Familieleed voorkomen én belasting besparen door inschakeling van de erfeniscoach

Algemeen
Rachel Hayhoe
Rachel Hayhoe (Foto: Els Broers)

In mijn praktijk als familierechtadviseur/erfeniscoach begeleid ik veel afwikkelingen van erfenissen. Met nabestaanden, erfgenamen maar ook andere betrokkenen. Door het overlijden van iemand staan de emoties van de betrokkenen vaak op scherp. En als de verdeling van de nalatenschap anders blijkt te zijn dan verwacht kan dit leiden tot een onderling conflict. Als erfeniscoach sta ik een familie bij om de afwikkeling van de nalatenschap in goede banen te leiden. Met ruimte voor de emoties die er zijn, maar ook door dezelfde informatie aan alle betrokkenen te geven, mogelijkheden/oplossingen voor te stellen en de praktische zaken te regelen.  

Samenwoners en het erfrecht 

Het merendeel van de stellen in Nederland gaat er vanuit dat de wet de verdeling van hun erfenis goed regelt. Dat dit anders uitpakt kan Esther helaas beamen. Haar partner Joris, met wie zij samenwoonde in hun koopwoning, overleed plotseling door een auto ongeluk. Nu is zij in een strijd verwikkeld met de ouders en broer van Joris, zijn erfgenamen, over de woning. Want volgens de wet is Esther als samenwoner geen erfgenaam van Joris. Esther en Joris dachten dat ze via een levensverzekering geregeld hadden dat de woning vrij van hypotheek zou zijn als één van hen beiden zou overlijden, zodat de ander in de woning kon blijven wonen. Maar zij hadden dus ook de eigendomsoverdracht moeten regelen. Het opstellen van een samenlevingsovereenkomst, eventueel samen met een testament had Esther de emotionele stress en het (mogelijke) verlies van haar huis kunnen voorkomen.  

Gehuwden en het erfrecht 

Ook bij gehuwden/geregistreerd partners kan de vererving anders zijn dan u denkt. Het wettelijk erfrecht zorgt er in de basis voor dat de langstlevende “goed verzorgd” achterblijft omdat hij/zij alle bezittingen erft en de kinderen een niet opeisbare vordering krijgen. Maar u moet als langstlevende mogelijk wel - afhankelijk van de waarde van uw bezittingen - meteen erfbelasting over de vorderingen van de kinderen betalen. In een testament kunt u de verdeling anders maken waardoor erfbelasting kan worden bespaard en de erfbelasting mogelijk kan worden uitgesteld tot de langstlevende overlijdt.  

Samengesteld gezin 

En wat als sprake is van een samengesteld gezin? Paul, weduwnaar, gaat samenwonen in zijn huis met de gescheiden Patricia. Beiden hebben volwassen kinderen uit hun eerdere relatie. Patricia wil haar spaargeld gebruiken om de hypotheek van Paul af te lossen, zodat zij minder maandlasten hebben. Regelen zij niets, zijn hun eigen kinderen hun erfgenamen. En staat Patricia op straat als Paul overlijdt. En waar haalt Paul het geld vandaan om de kinderen van Patricia terug te betalen als zij overlijdt? 

Voorkomen is beter dan genezen 

In mijn praktijk nemen mensen gelukkig ook contact met mij op voordat een overlijden heeft plaatsgevonden en het erfrecht in werking treedt. Bijvoorbeeld voor ze gaan samenwonen, trouwen of scheiden, als ze willen weten of een “tweetrapstestament” of “opvullegaat” iets voor ze kan zijn, of ze een kind kunnen onterven, als ze geen contact meer hebben met een kind of als sprake is van een eerder overleden partner en/of een stiefgezinsituatie. Zodat ik hen kan informeren en adviseren bij de te treffen regelingen die passen bij hun persoonlijke wensen en vermogen. Zodat ik niet hoef op te treden als erfeniscoach na hun overlijden. En als dat toch nodig is omdat er flinke emoties en teleurstellingen worden verwacht, kan ik tot executeur worden benoemd in de testamenten van mijn cliënten. 

Vragen? Neem contact op 

Ik kan me voorstellen dat jij ook vragen hebt over je toekomstige erfenis, of over een erfenis die al opengevallen is. Vragen die misschien zelfs regelmatig opkomen maar die je terzijde legt omdat je het lastig vindt om over de dood na te denken.  

Misschien is dan nu het moment om contact met mij op te nemen om jouw situatie en wensen te bespreken en te ervaren of en wat ik voor jou in dit proces kan betekenen.  

Rachel Hayhoe 

Hayhoe Familierechtadvies 

Gorslaan 47 

1441 RG Purmerend 

tel. 0299 - 47 33 96  

www.hayhoefamilierechtadvies.nl

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00