Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld

Onderwijs
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal. (Foto: RodiMedia/NV)

In het septembernummer vorig jaar vertelde Meindert Engberts in dit magazine dat hij vanaf dit schooljaar elke donderdag voor de PIE (produceren, installeren, energie) klas zou gaan staan van SG Gerrit Rietveld. En daarvoor op die dag zijn bedrijf, Engberts Elektrotechniek B.V. in de bekwame handen laat van zijn medewerkers. Een mooi initiatief, geboren aan de Sectortafel Techniek, om een bijdrage te leveren aan een betere verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. Vol plannen zat Meindert om de leerlingen dichter bij de werkpraktijk te brengen. Een half jaar later spreken we hem weer, nieuwsgierig natuurlijk naar hoe dat is gegaan, zo’n ondernemer voor de klas, en of hij inderdaad al wat van zijn plannen heeft kunnen verwezenlijken. 

Mooi hoe onderwijs en werkpraktijk in elkaar kunnen grijpen

Meindert is iets te laat voor het interview, hij was deze dag namelijk op excursie met zijn leerlingen bij technisch opleidingsinstituut Goflex/Vakwijs in Amsterdam. Dat klinkt veelbelovend, en dat is het ook, zo blijkt wanneer hij later enthousiast aanschuift. “Het begon al met de trein, die jongens vonden het allemaal best wel spannend. En heel erg leuk. Dat merk je aan hoe ze daar lekker bezig zijn met de oefeningen. En dan zo’n jongen die op de terugweg tegen je zegt; ik heb echt een supertoffe ochtend gehad! Dat zijn de reacties waar je op hoopt en voor mij het mooiste compliment. Ze hebben iets geleerd over opleiding en toekomst én we hadden een leuke activiteit. Het is geweldig dat de school voor deze mogelijkheden open staat.”

Alle begin is moeilijk

Toegegeven, het begin in zijn nieuwe rol was best moeilijk. “Na de eerste dag was ik kapot”, zegt hij eerlijk. “Het is best vermoeiend om met die jongeren te werken, Je moet echt overal bij nadenken. Het is heel anders dan in je bedrijf waar je weet wie wat doet, wie wat kan. Hier ben je aan het trekken, je moet wennen aan de leerlingen en zij aan mij. Ik ben iemand die snel een klap erop wil geven en door. Met leerlingen moet je meer geduld hebben. Maar het gaat steeds beter, en ik haal er erg veel voldoening uit. Vaak uit kleine dingetjes. Zoals vorige week met de open dag, dan komen de ouders langs, heb je leuke gesprekken en krijg je vragen over stages; kunt u me helpen? Dan zijn ze in de klas wat verlegen maar op zo’n dag komt er van alles uit, en ze weten nu wel dat ze mij alles kunnen vragen uit de praktijk.”

Tekst loopt door onder afbeelding

gerrit rietveld purmerend, engberts elektrotechniek, sectortafels
Meindert met zijn collega voor de donderdag; Ruben Vlaanderen. (Foto: RodiMedia/NV)

Als hij het in het begin moeilijk had ging Meindert terug naar waar hij dit voor doet. “Wat is belangrijk? Ik wil een steentje bijdragen. Aan het bieden van een veilige omgeving met vakbekwame docenten, een periode waarop ze later terug kunnen kijken als een leuke tijd waarin ze veel hebben geleerd. En vooral ook dat ze in de techniek gaan werken natuurlijk”, lacht hij. “Ik voeg lesstof toe, mijn ervaring én mijn netwerk. En ik leer zelf ook weer nieuwe dingen, ik leer veel nieuwe mensen kennen, en ik krijg een nieuw netwerk erbij, dat is heel leuk. Mijn probleem is alleen dat ik niet de persoon ben om alleen maar te assisteren, ik wil tegelijk heel veel. Mijn hoofd staat gewoon nooit stil. Daarom moet er volgend jaar wat meer structuur in komen.”

Ik voeg lesstof toe, mijn ervaring én mijn netwerk. En ik leer zelf ook weer nieuwe dingen

Excursies standaardiseren

En daar heeft hij al een begin mee gemaakt. Zijn doel is dat het hele programma voor volgend jaar al klaarstaat. “Ik wil elke vier lesweken een excursie hebben staan en dat standaardiseren, daar ben ik al mee bezig. Er zijn in de regio heel veel mooie bedrijven die iets voor de leerlingen kunnen betekenen. Neem Eipi. Kinderen zien overal reclame maar hebben geen idee hoe dat wordt gemaakt. Bij Eipi zouden ze verschillende disciplines tegelijk ontmoeten; gevelverlichting, lijmen, kitten, een stukje techniek etc. Zulke bedrijven zou ik hiervoor willen binnenhalen.”

Stageboekje

Een ander doel is meer korte termijn. In mei beginnen de stages voor de derdejaars en Meindert is druk bezig om een stageboekje te maken. “In het boekje staan de bedrijven die ze kunnen contacten, wat deze doen, met welke techniek kom je er in aanraking, wie is de contactpersoon. Daar kunnen ze zelf dan bedrijven uitzoeken. Ik heb hiervoor veel bedrijven uit mijn eigen netwerk al benaderd maar het zou heel fijn zijn wanneer bedrijven zich bij ons aanmelden hiervoor. Die stage duurt maar negen dagen, dat moet bij de meeste bedrijven wel lukken toch?”

Tekst loopt door onder afbeelding

gerrit rietveld purmerend, techniekonderwijs, engberts elektrotechniek, sectortafels
Geslaagd bezoek aan Vakwijs. (Foto: Meindert Engberts)

Netwerk opent deuren

Het Gerrit Rietveld is blij met de initiatieven en inspanningen van Meindert. “En we snappen ook wel waar hij tegenaan loopt”, zegt Hugo van den Berg, teamleider bovenbouw. “Meindert opereert vanuit zijn bedrijfsvisie. Dat helpt in je organisatie. Maar op school werk je met het product mens. Je kunt ze niet programmeren zoals jij het wil. Dus het vraagt een bepaalde flexibiliteit en andere vaardigheden dan je in je bedrijf gebruikt. Je kunt soms echt je neus stoten en je moet geduld hebben. Meindert pakt dat megasnel op, ook didactisch. Daarnaast neemt hij het bedrijfsleven echt zichtbaar op met de stages en de excursies. Hij opent deuren en heeft een netwerk dat wij niet hebben. Zo brengt hij onderwijs en praktijk samen en laat ze in elkaar grijpen. We zijn nu aan het kijken hoe we dat kunnen borgen zodat we structureel iets kunnen toevoegen.”

Meerwaarde

“Veel mensen in mijn netwerk zijn heel enthousiast dat ik dit doe”, beaamt Meindert. “We mogen in de werkplaatsen komen kijken, op de bouwplaats .. En ik merk ook al dat het netwerk dat ik hiermee opbouw weer een meerwaarde is voor mijn eigen bedrijf. In mensen die mij benaderen voor werk bijvoorbeeld, omdat ze het mooi vinden dat ik hier mijn nek uitsteek.”

Er zijn andere mogelijkheden om bij te dragen, los van het ontvangen van stagiairs en faciliteren van excursies

Bijdragen aan Techniekloods

Dat het onderwijs een heel andere tak van sport is dan het bedrijfsleven, daar is hij wel achter. “Echt petje af voor de docenten. En ik snap ook wel dat veel mensen het eng vinden, zo voor de klas te gaan staan, zeker als je je bedrijf een dag moet loslaten.” Ook Hugo begrijpt dat. Maar er zijn andere mogelijkheden om bij te dragen, los ook van het ontvangen van stagiairs en faciliteren van excursies. “Wij hebben hier een mooie Techniekloods staan. Deze willen we in de vakanties openstellen voor kinderen, zodat ze lekker technisch aan de slag kunnen, maar daar zijn vrijwillige vakmensen uit het bedrijfsleven voor nodig. Het zou mooi zijn wanneer bedrijven een paar dagdelen iemand beschikbaar zouden willen stellen daarvoor.”

Maatschappelijk betrokken

“Dus, ondernemers, kijk ook eens naar je maatschappelijke betrokkenheid”, bepleit Meindert tot slot. “Als je handig bent kunt je daar staan, lekker bezig gaan met techniek en een mooie bijdrage leveren aan het onderwijs in Purmerend. En natuurlijk die jongeren enthousiast maken voor techniek!”

Meer weten over de Sectortafel Techniek en hoe je een steentje kunt bijdragen? Kijk op www.sectortafels.nl

gerrit rietveld purmerend, engberts elektrotechniek, techniekonderwijs, sectortafels
Bij Vakwijs. (Foto: Meindert Engberts)

Afbeelding
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00