Tol Coating: aan ambitie geen gebrek

Ondernemen
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5 was ik tevreden.” (Foto: Els Broers)

Rijdend over de bedrijventerreinen zie je soms van die bedrijven waarvan je denkt: wat zou er achter die deuren gebeuren? Die vraag doemt ook op wanneer je vanaf de N244 de Baanstee opdraait en het imposante logo van Tol Coating ziet. Het logo springt eruit en blijkt een prima visitekaartje. Mooi vormgegeven, frisse kleuren en aan duidelijkheid is er niets te wensen over.  

Het DNA van Tol Coating is in het verleden voornamelijk bepaald door ‘Ome Piet Roest’.  Bij hem was metaalconservering iets waarvoor je hem midden in de nacht kon wakker maken. Ome Piet werkte vooral aan grote metaalconstructies en balkstaal. De jongens Daan en Jay-Richi kwamen als kind al vaak bij Ome Piet in de werkplaats en raakten al snel gepassioneerd voor het coatingswerk. Toen ome Piet in 2018 met pensioen ging was het Daan die in de opvolging voorzag. Jay-Richie voegde zich enkele jaren later bij hem. 

Zo staat het op de website van Tol Coating. In het gesprek dat Regio Zaken had met Daan Tol, dga van Tol Coating, blijkt het hele verhaal op de website een bedenksel. Een verhaaltje om bestwil. Dat vraagt om een nadere uitleg.  

Door de wol geverfd

Daan Tol (2001): “Toen ik  in 2018 dit bedrijf startte was ik ‘een broekie’. Om te voorkomen dat opdrachtgevers een ‘loopje’ met me zouden nemen, bedacht ik het verhaal over ‘ome Piet Roest’. Louter om de indruk te wekken dat Tol Coating een ‘door de wol geverfde’ onderneming was. Inmiddels hebben we dat verhaal niet meer nodig. Ik zal ervoor zorgen dat het van de website wordt gehaald.”

Tol Coating startte het bedrijf in een loodsje van 18 x 6 meter op de Baanstee in Purmerend. Al vrij snel was die ruimte veel te krap. Daan Tol ging zelf de boer op om klanten te werven. De groei van de onderneming noopte al snel tot uitbreiding van de werkruimte. Niet een klein beetje, nee Tol Coating is nu gevestigd aan de Voltastraat 6 in een bedrijfsruimte van niet minder 4500 m². In korte tijd maakte Tol Coating dus een reuze groei door. Inmiddels staan er 22 fte op de loonlijst (waaronder ook Daans’ broer Jay-Richie) en telt het bedrijf twee giga grote trailers. 

Wat ons écht onderscheid van andere bedrijven is onze focus op automatisering, kwaliteit, klantgerichtheid en vooral flexibiliteit

Jongensdroom die uitkomt

Daan: “Wat ons écht onderscheid van andere bedrijven in onze branche is onze focus op automatisering, kwaliteit, klantgerichtheid en vooral flexibiliteit. En wanneer ik nu kijk waar we staan, dan realiseer ik me dat wat er bereikt is overeenkomstig de bekende jongensdroom is. Onze klanten komen vanuit heel Nederland en varieert van Woningbouwcorporaties, fabrikanten van straatmeubilair, van velgen, stalen deuren, rolluiken, straatverlichting, speeltoestellen, ach eigenlijk coaten en spuiten wij alles dat van staal of aluminium is gemaakt.”

“De manier waarop wij met onze klanten omgaan straalt iets uit: energie, kwaliteit, betrouwbaarheid. Wij zien onze opdrachtgevers niet als klant, maar veel meer als partner. Wij denken graag met de klant mee.”

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Els Broers)

Hecht team

Geboren en getogen in Volendam. En toch in Purmerend gevestigd. Een bewuste keuze? “Zeer zeker”,  antwoordt Daan. “In de eerste plaats is er in Volendam geen ruimte voor een bedrijf als het onze. Bovendien is de bereikbaarheid prima.” De medewerkers zijn afkomstig uit zowel Volendam als uit andere plaatsen. Veel moeite om goed personeel te vinden heeft Tol Coating niet. “Onze medewerkers kicken op het goede salaris, de werksfeer en -omgeving,  en natuurlijk ook op de leuke personeelsfeestjes. We vormen een hecht team.” Alsof de duvel er mee speelt wordt Daan weggeroepen uit dit gesprek. Hij moet met zijn hele team op de foto. De shoot neemt nogal wat tijd want de hele groep op de foto is een serieuze aangelegenheid. De foto’s zullen mettertijd op de website prijken. “Natuurlijk” zegt Daan. “We doen het toch met z’n allen!”

Maatschappelijk betrokken

In de kantine met een buitengewoon huiselijke uitstraling vindt het gesprek met Daan Tol plaats. Het is er een komen en gaan van medewerkers. De koffieautomaat maakt overuren. Werken er ook stagiaires bij jullie? “Nee”, is het korte en duidelijke antwoord. “We zien iets te vaak dat leerlingen niet gemotiveerd zijn. Het lijkt wel alsof alle jonge mensen tegenwoordig YouTuber of influencer willen worden. Dan steken wij onze energie liever in andere dingen”, aldus Daan Tol. Dit betekent echter niet dat Tol Coating niet maatschappelijk betrokken is. Integendeel! Tol Coating is onder meer sponsor van de turnvereniging St Mauritius in Volendam, steunt nogal wat projecten voor jongeren en is ook sub-sponsor van vv ZOB. Een bord langs het veld moet nog meer aandacht opleveren.  

Wij hebben een strijdplan en zijn al bezig met overnamen.

Over aandacht gesproken. Nog even terug naar het logo. Het kostte enkele gesprekken met de ontwerper en leverancier. “We wilden’, aldus Daan, “een groot en herkenbaar logo op de gevel. De aanvankelijke ontwerpen hadden het formaat van Madurodam. Twee, drie keer kwam het reclamebureau terug en pas toen er een logo van maar liefst 6 x 5 werd gepresenteerd, was ik tevreden.”

Strijdplan ligt klaar

Zijn jullie tevreden of reikt de ambitie nog iets verder? Twee keer volgt er een ‘ja’.  Daan Tol: “Ja , we zijn tevreden, en ja onze ambitie reikt verder. Ik ben nog jong, barst van de energie en zie dat de ingeslagen weg succesvol is. Wij hebben een strijdplan en zijn al bezig met overnamen. We willen graag vestigingen openen tegen de grens van België en ook van Duitsland aan. Ook in het noorden van ons land zien we nog groeimogelijkheden. Op die manier denken wij in staat te zijn om onze klantenkring aanzienlijk te vergroten.”

Brede horizon

Zoals je zelf zegt ben je nog jong. Denk je echt dat dit alles binnen jouw bereik ligt? Tol: “Waarom niet? Ik ben een soort Pipi Langkous die altijd zei: ik heb het nooit eerder gedaan, dus kan ik het! Het kan geen probleem zijn om de komende pakweg 15 jaar te knallen. Stress ken ik niet echt en ik heb een hele brede horizon. Bovendien kan ik blind vertrouwen op mijn broer Jay-Richie. Die is meer van de planning en is de regelneef op de werkvloer. Laat mij nou maar ondernemen. De wereld zal weten wie en wat Tol Coating is.”

'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15