De vele facetten van een fijne binnenstad

Gemeentenieuws
Het online warenhuis van Purmerend wordt officieel geopend door de nieuwe PCO-bestuursleden Marco IJpma en Sabrina Berkhout.
Het online warenhuis van Purmerend wordt officieel geopend door de nieuwe PCO-bestuursleden Marco IJpma en Sabrina Berkhout. (Foto: Els Broers)

De route naar de visie en het uitvoeringsprogramma voor het Programma Binnenstad van Purmerend gaat bijna zijn laatste fase in. Na de straatbijeenkomsten, enquêtes en binnenstadateliers vonden in april en mei de eerste ‘deel’-bijeenkomsten plaats met betrokkenen. De Lutherse kerk in de Hoogstraat diende als decor voor een avond en inloopmiddag voor bewoners en belangstellenden, en een avond waarop de ondernemers en vastgoedeigenaren werden ontvangen en bijgepraat.

Op deze laatste bijeenkomst werd tevens het online warenhuis van Purmerend officieel geopend en het nieuwe bestuur van de Purmerendse Centrum Ondernemers (PCO) voorgesteld. Mooi staartje was de ambitieverklaring die de eigenaren op 16 mei ondertekenden, en waarin zij aangaven de krachten te willen bundelen om zich samen met de gemeente voor deze binnenstad van de toekomst in te zetten. Bijvoorbeeld op het gebied van onderscheidend aanbod, wonen, transformatie en leefbaarheid. Opgaven die alleen kunnen worden aangegaan door samen te werken.

“Eigenaren zijn naast de ondernemers cruciaal in het programma”, zegt Programmamanager Binnenstad Inge Reijmer. “Wanneer je bijvoorbeeld wil kijken naar het winkelaanbod, dan heb je toch de eigenaren nodig, zijnde degenen die de huurcontracten afsluiten. We zijn daarom heel blij met deze ambitieverklaring.”

Gouden cirkel

Een andere belangrijke schakel zijn de centrum ondernemers . Zij maken deel uit van de ‘gouden cirkel’: overheid, ondernemers, maatschappelijke instellingen en eigenaren. Zij kregen tijdens de bijeenkomst dan ook ruim aandacht. Een deel van het nieuwe bestuur van PCO was aanwezig en werd voorgesteld. Een mooi moment ook om de voormalige voorzitter Richard Gort, die middels video vanaf zijn vakantieadres aansloot, te bedanken voor 20 jaar inzet. Niet alleen voor PCO maar ook voor het online warenhuis streed hij onvermoeibaar. In dit laatste, te vinden op www.purmerendwinkelstad.nl, is er nu, dankzij het aanspreken van fondsen via de provincie, flinke vaart gekomen, met de officiële opening als resultaat.

BIZ Centrum

Om de ondernemers structureler te verenigen is ook het vizier weer gezet op de BIZ Centrum die twee jaar geleden net te weinig stemmen kreeg van de ondernemers. Dit werd uitvoerig belicht in de bijeenkomst. “Het is, in wat wij voor de binnenstad willen bereiken, erg belangrijk om een BIZ Centrum te creëren”, geeft Inge aan. “Je hebt de gouden cirkel nodig om zaken te bewerkstelligen. Wanneer de ondernemers zijn verenigd in een BIZ zijn ze gelijkwaardige gesprekspartners en kun je knopen doorhakken. Dus voor de gemeente is dit ook van belang.”

Toetsen van de plannen

Waarbij ze weer terug komt op het belang van samenwerking om de plannen uit te voeren. En die zijn er genoeg. Aan het slot van de bijeenkomst kwam Rik Eijkelkamp van DTNP aan het woord. Het bedrijf werkt samen met de gemeente aan de informatievergaring en het uitvoeringsprogramma. Inmiddels zijn de sterke en zwakke punten van de binnenstad geanalyseerd en zijn de eerste ideeën verzameld. DTNP bracht deze samen op thematische moodboards waar de bezoekers hun input op konden geven met geeltjes en pinnetjes. Doel was om te toetsen of de uitwerking van de opgehaalde ideeën voor vernieuwde binnenstad op de goede weg waren en de gemeente op deze voet verder kon om de plannen verder uit te werken.

Tekst loopt door onder afbeelding

Een van de moodboards van DTNP. (Foto: DTNP)


Arcadehal en bootjes

Inge Reijmer is uiterst tevreden over de opkomst en het meedenken van de bezoekers. “Er zijn meer dan 400 mensen langs geweest op de bijeenkomsten. Ze waren positief kritisch, dat is juist zo leuk. Dat iedereen op een enthousiaste manier kritisch meedenkt. En we hadden jong en oud. Een oma met haar kleinkind, een groepje jonge meiden. Een leuke diversiteit die laat zien hoe belangrijk ze een fijne binnenstad vinden. Zeker de jongeren hebben zo hun mening, en we hebben hen daarin ook de ruimte gegeven. Zij zouden bijvoorbeeld graag meer bootjes willen op het water, en ze zijn massaal voor de komst van een arcade speelhal.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Een mooie opkomst van ondernemers en eigenaren. (Foto: Els Broers)

Boulevard en meer groen

“Daarnaast zien we dat men positief is over een Singelpark, over de “boulevard”, en zeker ook over meer groen in de stad. Vergroenen en fijn verblijven in de binnenstad zijn wel de rode draad, onder andere ook met zitplekken voor jong en oud. De Koemarkt is natuurlijk een heerlijke plek die door iedereen wordt omarmd, maar we willen de hele stad verblijfsruimte geven. Daarnaast gaan we kijken naar het winkelaanbod. Dit zal allemaal terug te vinden zijn in het uiteindelijke programma waarbij we ook aangeven wat we de eerste vijf jaar aanpakken en wat in een later stadium.”

Politieke route

De input van de laatste bijeenkomst wordt nu geanalyseerd en ingebracht in de visie. Daarna volgt het volgende traject; de politieke route. “In juni gaan we de uitkomsten aan het college presenteren, in het najaar aan de raad. Dan hopen we eind van dit jaar de visie en het programma duidelijk te hebben en te kunnen starten met de uitvoering”, besluit Inge.

(Foto: DTNP)

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00