Ondertussen bij de VOWA

Column
Thierry van der Weide: "Stilstand is achteruitgang, maar om vooruitgang te bereiken moeten we de verstandige keuzes blijven maken."
Thierry van der Weide: "Stilstand is achteruitgang, maar om vooruitgang te bereiken moeten we de verstandige keuzes blijven maken." (Foto: Els Broers)

Mijn voorganger Piet Hein Debets schreef op deze plek regelmatig over de problemen met de provinciale weg tussen Hoorn en Amsterdam (de N247) en dan met name de gebrekkige doorstroming op deze weg. We hebben het mede aan hem te danken dat dit dossier bij de Provincie Noord-Holland hoog op de stapel is beland om investeringen in te gaan doen. In een bijzonder samenwerking met de dorpsraad van Broek in Waterland heeft hij voortdurend gepleit voor verbeteringen van deze drukke verkeersader.

Op dit moment zijn we in de fase dat ingenieursbureau Arcadis door de provincie is aangesteld om verschillende opties te onderzoeken. Dat zijn ruwweg twee opties, namelijk een ondertunneling met en een ondertunneling zonder busbaan. Twee rijstroken of twee keer twee rijstroken. U begrijpt dat VOWA pleit voor twee keer twee rijstroken en dat de bus best samen met ander vervoer op die banen kan rijden. We doen ons uiterste best voor alle ondernemingen in de regio Waterland het maximaal haalbare uit het vuur te slepen. Gelukkig mag ik nog op Piet Hein rekenen voor hulp en ondersteuning, want niemand kent dit dossier zo goed als hij!

Regionale Ontwikkelingsmaatschappij

Onlangs viel een andere vraag op het VOWA-bord: de oprichting van een zogenaamde Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (onder beleidsmakers ROM genoemd). Een ROM is een provinciaal instrument waar het Ministerie van Economische Zaken en de gemeenten in participeren. Iedere provincie heeft inmiddels een ROM behalve – u raadt het al – Noord-Holland. Er is een NOM, Oost-NV, een BOM, een LIOF en ga zo maar door. Via deze ROM’s investeert het Rijk middelen in de ontwikkeling van de provincie. Vaak voor innovatie, samenwerking met het onderwijs of andere kennisinstellingen en andere terreinen waar de partijen best een (financieel) duwtje kunnen gebruiken.

De gemeenteraden moeten instemmen met de participatie in een ROM, want een gemeente moet er aandelen in kopen. Deze verdienen zich in 25 jaar terug, maar het blijft voor sommige gemeenten een moeilijke beslissing. Daarom overweegt VOWA de gemeenteraden in de regio een enthousiasmerende brief te sturen om hen toe te lichten waarom we een ROM heel goed kunnen gebruiken.

Werklocaties

Een laatste ontwikkeling die ik graag deel, gaat over de werklocaties in onze regio. Enkele actuele ontwikkelingen dienen zich aan op het moment, zoals bedrijventerrein de Purmer (het deel naast Baanstee dat bij Edam-Volendam hoort) en het Waterlandkwartier (Stationsgebied in Purmerend). Stilstand is achteruitgang, maar om vooruitgang te bereiken moeten we de verstandige keuzes blijven maken. In nauwe onderlinge samenwerking met de ondernemersverenigingen die bij VOWA aangesloten zijn, bepalen we onze positie en bespreken we de te zetten stappen. Als er nieuws te melden is, komen we in de lucht.

We doen ons uiterste best voor alle ondernemingen in de regio Waterland het maximaal haalbare uit het vuur te slepen

VOWA op LinkedIn

Dat brengt mij bij een laatste nieuwtje: LinkedIn. VOWA gaat actuele informatie, ontwikkelingen, ondernemerskansen, en vele andere relevante zaken op regelmatige basis via LinkedIn publiceren. We nodigen je van harte uit om je aan te sluiten bij het netwerk van VOWA!

Samen sterker

Ik sluit af met de gebruikelijke woorden: we zijn en staan sterker als we met meer zijn. Daarom roep ik je op: word en blijf lid van je lokale ondernemersvereniging! Laat je geluid horen bij je vereniging. Wil je je geluid rechtstreeks bij VOWA kwijt, mail dan naar info@vowa.nl of een berichtje via LinkedIn.

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00