Zo draag je bij aan een levendige stad. En als hij wel bestelt; zorg dan dat hij lokaal bestelt en niet uitwijkt naar de bol.coms en elders.”

Assistentie bij online zetten

Hoe meer winkels en producten op de site staan, hoe effectiever het wordt. Een groot aanbod is belangrijk en maakt de webshop aantrekkelijker. “Er zijn 90 winkels in Purmerend actief in online verkoop”, licht Richard toe. “Daar zitten 50 zelfstandig ondernemers bij. Omdat zij al zover geautomatiseerd zijn starten we met hen, dat is laaghangend fruit. Vervolgens richten we ons op de winkels die redelijk geautomatiseerd zijn, hun kassa- en voorraadsysteem op orde hebben maar de online verkopen nog handmatig verwerken. Tot slot de bedrijven die nog geen webshop hebben maar bijvoorbeeld wel actief zijn op Instagram of Facebook. Wij assisteren ze bij het online zetten. En het hoeft niet allemaal tegelijk. Je kunt ook rustig beginnen met een paar artikelen en kijken wat het doet. Daar zullen velen nog versteld van staan.

Tekst loopt door onder afbeelding

Duidelijke rubrieken. (Foto; aangeleverd)

Meedoen kost niets

En belangrijk: Meedoen kost niets! Richard: “Je mag er zoveel producten op zetten als je wil. Alleen wanneer je iets online verkoopt betaal je 6 procent fee, dat is gelijk aan de creditcard en bestemd voor de afwikkelingskosten. In die zin is deze webshop uniek: er zit geen partij tussen die afroomt. En verder bieden wij alle hulp. Binnen twee dagen kun je op de Purmerendse webshop staan. We hebben een fotostudio in de stad maar je kunt ook foto’s van de leveranciers gebruiken. En je kunt zelf je producten uploaden, je bepaalt zelf wat er wel en niet op staat.”

Geïnteresseerd?

Voor meer informatie: Richard Gort

06-51476161

Voorbeeld van een online winkel op Purmerend Winkelstad. (Foto: aangeleverd)



Afbeelding
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00