‘Ik ben voor nieuwe lokale ondernemers, ketens en vastgoedeigenaren graag de sparringpartner’

Gemeentenieuws
Corneel Jonkers: “Ik wil plekken zo ontwikkelen dat ze voor iedereen betekenis hebben en waarde toevoegen”
Corneel Jonkers: “Ik wil plekken zo ontwikkelen dat ze voor iedereen betekenis hebben en waarde toevoegen” (Foto: Els Broers)

Corneel Jonkers trad dit voorjaar aan als – onafhankelijk - matchmaker voor de binnenstad van Purmerend. In lijn met het uitvoeringsprogramma Binnenstad van de gemeente is zijn taak kort gezegd de leegstand in de stad op te vullen op zo’n manier dat het aanbod in de stad qua retail, horeca, cultuur en leisure wordt versterkt en de aantrekkelijkheid verbetert. Daarin werkt hij in de ‘’gouden cirkel’’ ondernemers, vastgoedeigenaren, culturele en maatschappelijke instellingen en gemeente. “Het verhaal van Purmerend geeft ruimte om zowel ketenbedrijven als lokale ondernemers te interesseren voor de binnenstad”, geeft hij aan. “En ik ben voor vastgoedeigenaren en ondernemers graag de sparringpartner om mogelijkheden samen te brengen.”

Corneel begrijpt dat hij zijn functie nogal eens moet uitleggen, en dat doet hij met veel enthousiasme. Want wat doet een matchmaker precies? Hij verklaart het vooral vanuit zijn eigen bedrijf: Project BO, wat staat voor Betekenisvol Ontwikkelen. “Ik wil plekken zo ontwikkelen dat ze voor iedereen betekenis hebben en waarde toevoegen”, licht hij toe. “Een plek die fijn is om naartoe te gaan en waar je elkaar ontmoet. Precies zoals in de visie is gesteld. De binnenstad is een samenspel tussen bewoners, ondernemers, eigenaren en gemeente, met allemaal verschillende belangen. Die probeer ik bij elkaar te brengen. Er zit hier veel energie, men wil hetzelfde, en de intentie tot samenwerken is er, ook met de BIZ’en. Dat biedt veel kansen.”

Gebieds- en vastgoedontwikkeling

Als matchmaker is Corneel al een tijd actief in Amersfoort maar op het gebied van gebiedsontwikkeling heeft hij zijn sporen door heel Nederland verdiend in grote projecten. Na zijn studies bedrijfskunde en rechten vervulde hij managementfuncties bij de NS en de HEMA. Bij de laatste zette een crisis hem op het pad van zijn huidige werk. “Door de crisis was het aanzienlijk rustiger in de winkels”, vertelt hij. “Ik bracht toen ondernemers bij elkaar om samen een plan te maken om het gebied nieuw leven in te blazen. Daar ontstond mijn passie voor gebiedsontwikkeling. De passie voor vastgoed was er al. Mijn vader is architect en ik heb zelfs een tijd bouwkunde gestudeerd. Dat zit er ook nog steeds in. Het kijken naar gebouwen en wat voor rol ze vervullen in het gebied. En wat je kunt verbeteren.” Zo switchte hij langzaam maar zeker richting gebieds- en vastgoedontwikkeling.

Place Brand

Wat voor kansen ziet hij voor de Purmerendse binnenstad? “Purmerend heeft veel te bieden”, steekt hij van wal. “De combinatie van oude binnenstad vol leuke straatjes met een overdekt winkelcentrum in één stad bijvoorbeeld. Je kunt hier in alle jaargetijden mensen naar toe trekken. Plus het horecaplein, museum, theaters… Het is een volwaardige stad waar je echter wel dat ‘huiskamer’-gevoel ervaart. Daarnaast is Purmerend al ver met de ‘Place Brand’ binnenstad. Samen zijn we volop bezig met het verhaal (onderscheidend vermogen) voor en naar alle partijen toe. Een kijk op Purmerend die ergens op slaat en gedragen wordt. En niet zomaar bedacht, maar echt opgehaald bij de bewoners en ondernemers. Dat verhaal kan Purmerend nog meer karakter geven, zeker met leuke evenementen, zoals de Laag Hollandse Makersmarkt die onlangs voor de tweede maal werd gehouden. Daar ben ik echt een fan van. En ik denk dan gelijk verder, naar ook bijvoorbeeld speeltoestellen voor kinderen. Daar raak je weer een nieuwe doelgroep mee.” 

Samen zijn we volop bezig met het verhaal (onderscheidend vermogen) voor en naar alle partijen toe.

Ondernemers motiveren

Het verhaal moet helpen ketenbedrijven te interesseren voor de stad, maar vooral ook lokale ondernemers motiveren om iets op te zetten. Corneel: “Het doel is leegstaande panden en ondernemers die iets willen doen bij elkaar te brengen. Kijken hoe we van zo’n ondernemersdroom realiteit kunnen maken door deze te laten aansluiten bij een pand en vice versa. Ik denk breed mee, van concept tot aan het bepalen van de juiste plek. Huurcontracten lopen vaak juist weer via de makelaar.”

Stad in the picture krijgen

Daarvoor zijn in de visie Binnenstad de wensen voor bepaalde winkels al in kaart gebracht. “Voor die winkels komen de mensen terug”, legt hij uit. “Daarom heb ik al contact met verschillende ketenbedrijven. Voor een aantal van hen is het van belang dat er een lokale ondernemer is die dat wil oppakken en erin wil investeren. Ook bijvoorbeeld de wens voor een gamehal voor jongeren is opgehaald. Ik zou het leuk vinden om daarvoor bijvoorbeeld samen te werken met H20. Voor zo’n partij is het ook fijn om te kunnen sparren met iemand die op de hoogte is van de mogelijkheden die er nu zijn. Zo probeer ik de stad in de picture te krijgen bij deze partijen.”

Tekst loopt door onder afbeelding


“Mensen kunnen mij altijd bellen, ik denk graag mee.” (Foto: Els Broers)

Het is mooi als je zo een straat kunt versterken, een eigen identiteit kunt geven.

Nieuwe concepten

Wat hij bovendien zoekt zijn leuke, verrassende combinaties en nieuwe concepten. Corneel: “Denk bijvoorbeeld aan een kunstenaar die een ruimte zoekt en aan het werk kan achterin een winkel of koffietentje. Daar ga je even koffiedrinken en kijken hoe iemand dat doet, kunst maken. Je ziet nu ook veel circulaire concepten met een steeds beter verdienmodel erachter. Het is leuk om dat soort concepten ook hier te laten landen en te laten zien dat Purmerend mee gaat met de landelijke trends.” Daarnaast ziet hij kansen in het toerisme. De vastgoedeigenaren zijn in dit alles een belangrijke pijler. “Bij vastgoed gaat het om de vraag; wat wil je met je pand?”, verduidelijkt Corneel. “Je kunt de ontwikkeling op stadsniveau verder helpen door bijvoorbeeld de winkelpui te vervangen of te vergroenen. Veel mensen omarmen groen, ook in de winkelstraten. Er zijn straten die beroemd zijn alleen al door de begroeiing aan panden. Zo probeer ik een vastgoedondernemer op een andere manier naar het pand te laten kijken, want er liggen kansen voor de binnenstad én voor hem of haar. Waarbij het belangrijk is op straatniveau samen te werken, in groen en in gevelbekleding. Daar zie ik kansen in. Het is mooi als je zo een straat kunt versterken, een eigen identiteit kunt geven. In de gevels, met groen, een bankje. Zo krijgt elke straat zijn eigen charme. In de visie zijn al verschillende sfeergebieden benoemd die hierin leidraad zijn.”

Corneel contacten

De visie en het verhaal van Purmerend bieden perspectief. “Dat motiveert mensen om hun droom concreet te maken en uit te werken of er in ieder geval even met iemand over te sparren.” Corneel nodigt ze van harte uit. “Ze kunnen mij altijd bellen, ik heb al veel startende ondernemers geholpen. Ik ga graag in gesprek met iedereen die een idee heeft en dat concreet wil maken in de binnenstad en die ik wellicht verder kan helpen. Zie je franchisekansen met een bepaald ketenbedrijf? Ook daarin bemiddel ik graag. Wil je liever een eigen winkel, heb je een leuk concept? Ik denk graag kosteloos mee!”

Corneel Jonkers is te bereiken via corneel@projectbo.nl of 06 41010217.

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00