De vele facetten van een fijne binnenstad

Algemeen
Het online warenhuis van Purmerend wordt officieel geopend door de nieuwe PCO-bestuursleden Marco IJpma en Sabrina Berkhout.
Het online warenhuis van Purmerend wordt officieel geopend door de nieuwe PCO-bestuursleden Marco IJpma en Sabrina Berkhout. (Foto: Els Broers)

De route naar de visie en het uitvoeringsprogramma voor het Programma Binnenstad van Purmerend gaat bijna zijn laatste fase in. Na de straatbijeenkomsten, enquêtes en binnenstadateliers vonden in april en mei de eerste ‘deel’-bijeenkomsten plaats met betrokkenen. De Lutherse kerk in de Hoogstraat diende als decor voor een avond en inloopmiddag voor bewoners en belangstellenden, en een avond waarop de ondernemers en vastgoedeigenaren werden ontvangen en bijgepraat.

Op deze laatste bijeenkomst werd tevens het online warenhuis van Purmerend officieel geopend en het nieuwe bestuur van de Purmerendse Centrum Ondernemers (PCO) voorgesteld. Mooi staartje was de ambitieverklaring die de eigenaren op 16 mei ondertekenden, en waarin zij aangaven de krachten te willen bundelen om zich samen met de gemeente voor deze binnenstad van de toekomst in te zetten. Bijvoorbeeld op het gebied van onderscheidend aanbod, wonen, transformatie en leefbaarheid. Opgaven die alleen kunnen worden aangegaan door samen te werken.

“Eigenaren zijn naast de ondernemers cruciaal in het programma”, zegt Programmamanager Binnenstad Inge Reijmer. “Wanneer je bijvoorbeeld wil kijken naar het winkelaanbod, dan heb je toch de eigenaren nodig, zijnde degenen die de huurcontracten afsluiten. We zijn daarom heel blij met deze ambitieverklaring.”

Gouden cirkel

Een andere belangrijke schakel zijn de centrum ondernemers . Zij maken deel uit van de ‘gouden cirkel’: overheid, ondernemers, maatschappelijke instellingen en eigenaren. Zij kregen tijdens de bijeenkomst dan ook ruim aandacht. Een deel van het nieuwe bestuur van PCO was aanwezig en werd voorgesteld. Een mooi moment ook om de voormalige voorzitter Richard Gort, die middels video vanaf zijn vakantieadres aansloot, te bedanken voor 20 jaar inzet. Niet alleen voor PCO maar ook voor het online warenhuis streed hij onvermoeibaar. In dit laatste, te vinden op www.purmerendwinkelstad.nl, is er nu, dankzij het aanspreken van fondsen via de provincie, flinke vaart gekomen, met de officiële opening als resultaat.

BIZ Centrum

Om de ondernemers structureler te verenigen is ook het vizier weer gezet op de BIZ Centrum die twee jaar geleden net te weinig stemmen kreeg van de ondernemers. Dit werd uitvoerig belicht in de bijeenkomst. “Het is, in wat wij voor de binnenstad willen bereiken, erg belangrijk om een BIZ Centrum te creëren”, geeft Inge aan. “Je hebt de gouden cirkel nodig om zaken te bewerkstelligen. Wanneer de ondernemers zijn verenigd in een BIZ zijn ze gelijkwaardige gesprekspartners en kun je knopen doorhakken. Dus voor de gemeente is dit ook van belang.”

Toetsen van de plannen

Waarbij ze weer terug komt op het belang van samenwerking om de plannen uit te voeren. En die zijn er genoeg. Aan het slot van de bijeenkomst kwam Rik Eijkelkamp van DTNP aan het woord. Het bedrijf werkt samen met de gemeente aan de informatievergaring en het uitvoeringsprogramma. Inmiddels zijn de sterke en zwakke punten van de binnenstad geanalyseerd en zijn de eerste ideeën verzameld. DTNP bracht deze samen op thematische moodboards waar de bezoekers hun input op konden geven met geeltjes en pinnetjes. Doel was om te toetsen of de uitwerking van de opgehaalde ideeën voor vernieuwde binnenstad op de goede weg waren en de gemeente op deze voet verder kon om de plannen verder uit te werken.

Tekst loopt door onder afbeelding

Een van de moodboards van DTNP. (Foto: DTNP)


Arcadehal en bootjes

Inge Reijmer is uiterst tevreden over de opkomst en het meedenken van de bezoekers. “Er zijn meer dan 400 mensen langs geweest op de bijeenkomsten. Ze waren positief kritisch, dat is juist zo leuk. Dat iedereen op een enthousiaste manier kritisch meedenkt. En we hadden jong en oud. Een oma met haar kleinkind, een groepje jonge meiden. Een leuke diversiteit die laat zien hoe belangrijk ze een fijne binnenstad vinden. Zeker de jongeren hebben zo hun mening, en we hebben hen daarin ook de ruimte gegeven. Zij zouden bijvoorbeeld graag meer bootjes willen op het water, en ze zijn massaal voor de komst van een arcade speelhal.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Een mooie opkomst van ondernemers en eigenaren. (Foto: Els Broers)

Boulevard en meer groen

“Daarnaast zien we dat men positief is over een Singelpark, over de “boulevard”, en zeker ook over meer groen in de stad. Vergroenen en fijn verblijven in de binnenstad zijn wel de rode draad, onder andere ook met zitplekken voor jong en oud. De Koemarkt is natuurlijk een heerlijke plek die door iedereen wordt omarmd, maar we willen de hele stad verblijfsruimte geven. Daarnaast gaan we kijken naar het winkelaanbod. Dit zal allemaal terug te vinden zijn in het uiteindelijke programma waarbij we ook aangeven wat we de eerste vijf jaar aanpakken en wat in een later stadium.”

Politieke route

De input van de laatste bijeenkomst wordt nu geanalyseerd en ingebracht in de visie. Daarna volgt het volgende traject; de politieke route. “In juni gaan we de uitkomsten aan het college presenteren, in het najaar aan de raad. Dan hopen we eind van dit jaar de visie en het programma duidelijk te hebben en te kunnen starten met de uitvoering”, besluit Inge.

(Foto: DTNP)

Afbeelding
Uitreiking VOWA-jaarprijs tijdens NV Purmerend Algemeen 9 mrt., 11:33
Afbeelding
Kickoff Sectortafel Hospitality in de Markthal Algemeen 9 mrt., 10:59
Afbeelding
Wens voor BIZ commercieel vastgoedeigenaren in Purmerendse binnenstad Algemeen 3 mrt., 11:21
Afbeelding
Lucien van Aalzum nieuwe manager Waterlandse Uitdaging Algemeen 2 mrt., 15:13
Afbeelding
Leerzame en gezellige bijeenkomst bij Netwerk Purmerend Algemeen 28 feb., 11:20
Afbeelding
De (e)sports Tech Campus in De Koog wordt 'nieuwe parel' in Purmerend Algemeen 27 feb., 12:51
Afbeelding
Kerstbrodenactie levert € 6.500,- op voor Wij Allemaal, invalidentoilet kan er komen Algemeen 24 feb., 14:33
Afbeelding
't Broodjeshuys sluit na 38 jaar wegens pensioen Sylvia en Cees Fiene Algemeen 23 feb., 15:26
Afbeelding
Nooit meer chillen bij het petit café van Brenda in Purmerend Algemeen 22 feb., 16:00
Afbeelding
Passie voor het vak: Woonstudio Joost Laan Algemeen 22 feb., 16:00
Afbeelding
De bierbrouwerij is terug op de Purmerendse Koemarkt Algemeen 22 feb., 15:43
Afbeelding
Horecagroothandel Schaap heeft de zaakjes Dick voor elkaar Algemeen 22 feb., 10:38
Afbeelding
100% Media & Partner Netwerk blijft zich in de kijker spelen Algemeen 22 feb., 10:27